АНАЛИЗА: Државни долгови и ризици – нови заеми само за создавање нова вредност! 

  Македонската економија сè уште е во групата ниско или умерено задолжени земји, но со новата Фискална стратегија 2019-20 година Владата планира раст на вкупниот јавен долг до ниво од 53,8%. Овие проекции за дел од економистите се очекувани во…

Градоначалничката на Општина Тетово, Теута Арифи: Работиме за да ги исполниме ветувањата (ВИДЕО)

Градоначалничката на Општина Тетово, Теута Арифи, во интервју за Порталб.мк и Вистиномер.мк зборуваше за предизвиците со кои се соочува за спроведување на проектите што се предвидени за Општина Тетово. Арифи, исто така, зборуваше за долгот на Општината, за зонскиот паркинг,…

Промовиран проектот за медиумска писменост „КриТинк“

  Скопје, 1 јуни, 2018 –  (META)  Во хотелот „Холидеј ин“ во Скопје денеска се одржа воведен настан за проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“, кој со поддршка од Европската Унија во наредните три години…

ИНФОГРАФИК: Колку се гине на македонските патишта

  Во 2017 година, 24 проценти од сите загинати во сообраќајни незгоди се на територија на СВР Скопје. Сообраќајните незгоди со смртоносни последици во 2017 година најчесто се случувале во месец јули, во сабота, помеѓу 12 часот на пладне и…

АНАЛИЗА: Нереални желби или административен “бојкот“ – што ги кочи јавните инвестиции?

  За да се остварат најавите на Владата дека годинава ќе се реализираат 80% од капиталните инвестиции, ќе биде потребно во секој од следните три квартали остварувањето да биде најмалку 24 отсто. На стартот на оваа економска година, односно  во…

Висар Ганиу, градоначалник на Општина Чаир: Не сите проекти зависат од нас (видео)

Градоначалникот на општина Чаир, Висар Ганиу, во интервју за Порталб.мк и Вистиномер.мк, зборуваше за спроведувањето на предвидените проекти во Општината, меѓу кои: уредување на улиците, кружните текови, уредување на училиштата, изградба на библиотека, изградба на културен дом, на паркинзи и…

Рамиз Мерко: Струга ќе се промени, ветувањата ќе се исполнат (видео)

Градоначалникот на Општина Струга, во интервју за Порталб.мк и Вистиномер.мк, говореше за туризмот во град Струга, за градската депонија, состојбите со општинскиот буџет, легализацијата на земјиштетето, урбанистичкиот план, изградбата на базени и за други активности на кои ќе се работи…

Фатмир Дехари, градоначалник на Општина Кичево: Ќе има инвестиции и од државата и од странство (видео)

Градоначалникот на Општина Кичево, Фатмир Дехари во интервју за Порталб.мк и Вистиномер.мк зборуваше за предизвиците за реализација на проектите предвидени во Општината. Исто така, говореше и за инвестициите од странство и од државата, парите за самовработување на младите, депониите и…

АНАЛИЗА: Гувернери, скандали и монетарна политика !

  За прв пат од независноста на чело на НРБМ е избрана жена. „Порталб“ во својата редовна економска анализа прави кратко резиме на работата на четирите досегашни гувернери на Народната банка на Република Македонија   Пишува Анета Додевска На 26…

Ружди Лата, градоначалник на Општина Дебар: Ветувањата ќе се исполнат

Градоначалникот на Општина Дебар, Ружди Лата, во интервју за Порталб.мк и Вистиномер.мк, зборуваше за изградба на резервоар за вода за пиење, за изградба на  градинки, за градската депонија, за изградба на булеварот „Скендербег“ и за други проекти кои треба да…

Таравари: Ќе ги реализираме ветените проекти во Гостивар и покрај долгот од 10 милиони евра

  Во интервју за Поталб.мк градоначалникот на Општина Гостивар, Арбен Таравари, говори за обидите за деполитизација на образованието, едно од неговите приоритетни ветувања во кампањата за локалните избори. Тој зборува и за предизвиците и проблемите со кои се соочува  за…

АНАЛИЗА: Како работел јавниот сервис МРТ, за што се трошеле парите?

  Патните и транспортните трошоци во пораст, приходите од реклама во пад. Во 2017 година значајно е намален приходот од наплата на радиодифузна такса како резултат на укинување на обврската грдаѓаните да плаќаат РДТ, се наведува во редовната неделната економска…

Ванхауте: Реформите во медиумите ќе опстојат само ако има политичка волја

  Понатамошен значаен напредок може да се постигне за неколку години, под услов Владата, а особено надлежниот министер, да останат вклучени во поддршката на слободното и професионално медиумско опкружување – вели белгискиот експерт во интервјуто за „Вистиномер“ и „Мета.мк“.  …

Граѓанските организации бараат департизација на Антикорупциска комисија

  Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата (Платформата) бара воспоставување професионално тело за антикорупција кое ефективно, независно и со висок интегритет ќе иницира и ќе ги спроведува законските надлежности и политиките за спречување на корупцијата во Република Македонија.…

АНАЛИЗА: Ревизорски наоди – кои се загадувачите и што преземала државата?

Загадувањето на воздухот, поставеноста на системот на управување со квалитет на воздухот, состојбата во Државниот инспекторат за животна средина, загадувачите, примената на европските стандарди – бројни прашања става под лупа новиот ревизорски извештај “Квалитет на воздух-кооперативна ревизија“ што го објави…

АНАЛИЗА: Кои компании и по каков основ ќе добиваат државни пари?

Државна помош за нововработени ќе добијат инвеститори кои ќе исплаќаат плата која е повисока за 50% од минималната нето плата. Најголем дел од вработувањата ќе бидат условени од повеќе фактори – пред сè да се регрутираат луѓе кои доѓаат од…

Еркан Арифи

Градоначалник на Општина Липково, Еркан Арифи   ПРИВАТЕН ЖИВОТ Еркан Арифи е роден на 19.10.1984 во Куманово  и од своето раѓање живее во неговото село Матече. Тој е татко на две деца (син и ќерка), живее со семејството и неговите…

Аце Коцевски

  Градоначалник на Велес од октомври 2017 година.   ПРИВАТЕН ЖИВОТ Аце Коцевски е роден во Велес на седми јули 1961 година. Цел живот е жител на Велес, оженет е и татко е на две деца, а според официјалните податоци…