ВМРО-ДПМНЕ фаќа „кривини“ за обврските од Пржино

Членот на Извршниот одбор на ВМРО-ДПМНЕ, пратеникот Илија Димовски, коментирајќи ја изјавата  на лидерот на СДСМ, Зоран Заев, во која тој го услови своето присуство на лидерската средба во Виена ( свикана на иницијатива  на…

Трајановски и Трајковски заборавија на пешачкиот мост кај Алкалоид

Изградба на мостот над булеварот Александар Македонски во населбата Автокоманда (кај „Алкалоид“), во соработка со Град Скопје. (Рок: 2013-2014 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Изградба на пешачки мост кај фабриката „Алкалоид“ во…

Изградено новото ОУ„Рајко Жинзифов“ во Драчево

Ќе се изгради нов објект во ОУ „Рајко Жинзифов“ во населбата Драчево, за што ќе се обезбедат 1,5 милион евра донација од Владата на Народна Репу- блика Кина.  (Рок за реализација: 2014) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: На први септември 2014 година…

„Партизанска“ сè уште не е пробиена кон Ѓорче Петров

Продолжување на булевар „Партизански одреди“, од Порта Влае до новата кружна крстосница кај храмот „ Свети Петар и Павле“. Покрај дополнителното пробивање, ќе се изградат и нови тротоари на овој дополнителен потег .( Вредност: 30…

Иванов, сепак, прости изборен криминал

На 18 март (2016) претседателот Ѓорѓе  Иванов, одговорајќи на новинарско прашање дали  по Одлуката на Уставниот суд за укинување на Законот за изменување и дополнувања на Законот за помилување, ќе ги искористи вратените…

Со распуштањето на парламентот не престанува мандатот на пратениците

Универзитетската професорката  Тања Каракамишева – Јовановска, во изјава за ТВ Нова, која ја пренесоа повеќе медиуми (07.04.2016), рече:  Стапи на сила одлуката на самораспуштање на Собранието на Р.М. Што значи од денес…

Три години се најавува стартот на новото средно училиште во Сарај

Град Скопје, во соработка со Владата на Република Македонија, ќе изгради ново средно училиште на територијата на Општина Сарај. ( Рок: 2013-2015 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Изградбата на ново средно училиште во Општина Сарај,…

ДУИ си игра: влези – излези од Влада

ДУИ не е причината за кризата, но бевме и сме гласот на разумот како и промотори на решението, а сега веќе и жртва на девалвацијата и компромитираниот процес.  И затоа одлучивме да ги повлечеме своите актуелни членови на извршната…

Излези Жерновски право на тераса!

Во емисијата Топ Тема на телевизија Телма ( септември 2015 година)  градоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски, зборувајќи за терасата на новиот објект на седиштето на ВМРО-ДПМНЕ,  меѓу другото, изјави: Не се работи за…

Само најави за рестартирање на „Тајмиште“

Во Јануари 2014 година се додели концесија за експлоатација на руди на железо од Рудникот Тајмиште во Кичево. Оваа концесија ќе придонесе за повторно заживување на Рудникот Тајмиште во кој се уште има големи резерви на железо. Се очекува…

Рудникот „Стогово“  сè уште не почна со работа

Рудникот за манган Стогово ќе започне со работа во текот на месец мај 2014 година. Експлоатацијата ќе се врши на експлоатационото поле „Ужиница 1“ кое се наоѓа во регионот на општините Дебарца и Кичево, а за превоз на ископаната руда ќе…

Ревитализирани шесте големи хидроцентрали

Паралелно со изградбата на новите хидроенергетски капацитети, во претстојниот период ЕЛЕМ ќе продолжи и со веќе започнатите проекти за ревитализација и модернизација на постојните енергетски капацитети. Со потпишувањето на Договорот за…

Реконструиран автопатот Велес -Катланово

Проектот опфаќа рехабилитација на 23,5 км од автопатната делница од Велес до Катланово. По завршувањето на проектот, комплетно ќе се обнови асфалтот по целата должина од делницата, ќе се постават нови банкини и заштитници, мрежи за…

Изграден паркот на ветерни електрани „Богданци“

Паркот на ветерни електрани (ПВЕ) Богданци е започнат со реализација со потпишување на Договор за заем со KFW банка и претставува прв парк на ветерни електрични централи во Македонија. Преку производство на „зе- лена“, односно…

Реновирана е Железничката станица во Скопје

Во рамките на овој проект ќе се рехабилитира железничката станица во Скопје согласно најдобрите искуства на Европската Унија, вклучувајќи и подобрување на пристапноста на патниците, имајќи ги предвид и патниците со посебни…

Не е направено мапирање на римската магистрала Виа Егнација

Мапирањето на познатата римска магистрала Via Ignatia, ќе овозможи збогатување на туристичката понуда во Македонија. Проектот Римска магистрала Via Ignatia ќе придонесе за привлекување на љубителите на активности во природа, а особено за…

ВМРО-ДПМНЕ: Скијачки центар Попова Шапка

Ќе изградиме модерен високо квалитетен скијачки центар во Република Македонија, кој ќе обезбеди квалитетно рекреативно искуство за локалните и регионалните скијачи и сноубордери. Ќе изградиме нови ски патеки за сите нивоа на скијачки…

Никовски: Премиерот е повикан во САД за да биде уценуван и суден!

Aмбасадорот Ристо Никовски во својата колумна за порталот МКД (10.01.2016), насловена „Во Вашингтон, прек суд за Груевски“, меѓу другото, напиша: По правило, секоја покана во Белата куќа, во Вашингтон, е особена чест. Сме читале што сѐ…