Во тек е изградбата на нов водовод во Општина Желино

Ветување:  Ангажман за изградба и одржување на водоводот Буџет: 650 илјади евра, 150 илјади евра (Општина Желино) [Изборна програма за локалните избори( 15 октомври 2017) наградоначалникот на Општина Желино, Блерим Сејдиу ] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во предизборната програма на  градоначалникот на Општина…

Основан Ансамбл за албански народни ора и песни

  Ветување:  Основање на фолклорна државна инсититуција- Албански фолклорен ансамбл [Изборна програма за парламентарните избори 2016 г. на Демоктратската унија за интеграција ] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во предизборната програма на Демократската унија за интеграција (ДУИ) за последните парламентарните избори, во делот “Култура” …

Не е решен проблемот со дивата депонија во Струга

  Ветување: Решавање на проблемот со дивата депонија во Струга. Граѓаните ќе имаат чист град, отпадоците ќе се собираат и ќе се носат во регионалната депонија  [Изборна програма за локалните избори 2017 г. на градоначалникот на Општина Струга, Рамиз Мерко,…

Не е започната изградбата на новата градинка во Дебар

  Ветување: Изградба на градинка во Општина Дебар со површина од 1000 м2 [Извор:  Порталб:  Дебата за Дебар за локалните избори 2017, датум: октомври 2017] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во политичката програма на градоначалникот на Општина Дебар, Ружди Лата, во делот „Капитални инвестиции”(стр.5) …

Јавниот превоз во Тетово не може да се „жртвува“ заради таксистите

  На 11.05.2018 година при посетата на Тетово,  премиерот Зоран Заев прашан што е со неисполнетите ветувања на градоначалничката на Тетово, Теута Арифи, меѓу кои и она за јавниот превоз во Тетово,  ја даде следната изјава: Јавен превоз велите нема…

Нема абер од мониторингот и меѓународните истраги ветени од ДУИ

  Ветување: Мониторинг и меѓународна истрага на судските случаи кои денеска носат епитет „монтирани случаи”  [Изборна програма на ДУИ „Платформа 2016-2020“  стр 12, датум: декември 2016 ]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во изборната програма на Демократската унија за интеграција (ДУИ):  „Платформа 2016-2020“,…

Асфалтиран граничниот пат Дебар – Блато

  Проект: Асфалтирање и проширување на граничниот пат Дебар-Блато Рок: 1 година; Буџет: Министерство транспорт и врски [Извор:  Порталб:  Дебата за Дебар за локалните избори 2017, датум: октомври 2017]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Градоначалникот на Дебар, Ружди Лата  во кампањата за локалните…

Нe е почната реконструкцијата на водоводот во Општина Арачиново

  Ветување: Реконструкција на водоводот Буџет: 1 милион евра Рок: 6 месеци [Миликије Халими, градоначалничка на Општина Арачиново,  датум: 29.12.2017 година]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: По победата на последните локални избори одржани на 15.10.2017 година, градоначалничката на Општина Арачиново, Миликије Халими вети…

Направени се чекори за поголема транспарентност на јавната администрација

  Ветување: Транспарентност на јавната администрација Адекватно информирање на јавноста Објавување на информации од јавен карактер  [Изборна програма на ДУИ „Платформа 2016-2020“  стр.3, датум: декември 2016 ]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во платформата на ДУИ во делот „Јавна администрација“ (стр.3) каде се…

Нема гласање со двојно мнозинство во судството

  Ветување: Продолжување на унапредување на принципот на  двојно гласање во областите во кои не се спроведува  [Изборна програма на ДУИ „Платформа 2016-2020“  стр 12, датум: декември 2016 ]    ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во политичката програма на ДУИ:  „Платформа 2016-2020“, со која…

Општина Тетово започна со акција за ослободување на тротоарите и пешачките патеки

  Ветување: По завршување на реконстркцијата на тротоарите ќе се поставува урбана опрема што ќе овозможи максимално користење на јавните простори од граѓаните [Изборна програма за локалните избори 2017 г. на градоначалничката на Тетово, Теута Арифи: „ Заедно, за Општината…

Стапувањето на сила на законот за јазиците и натаму е неизвесно

Закон за албанскиот јазик кој ќе го унапреди користењето на албанскиот јазик во Македонија, (3 столб од клучните ветувања на ДУИ)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Едно од клучните ветувања на ДУИ години наназад, закон со кој ќе се унапреди користењето на албанскиот јазик…

Во тек е изградбата на водоводот во Општина Липково

  Проект: Систем за водовод во Општина Липково Буџет: 3.6 милион евра (вкупно 2 милиони евра – Министерство за животна средина, а за станицата за филтрирање Европската Банка за инвестиции обезбедила 1.3милион евра, а Општина Липково досега 300.000 евра.)  …

За санирање на оштетените улици во Тетово се чека пролетта

  Реконструција на главните улици во градот  (Урбанистичкиот многусекторен план за развој ги предодредил долгорочните цели за развој на урбаните зони и нивната управа според постоечкиот Генерален урбанистички план, каде се одредени приоритетите за рехабилитацијата на постоечката патна инфраструктура и…

Сè уште не е расчистена дивата депонија во село Глоѓи

  Ветување: Расчистење на дивата депонија во село Глоѓи Рок: Првите три месеци од новиот мандат на градоначалникот на  Општина Теарце [Извор: ТВ 21 – Предизборна дебата; Датум: 06.10.2017] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во предизборната дебата (октомври 2017) тогашниот кандидат на ДУИ, а…

Нов веб сајт на Општина Гостивар со податоци и информации од јавен карактер

  Арбен Таравари, градоначалникот на Гостивар веќе исполни, речиси во целост, едно свое предизборно ветување – онлајн транспарентност. Ветување: Транспарентност, известување преку онлајн системите и со други алатки за нашите одлуки  [Извор: AA – Арбен Таравари: За Гостивар со знаење…

Aсфалтирани делови од Булеварот “Благој Тоска” во Тетово

  Проект: Асфалтирање на улицата кај Тетовската Касарна (Делови на Булеварот „Благој Тоска“) Рок: 2017 Буџет: Македонски Патишта во соработка со Општина Тетово ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во предизборната кампања градоначалничката на Општина Тетово, Теута Арифи, го спомна асфалтирањето на делови од Булеварот…

Привремено саниран покривот на училиштето “Гоце Делчев” во Гостивар

  Проект: Ќе се санира покривот на училиштето “Гоце Делчев” Потребите на основните училишта ќе бидат врвен приоритет на проекцијата на буџетот на Општина Гостивар, со цел за перманентно подобрување на условите во основните училишта Рок: Првите месеци на четригодишниот…