Формирана е Национална единица за сузбивање на криумчарење мигранти и трговија со луѓе

  ВЕТУВАЊЕ: Формирање специјална единица (task force) за борба против трговија со луѓе и криумчарење на мигранти, составена од претставници од Основно јавно обвинителство за борба против организиран криминал и корупција и МВР. [Извор: Влада на РМ – План 3-6-9,…

Лекарите и сестрите сè уште не го добиле ветеното покачување за дежурствата

ВЕТУВАЊЕ: Дневниците за дежурства на докторите и медицинските сестри на клиниките и во болниците, следната година ќе бидат поголеми, а обезбедени се и пари за покачување на платите од пет отсто, кое ќе стартува од втората половина на 2018 година.…

Шилегов го промовираше проектот „Дрво за секое дете“

  ВЕТУВАЊЕ: На скопјани ќе им овозможиме да си засадат дрво за секое новородено дете. Секој граѓанин на Скопје да има сопствено дрво на иднината, што ќе го негува. [Предизборен митинг на СДСМ во Скопје, 08.10.2017 година] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето дека…

Владата почна со дел од мерките за помош на самохраните родители

  ВЕТУВАЊЕ: Владата ќе ги поддржува еднородителските семејства со ослободување од дел јавни давачки (такса, јавен превоз, надомест во градинка) на еднородителските семејства со плата пониска од просечната плата.  [Извор:Програмата за работа на Владата (2017-2020) , датум: јуни 2017 ]…

Во Карпош почна изградбата на првата фитнес зона

  ВЕТУВАЊЕ: Фитнес зони во повеќе населби во Карпош. Се грижиме за развој на спортот во општината. На повеќе локации низ општина Карпош (Влае 1, Влае 2, Козле, Кеј на Вардар, Владо Тасевски) ќе изградиме отворени фитнес-зони, од екоматеријали, безбедни…

Децата на самохрани родители во Штип добија бесплатен престој во градинките

  ВЕТУВАЊЕ: Бесплатен престој на деца на самохрани родители во детските градинки во Штип   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето за бесплатен престој на деца на самохрани родители во детските градинки е исполнето ветување на градоначалникот на Штип, Благој Бочварски. Проектот е дел…

Граѓаните сè уште мака мачат да најдат лекови на рецепт после 15-ти во месецот

  ВЕТУВАЊЕ: Надминување на состојбата со немање на лекови на рецепт после 15-ти во месецот и зголемена достапност на лекови. Воспоставување на систем кој ќе оневозможи злоупотреба на препишаните рецепти и фиктивно трошење на месечните квоти за набавка на лекови.…

Сменети се лектирите за основците, во тек е ревизија на учебниците

  ВЕТУВАЊЕ: Ревизија на учебниците, наставниот план и програмите, како и консултативен процес за соодветноста на изборот на лектирите со цел подобрување на образовниот процес. Ќе се почне со основното, а потоа ќе се продолжи и со средното образование. [Рената…

Владата ги донесе законите за медиуми, се чека на Собранието

Донесување на Закон за изменување и дополнување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и донесување на Закон за изменување и дополнување на Законот за основање на Јавното претпријатие „Македонска радиодифузија“.  [План 3-6-9 на Владата на РМ, рок: март…

Старите играчки во градинките во Карпош заменети со еко-играчки

Во пресрет на Нова година, во сите градинки во Карпош, ќе се заменат дотраените играчки со нови, од еко материјали.   (Извор: Стефан Богоев, градоначалник на Карпош, Датум: 06.12.2017 г. ) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето дека  старите и дотраени играчки и реквизити во…

Владата сè уште не презела мерки за бесплатно болничко лекување на граѓаните

Владата веднаш ќе ги започне подготовките за воведување на бесплатно болничко лекување за сите здравствени осигуреници. [Извор: Програма за работа на Владата (2017 -2020) ]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето на Владата, дека „веднаш ќе ги започне подготовките за воведување на бесплатно…

Владата прави чекори за растоварување на учениците

  Владата ќе води политика за растеретување на наставните содржини и намалување на оптовареноста на учениците во основното и во средното образование.   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Владата на РМ во својата Програма за работа, во делот посветен на образованието, насловена како „Образование…

Преговорите за нови амбасадори се почнати, столчињата сè уште празни

  Отпочнување консултации со Претседателот на Република Македонија за пополнување на упразнетите места во дипломатските претставништва.   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето за отпочнување консултации со Претседателот на државата за пополнување на испразнетите места во дипломатските претставништва на Македонија е ветување на Владата…

Јакимовски да одлучи – треба или не треба да се водат преговори за името

    Лидерот на ГРОМ, Стевче Јакимовски, во дебатната емисија Отворено студио на Телевизија „Нова“, зборувајќи за спорот околу името со Грција и преговорите кои ги води сегашната власт за надминување на овој спор, изјави: Мислам дека по ова прашање…

Богдановиќ вети и стави мораториум на градбите во Центар

Проверка на сите издадени одобренија за градби и стопирање на издавањето нови одобренија за градба и воведување мораториум за градба најдоцна до крајот на 2017 година и да трае сè додека не се изготви нов детален урбанистички план според сите…

Почна постапката за продажба на луксузниот Мерцедес

  ВЕТУВАЊЕ: Ќе го продадеме Мерцедесот на Груевски, и со тие пари ќе купиме амбулантни возила за клиниките во Македонија. [Зоран Заев, премиер на РМ, датум: 9.10.2017]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето на премиерот Зоран Заев, дека Владата ќе го продаде луксузниот…

ДИК го чека Собранието, Собранието без ВМРО-ДПМНЕ не може да избере нови членови

  Зошто Собранието сè уште не ги констатирало оставките на членовите на Дражавната изборна комисија? Зошто уште се тактизира? Ќе успее ли Парламентот да избере нови членови на ДИК, откако опозициската ВМРО-ДПМНЕ објави дека ќе ја бојкотира работата на сите…

Недоследна изјава на Шилегов за радиоактивен отпад на Дрисла

  Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, во интервју за ТВ 24, зборувајќи за проблемот со загадувањето во главниот град, се осврна и на депонијата „Дрисла“, притоа изјавувајќи го следното: Постојат шпекулации дека има радиоактивен отпад и тоа е предмет…