Реновирана е спортската сала во ОУ „Љубен Лапе“ во Аеродром

Проект: Реконструкција на спортската сала во ОУ „Љубен Лапе“ Опис на проектот: Реконструкцијата ќе опфати замена на под, дрвена стола- рија, спортски реквизити, реконструкција на електрична инсталација, венти- лација и реконструкција на гардероби и санитарни јазли во склоп на салата.…

Изградени се спортските игралишта во Пинтија и с.Драчево

Изградба на две повеќенаменски спортски игралишта Изградба на две повеќенаменски спортски игралишта, во дворот на ОУ „Св. Климент Охридски“ во селото Драчево со рок за реализација во ноември 2013 и во населбата Пинтија во подрачното ОУ „Рајко Жинзифов“. (Рок за…

Реконструирани само дел од улиците во Центар

Реконструкција на улиците кои се во општинска надлежност во вкупна должина на коловозот од 42 км врз основа на стручно дефинираните приоритети во сите урбани заедници    ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Градоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски  за локалните избори во 2013 година…

Општина Центар секоја година ги наградува најдобрите воспитувачки и негувателки

Годишна Награда за најдобра воспитувачка во Општина Центар, во висина од три просечни месечни плати. Годишна Награда за најдобра негувателка во Општина Центар, во висина од три просечни месечни плати   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Градоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски, во изборната…

Не е изграден монтажен паркинг спроти Југодрво

    Изградба на нов монтажен паркинг спроти Југодрво, на булевар Кочо Рацин ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Проектот: „ Изградба на нов монтажен паркинг спроти Југодрво, на булевар Кочо Рацин“, е неисполнето ветување на градоначалникот на Општина Центар Андреј Жерновски . Проектот е…

Нема веќе екстерно тестирање

Веднаш ќе го укинеме екстерното тестирање како проект што предизвика голем револт кај наставниците, а создаде вознемиреност и незадоволство кај учениците и кај нивните родители. Екстерното тестирање не ги оствари целите за кои беше воведен и служеше само за вршење…

Вети 20, а новата Влада на СДСМ ќе брои 25 министри

  Во октомври 2015 година заменик-претседателката на СДСМ, Радмила Шеќеринска говорејќи на дебатата  на тема „Создаваме одговорна власт“, меѓу другото, ја даде и следната изјава: Македонија е убедлив негативен рекордер, 26 министри – и да се два милиона (население н.з.)…

Гасификацијата на Неготино треба допрва да се спроведува

  Гасификација на Општина Неготино Со вклучувањето на Република Македонија во проектот „Јужен поток“ и проектот за изградба на националната гасоводна мрежа, ќе се овозможи гасификација на општина Неготино. Со изградбата на секундарната и на терцијалната мрежа ќе се овозможат…

Не е завршена реконструкцијата на улиците во Стар Аеродром

Проект: Реконструкција на улица Руди Чајaвeц, улица Пандил Шишков, улица Вангел Тодоровски и улица Милан Зечар со тротоари (Стар Аеродром) Опис на проектот: Реконструкција – проширување на улиците со тротоари и осветлување. (Средства: 33.700.000 денари Извор на финансирање: Општина Аеродром…

Снимките сведочат дека Мукоски и Василевски ги симнуваат блокадите на собраниските порти

  Снимките од собраниските камери сведочат дека на 27 април 2017 година демонстрантите, всушност,  не упаднале во парламентот  туку слободно влегле, а клучна улога за тоа одиграле пратениците од ВМРО-ДПМНЕ, кои ги отстраниле металните блокатори на главниот собраниски влез  …

ВМРО-ДПМНЕ бараше нови избори и со сите сили го спречуваше давањето на мандатот

По неуспехот на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, до 29.01.2017 година да состави парламентарно мнозинство и нова влада, партијата постојано инсистираше на уште едни вонредни парламентарни избори, отфрлајќи ја практично можноста некој друг освен ВМРО-ДПМНЕ – Груевски, да состави влада…

Неумесно е Иванов да бара милост од Собранието за тепачите на пратениците?!

  Не станува збор за „луѓе кои ги завела толпата и се повеле од емоции“, туку за луѓе кои свесно дошле да тепаат! Како може некого да го „завела толпата“, ако тој дошол „подготвен“ со качулка?! Настаните и општиот политички…

Владиката Петар наместо да го осуди насилството во Собранието, ги брани тепачите!

Изјавата на владиката Петар  не е во духот на свештенството и тоа што треба да го проповеда Црквата – љубов, милосрдие и почит меѓу верниците и воопшто меѓу луѓето. Владиката не е тој кој треба да процени дали некој ги…

Времето на Груевски заврши, тој веќе не може ништо да ветува

  Нејасно е во кое својство Груевски најваува нов проект – конкурс за странски експерти?! Тој веќе не е во позиција да ветува владини проекти и да прави планови за нивно спроведување. Сакал Груевски да признае или не, неговото владеење…

Центар не ја доби ветената „вертикална шума“

Ќе се пристапи кон изградба на вертикално зеленило, односно зелени фасади и огради, како понов тренд во светските метрополи, во оние делови каде просторот за зеленило е лимитиран.   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: „Изградба на вертикално зеленило, односно зелени фасади и огради“, градоначалникот…

Капиштец доби парк од 20.000 квадратни метри

Изградба на плоштад во Капиштец   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Новиот парк во Капиштец кој се простира на површина од 20.000 квадратни метри  е отворен во  декември 2014 година. Ова е  исполнето ветување на  градоначалникот  на Општина Центар, Андреј Жерновски  дадено  за локалните…

Не е изграден монтажен паркинг помеѓу улиците „Васил Ѓоргов“ и „Козара“

  Изградба на нов монтажен паркинг во Капиштец, помеѓу улиците Васил Ѓоргов и Козара   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Гадоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски, за локалните избори  во 2013 година, вети „Изградба на нов монтажен паркинг во Капиштец, помеѓу улиците Васил Ѓоргов…

Жерновски: Tокму Груевски нарачуваше шамари!

    Градоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски по вчерашното одлагање на рочиштето за  случајот „Нарачани шамари во Општина Центар“, во кој првообвинет е лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, меѓу другото, рече: Не е вистина тоа што го кажа во…