Втори Април, Меѓународен ден на проверката на факти

Втори Април е промовиран како Меѓународен ден на проверката на факти од страна на Меѓународната мрежа за проверка на факти основана при Поинтер Институтот од Сент Питерсбург, сојузна држава Флорида, САД, во соработка со организациите за проверка на факти ширум…

АНАЛИЗА: Бројките за економијата го стопија оптимизмот!

Незвесноста, надополнета со „напумпаниот“ оптимизам, го зеде својот данок во економијата. Раст на Бруто домашниот производ од 2,4 отсто во 2016 година, што претставува забавување во однос на 2015, кога изнесуваше 3,8%, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Пишува: Анета…

АНАЛИЗА: Без илузии – 2017 на нишан на кризата !

Неминовно, и оваа 2017 година ќе биде економски “загубена“. Невработеноста, јавниот долг, ниската конкурентност ќе бидат засенети од се уште длабоката политичка неизвесност, оценуваат  дел од економистите за Portalb.mk. Она што треба да биде приоритет според нив е целосно отворање…

Мукрем Мехмеди

  Мукрем Мехмеди e градоначалник на Општина Маврово и Ростуше ПРИВАТЕН ЖИВОТ Мукрем Мехмеди е роден на 24 јули 1970 година, во село Скудриње.   ОБРАЗОВАНИЕ Дипломиран радиолошки технолог. Се стекнал со ова звање на Високата школа за Радиолошки технологии…

Аријан Ибраим

Аријан Ибраим e градоначалник на Општина Центар Жупа.   ПРИВАТЕН ЖИВОТ Аријан Ибраим е роден на 17 април 1972 година, во село Голем Папрадник, општина Центар Жупа.   ОБРАЗОВАНИЕ Основно училиште завршил во ОУ „Мустафа Кемал Ататурк” -Центар Жупа. Средно…

Лазар Котевски

  Лазар Котевски e градоначалник на Општина Новаци. ПРИВАТЕН ЖИВОТ Лазар Котевски е роден на 14 април 1950 година, во Новаци.   ОБРАЗОВАНИЕ Завршил гимназиско и педагошко образование во Битола.   ПОЛИТИЧКА КАРИЕРА Избран е за градоначалник на општина Новаци…

Ѓоко Стрезовски

Ѓоко Стрезовски e градоначалник на Општина Ресен. ПРИВАТЕН ЖИВОТ Ѓоко Стрезовски е роден на 27 јануари, 1964 година во Ресен.   ОБРАЗОВАНИЕ Дипломирал на Природно–математичкиот факултет при УКИМ во Скопје. Магистер е по менаџмент на образование, на Универзитетот „Св. Климент…

Избор текстови на Теофил Блажевски во 2016 година

    И да има Влада до сериозни реформи само преку нови избори (28.12.2016) Ако влада формира ВМРО-ДПМНЕ не треба ниту да се очекува некој реформски напор плус, имaјќи го предвид досегашното нивно однесување. Ако СДСМ формира влада, откако ВМРО…

2016 – како почна и како заврши?

Според официјалните податоци на Министерството за финансии, заклучно со третиот економски квартал, Јавниот долг во апсолутен износ изнесува 4,75 милијарди евра или 50,6% од БДП, што претставува највисоко ниво што е измерено досега. Во 2016 година, овој долг се зголеми…

Избор написи на Сашо Спасоски во 2016 година

    Струмица не ги доби двата ветени булевара (26.12.2016) Две улици во Струмица, од кои едната прилично фрекфентна, ќе бидат претворени во булевари. Ова го вети Зоран Заев, кандидат на СДСМ за градоначалник на општина Струмица на локалните избори…

Љупчо Колев

  Љупчо Колев е градоначалник на Општина Босилово   ПРИВАТЕН ЖИВОТ Љупчо Колев е роден на 1 ноември 1960 година во Струмица. Оженет е и татко на едно дете.   ОБРАЗОВАНИЕ Средно образование завршил во ДСУ „Јане Сандански“ во Струмица.…

Игор Трајкоски

  Игор Трајкоски е градоначалник на Општина Дебарца ПРИВАТЕН ЖИВОТ Игор Трајкоски е роден на 24 март1981 година, во село Ботун, Дебарца. Оженет е и е татко на едно дете.   ОБРАЗОВАНИЕ Основно образование завршил во ОУ „Дебарца“ во селото…

Твоето политичко ветување звучи познато: Ни трага ни глас од гигантската фабрика за етанол

  Во 15-та радиоемисија „Твоето политичко ветување звучи познато“, која радиото „Индекс“ ја реализира во соработка со „Вистиномер“, ветувањето што слушателката требаше да го погоди, како и да каже дали е исполнето или не, беше ветувањето за изградба на фабрика…

Твоето политичко ветување звучи познато: Нов објект на детска градинка во Радишани

  Радиото „Индекс“ во соработка со „Вистиномер“ почна радиоемисија „Твоето политичко ветување звучи познато“. Секој работен ден од 14:30 часот, слушателите може да погодуваат кој политичар или партија дал одредено ветување и дали е тоа исполнето. За точните одговори следува…

Твоето политичко ветување звучи познато: Противпожарната станица во Штип си остана на старото место

  Продолжува соработката која создаде интересна радиосодржина. Во 13-та радиоемисија „Твоето политичко ветување звучи познато“, која „Радио Индекс“ ја реализира во соработка со „Вистиномер“, ветувањето што слушателот требаше да го погоди, како и да каже дали е исполнето или не,…

Ванчо Стојанов

  Ванчо Стојанов е градоначалник на Општина Василево ПРИВАТЕН ЖИВОТ Ванчо Стојанов е роден на 1 јануари 1967 година, во Струмица.Оженет е и татко на две деца   ОБРАЗОВАНИЕ Средно образование завршил во Средното медицинско училиште во Скопје, насока –…

Твоето политичко ветување звучи познато: Клон на детска градинка во Пинтија

  Радиото „Индекс“ во соработка со „Вистиномер“ почна радиоемисија „Твоето политичко ветување звучи познато“. Секој работен ден од 14:30 часот, слушателите може да погодуваат кој политичар или партија дал одредено ветување и дали е тоа исполнето. За точните одговори следува…

Енвер Пајазити

Енвер Пајазити е градоначалник на Општина Брвеница.   ПРИВАТЕН ЖИВОТ Енвер Пајазити е роден на 1 февруари 1962 година во село Челопек. Оженет е и татко на три деца.   ОБРАЗОВАНИЕ Дипломирал на Ветеринарниот факултет во Сараево. Зборува германски јазик.…