Пушачите се уште ја чекаат апликацијата за пресметка на буџетот за цигари

Проект: Колкав буџет за цигари? Изработка на интернет-калкулатор кој ќе ја пресметува вистинската цена за пушачите и пресметка на заштедата доколку граѓаните престанат да пушат. Секој граѓанин ќе треба да внесе колку цигари пуши дневно и која е цената на…

Виница не го доби ветениот затворен пазар

  Проект: Изградба на затворен пазар Почнување изградба на затворен пазар со средства во висина од 49.200.000 денари, за што веќе е изработен проект. (Рок: Мај 2016)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ Градоначалникот на општина Виница, Емил Дончев во изборната програма „Нови дела,…

Нов политички дискурс во одбрана  на „тефтер-судството“

    Во прислушуваните разговори има толку многу примери за партиските влијанија врз судството од страна на актуелната власт и тоа и кога станува збор за избор на судии и кога станува збор за судските одлуки, што е беспредметно да…

Фактите контра Груевски – Опозицијата не е кочничар на економските реформи

  Со оглед на таа политичка криза можам да кажам дека остварувањето на оваа прогноза ќе биде одлична работа за земјата, која практично и најверојатно ќе биде најдобра или една од најдобрите во регионот. Ќе бидам задоволен и среќен доколку…

АЕК против АЕК: Исти цени – помалку мобилни разговори

  Во април минатата година (2015) тогашниот директор на Агенцијата за електронски комуникации ( АЕК), Роберт Орданоски на прес- конференција изјави: Очекуваме Комисијата за заштита од конкуренцијата во законски утврдениот рок да се изјасни по повод иницијативата за спојување. АЕК…

Фонд за енергетска ефикасност: фонд нема, останаа зборовите

  Проект: Ќе ја разгледаме можноста во соработка со Светска банка да формираме Фонд за енергетска ефикасност и одржлив развој. Фондот ќе придонесе кон подобрување на енергетската ефикасност, заштеда на енергија, креирање на нови работни места, зачувување на природните ресурси…

ДОСИЕ: Метастазираните аномалии на непрочистениот избирачки список

    Како и зошто избирачкиот список остана непрочистен и покрај сето она што го слушнавме во прислушуваните разговори, и покрај Договорот од Пржино, и покрај странското медијаторство, и покрај утврдените неправилности, и покрај отворените истраги на Специјалното јавно обвинителство…

Свети Николе сè уште без паркинг за автобуси и товарни возила

    Изградбата на паркинг за товарни моторни возила во месноста Стар сточен пазар е со цел за олеснување на транспортната логистика за транспортерите со товарни моторни возила. (Буџет: 400.000,00 денари од буџетот на општина Свети Николе, Рок: 2014)  …

Колку и за која намена се исплаќани средства од сметката на Општина Битола

    Кој би можела да биде „предистражна постапка и за други коруптивни активности“, покрај „Транспортер“, против градоначалникот на Битола, Владимир Талевски, за која тој сè уште не е помилуван, а која ја спомна обвинителката од Специјалното јавно обвинителство, Фатиме…