Сè уште нема ревизија на ДУП-овите во Општина Аеродром

  Градоначалникот на Општина Аеродорм Златко Марин пред изборите даде конкретно ветување во врска со ДУП-овите во општината, кое според нашата проверка е во тек: Аеродром, една од најурбаните општини, денес е една од најзагадените. Имаме улици полни со дупки,…

Корупцијата останува голем проблем на патот кон ЕУ

  Според она што е запишано во Прогрес извештајот за Република Македонија 2018 година за напредокот на земјата кон стандардите на ЕУ, корупцијата станува еден од виталните проблеми во делот на Владеењето на правото и фундаменталните права. Сепак, место за…

Контраспин: Итните реформски приоритети не се „фабричка лента“

  Изјавата на Османи за исполнетоста на планот од над 90, односно 100 отсто е само формалистичко и буквално гледање на нештата, без да се земат предвид и другите елементи – квалитет, спроведливост, исклучување на некои од барањата на засегнатите…

Не е формирано обвинителско одделение за кривични дела од лица со полициски овластувања

  Владата на Република Македонија во „Планот 3-6-9“ за итни рефорски приоритети го има запишано следното ветување за кое оценуваме дека е делумно исполнето:   Реформа во безбедносните и разузнавачките служби Формирање на посебно одделение во рамките на Основното јавно обвинителство…

Алтернативните санкции за кривично осудените почнаа да се реализираат

  Владата на Република Македонија во Планот за итните реформски приоритети 3-6-9, во делот 6-9 го има дадено следното ветување, за кое утврдивме дека е исполнето:   Започнување со работа на Пробациската канцеларија на подрачјето на Основен суд Скопје 1…

За граѓаните скапи, за судскиот буџет минорни – судските такси сè уште не се намалени

  Владејачката партија СДСМ во предизборната програма „Живот во Македонија“ вети реформа поврзана со судските такси, нешто што досега не е исполнето: Ќе ги намалиме судските такси, бидејќи високите судски такси ја прават правдата недостапна за граѓаните [Извор: СДСМ –…

СДСМ не воведе енергетски правобранител

  Владејачката партија СДСМ во предизборната програма „План за живот во Македонија“, меѓу другото го вети и следното, кое сѐ уште не исполнето:   Ветување: ЕНЕРГЕТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ Правата на потрошувачите во Република Македонија се целосно потиснати. Цените растат, квалитетот на…

Нетранспарентноста и корупцијата во судството се како „брат и сестра“

Оваа истражувачка сторија е подготвена од новинарот Теофил Блажевски, како дел од грантот на Проектот на УСАИД за граѓанско учество за „Јакнење на платформата за граѓански организации за борба против корупција”. Ставовите изразени во сторијата му припаѓаат на авторот и…

Маглешов: Се уште е пракса новинарите последни да влегуваат во судница

Разговор соо Васко Маглешов, новинар, Макфакс: – Какво е Вашето искуство со транспарентноста на судските постапки, но и генерално во правосудството?   Маглешов: На веб-страницата на кривичниот суд во Скопје, како најголем суд во државата, лани, за целата година се објавени…

Петровска: Довербата на јавноста во правосудството е едвај 10 отсто

Разговор со Натали Петровска, извршен директор на Коалиција за правично судење   – Доколку се погледнат податоци од Вашиот мониторинг и податоците од мониторингот еден и два од други невладини организации – дали може со сигурност да се констатира дека…

Цветанов: Позадината на исклучувањето на јавноста е затскривање на корупцијата

Разговор со Ване Цветанов, активист во „Зелена Лупа“ и поранешен директор на Управата за финансиско разузнавање: – Со оглед дека сте странка во судска постапка, а земајќи предвид и дека како невладина организација „Зелена лупа“ се занимавате со борба за…

Лазарова Трајковска: Нетранспарентната судска постапка остава сомнеж за корупција

Разговор со д-р Мирјана Лазарова Трајковска, поранешна судијка на Европскиот суд за човекови права во Стразбур (ЕСЧП):   – Дел од Итните реформски приоритети на ЕУ за МКД од 2015 година е и транспарентноста на судските постапки и поголемо вклучување…

Тасева: Нетранспарентноста и необразложените судски пресуди се линкуваат со корупција

Разговор со д-р Слаѓана Тасева, претседателка на Транспаренси интернешнл Македонија: – Дали можеме да изведеме линк – макар и индиректен, помеѓу корупцијата и нетранспарентноста и нејавноста на судските постапки, што е загарантирано човеково право и со нашиот устав и закони…

КОНТРАСПИН: Николоски како Груевски – амнестија за 27 април за доброто на Македонија!?

  Спиновите што ги изнесе Николоски на тема „Крвавиот четврток“ и амнестија и не се некоја новина, туку само прераскажување на спиновите изнесени од поранешниот шеф на Николски, Никола Груевски на последниот конгрес на партијата во Валандово   Пишува: Теофил…

Ќе се подобри ли здравствената заштита на затворениците?

  Владата на Република Македонија во рамките на Планот за итните реформски приоритети „3-6-9“ го вети следното, за кое оценуваме дека е во тек: Пренесување на надлежноста за здравствена заштита на затворениците од Министерството за правда во Министерството за здравство…

Владата усвои измени на клучни судски закони, на ред е Собранието

  Владата на Република Македонија во рамките на Планот за итните реформски приоритети „3-6-9“ го вети следното, за кое оценуваме дека е во тек: Ветување: Донесување на Закон за изменување и дополнување на Законот за судовите во делот на основите…

Довербата во медиумите во Македонија меѓу најниските во Европа

  Довербата на граѓаните во медиумите во Македонија и натаму опаѓа и според најновите истражувања на сериозни инститиуции каква што Европската радиодифузна уија (ЕБУ). Генерално погледнато, според процентот на недоверба кон медиумите воопшто, Македонија е втора во Европа, заедно со…

Владата вети и воведе „Отчетномер“

  Владата на Република Македонија на прес конференција на 21.03.2017 година претстави електронска алатка (што ние неофицијално ја нарековме Отчетномер), за „мерење“ на трошоците на министерствата и другите институции од централната власт, што го оценуваме како исполнето предизборно ветување и…