Љупчо Бојаџиев

Љупчо Бојаџиев e градоначалник на Oпштина Кратово ПРИВАТЕН ЖИВОТ Бојаџиев е роден  на 09.06.1955 година во Ново Село, Струмица. Во Кратово живее од 1980 година, па се до денес. Оженет е и татко на едно дете. …

Зоран Зимбаков

Зоран Зимбаков e градоначалник на Oпштина Босилово ПРИВАТЕН ЖИВОТ Зоран Зимбаков е роден на 09.09.1972 година во Струмица, живее во с.Босилово. Тој е оженет  и е татко на две деца. ОБРАЗОВАНИЕ Основно образование…

АНАЛИЗА: Ревизија во општина Сарај!

Се поправале возила, но нема докази дека тие биле службени, односно на општината. Не се користела електронска евиденција на работното време, градоначалникот не прогласил финансиска нестабилност, иако законски имало услови за тоа, пишува…

АНАЛИЗА: Бројот на пензионери ќе надмине 333.000, притисокот врз ПИОМ расте!

Следните три години значајно ќе растат расходите за исплата на пензии, но и бројот на пензионери. Годинава, пензија ќе чекаат 320.300 пензионери. Во исто време, расте и дупката во фондовската каса, зависноста на државниот пензиски фонд е сè…

Благоја Илиев

Градоначалник на Општина Конче од октомври 2017 година, по победата на локалните избори ПРИВАТЕН ЖИВОТ Илиев е роден на 8-ми август 1985 во Радовиш. Оженет е, и е татко на две малолетни деца. …

Максим Димитриевски

Градоначалник на Куманово од октомври 2017 година БИОГРAФИЈА: Димитриевски е роден на 29.11.1975 година во Куманово. Тој е оженет и е татко на три деца. ОБРАЗОВАНИЕ: Основното и средното образование…

Рамиз Мерко

Градоначалник на општина Струга од номеври 2017 година ПРИВАТЕН ЖИВОТ Роден на 12.04.1957 година во Струга. ОБРАЗОВАНИЕ -Од 1964-1976 г. ги завршува основното и средното образование -Од  1976-1980 г. завршува…

Александар Наумоски

Александар Наумоски е градоначалник на Општина Ѓорче Петров ОБРАЗОВАНИЕ Во Ѓорче Петров завршува основно образование во ОУ „Мирче Ацев”, а средно образование во СУЦ „Васил Антевски Дрен” Дипломира на правниот…

АНАЛИЗА: Сите државни еврообврзници – каде и како се трошеа парите?

Македонија, заедно со новата еврооврзница во вредност од 500 милиони евра, досега по основ на странско задолжување, без камати, преку овој инструмент се задолжила вкупно 2 милијарди евра. Во моментов по основ на еврообврзници, државата без…

Исмаил Јахоски

Исмаил Јахоски  e градоначалник на Oпштина Пласница, ова е негов петти градоначалнички мандат во Општината ПРИВАТЕН ЖИВОТ Исмаил Јахоски е роден на четврти март 1963 година, во Пласница. Женет е и има четири деца.…

Роберт Бешовски

Роберт Бешовски  e градоначалник на Oпштина Градско ПРИВАТЕН ЖИВОТ Роберт Бешовски е роден на 22 јули 1970 година во Велес. Оженет е и татко на две деца. ОБРАЗОВАНИЕ Во 1995 година дипломирал на УКИМ – Филозофски…

Ивица Тошевски

Ивица Тошевски e градоначалник на Oпштина Ранковце ПРИВАТЕН ЖИВОТ Тошевски е роден на 12.02.1966 година во Крива Паланка, а живее во село Ветуница Општина Ранковце. Оженет е и татко е на две  деца. Љубител е на спортот, особено…

Марјан Јанев

Марјан Јанев e градоначалник на Oпштина Василево ПРИВАТЕН ЖИВОТ Марјан Јанев  е роден на 22 ноември 1986 год. во Струмица, живее во с. Градошорци , Општина Васеилево.  Оженет е и татко е на едно дете. ОБРАЗОВАНИЕ…

АНАЛИЗА: Општини тонеле во долгови ама не запреле со нови вработувања!

Повеќе од 120 000 000 евра должат општините за неизмирани обврски кон добавувачи, кредити, долгорочни заеми, судски решенија и камати. Новиот ревизорски извештај со наслов: „Преземње на обврски и финансиска нестабилност кај…

АНАЛИЗА: 2018 – што ќе донесе за бизнисот и за граѓаните?

Домаќинско тршење на државните пари, внимателно менаџирање со јавниот долг, поголемо кредитирање на компаниите, ослободување на бизнисот од притисокот на политиката, спроведување на законите без селективен пристап. Ова се само дел од…

АНАЛИЗА: За кои капитални инвестиции ќе има пари и колку? 

На хартија, повторно, за идната година е проектирано едно од највисоките нивоа на капитални расходи – буџетска ставка кој го профилира развојниот концепт на економските политики - пишува неделната економска анализа на Portalb.mk   …

АНАЛИЗА: Што покажа ревизијата – како работела УЈП?

Наодите што ги објави Државниот ревизор за работата на Управата за јавни приходи во 2016 година, покажуваат голем број недостатоци и случаи на работење кои се спротивни на законските процедури, пишува во неделната економска анализа…

ДУИ ќе го решава победникот помеѓу СДСМ И НДМ во Чашка?!

СДСМ го освои мнозинството во советите во Чашка и во Градско каде што в недела ќе има втор круг од локалните избори. Во Чашка СДСМ се натпреварува со кандидат на Народното движење на Македонија, а во Градско со ВМРО ДПМНЕ. …