Споредување на неспоредливото за инвестиции низ три децении

Странските директни инвестиции во земјата кумулативно, за периодот 2007-2015 година, достигнаа 2.281 милиони евра и се повисоки за 1.498 милиони евра во однос на периодот 2003–2006 (три пати повеќе). СДИ во периодот 2007–2015 година се за…

Поранешна „Бихаќка“ остана „тесно грло“

 ПРОЕКТ: ПРОШИРУВАЊЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈА НА „ПАВЕЛ ШАТЕВ“ (ПО РАНЕШНА БИХАЌКА)   Град Скопје ќе ја реконструира и прошири улицата „Павел Шатев“ (поранешна улица „Бихаќка“), со што ќе се добие модерен булевар по сите стандарди. Рок: 2014-2015…

Јанева точно знае што е легитимитет на власт, а што е држава

Изјава на пратеникот Илија Димовски: Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ја осудува вчерашната изјава на Катица Јанева. Според нејзиниот говор, таа практично кажа дека Македонија не постои ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Станува збор…

Пензиите навистина растат, ама Фондот станува неодржлив

Изјава на Зоран Ставрески: Она што пензионерите најмногу ги радува е што со нас знаат на што се. Тие тешко и чесно си ги заработиле своите пензии, работеле цел живот и затоа е значајно да ги добијат навреме и да ги добијат…

Опструкциите врз Јанева веќе се потврдени од ЕУ и ЕП!

Поважни делови од Извештајот на Специјалното јавно обвинителство на Катица Јанева, кои неделава се во процедура во Собранието и кај Советот на обвинителството, веќе се потврдени и од Европската унија и од Европскиот парламент. Тие се…

Хипокризија е тврдењето на ВМРО ДПМНЕ дека секогаш имала ист став за аболицијата

„СДСМ вршеше притисок врз Уставниот суд и во 2009 година, но тогаш сакаше да ги поништи измените во законот за помилување кои ги предложи ВМРО-ДПМНЕ и тврдеше дека истите се неуставни. ВМРО-ДПМНЕ останува на истиот став околу…

СЈО во кривична обработка има 30 предмети со 80 лица за три месеци

Првиот извештај до Собранието на РМ за работата на Специјалното јавно обвинителство (СЈО) покажува дека иако ефективната работа на Обвинителството трае околу три месеци, веќе има голем број предмети кои се во фаза пред подигање обвиненија и…

Демантот на Стефановски за случајот Тамара е невистинит

Од Фондот негирaат дека ваква наредба постои (писмо од ФЗО до директори на ЈЗУ за негативно мислење за лекување во странство н.з. ). За разлика од пред два дена кога оттаму не сакаа да коментиираат денеска директорот одговори на…

Груевски противуставно врши увид во локалната самоуправа

Кога ќе се направи патот ќе има интерес и за скијачкиот центар. На МЕПСО веќе му се дадени инструкции од Владата да направата проект, но прво ќе инвестираат околу три милиони евра во Берово, а потоа околу 3 до 3, 5 милиони евра во…

ВМРО-ДПМНЕ најскржава во „толеранцијата“, „мултикултурата“ и „довербата“

Мала анализа без големи претензии на клучни зборови употребени во програмите на трите најголеми политички партии во државата, покажува интересни нешта – владејачката ВМРО ДПМНЕ сосема ги избегенува зборовите и проектите насочени кон…

СЈО: Институциите ја попречуваат правдата!

Специјалното јавно обвинителство се жали на „попречување на правдата“ - несоработката и на судовите и други органи и тела во Македонија. Потенцирани се посебно Обвинителствата, поради што, СЈО наведува дека ќе упати претставки до Советот…

Неисполнето: Лични карти во вашиот дом

Воведување услуга за издавање лични документи во нивниот дом или деловен простор преку соодветен надомест. (Буџет: во рамки на одобрениот буџет. Рок: 2015) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во изборната програма на ВМРО ДПМНЕ за предвремените…

Над 60 отсто од законите по скратена постапка!

Анализата на Годишните извештаи за работата на Сбранието на РМ од 2011 па до денес, се јасни и недвосмислени - повеќе од половината закони се носени по скратена процедура, што значи скратено време за расправа. Оттука, квалитетот на…

Гаранциите на Груевски за медиумите – ни на небо, ни на земја

Изјавата на претседателот на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски, која е предмет на проверка во однос на фактите околу прашањата што ги споменува, е комплексна и е составена од четири децидни тврдења, но сепак, во целина може да…

Јанакиески и Јанкуловска со најмногу кривични пријави од СДСМ

Неодамнешната прва официјална постапка на Специјалното јавно обвинителство (СЈО), поврзана со изборна измама, со која беа опфатени повеќе лица, а против осум беше предложена и мерка притвор, секако е поврзана и со индициите кои…

Невистина: Услови за избори има, САД и ЕУ грешат (ВМРО-ДПМНЕ)

Владејачката партија непосредно по оценката на САД и на ЕУ дека не се исполнети условите за избори на 24 април годинава, излезе со невистинит став дека оценката е погрешна и дека се исполнети или има време за исполнување на сите…

ИКС – Јавната сфера сè уште во „пранги“

Еден од посериозните наоди, кои докажуваат дека реформите во медиумската сфера не се ни помрднати од место, е и последната анализа на Институтот за комуникациски студии, кој во последните месеци преку т.н. проект МОДЕМ, врши квалитативна…

Неисполнето: Болницата во Штип ќе „почнеме да ја градиме од 2014 до 2018“

  Објектот на новата Клиничка болница во Штип ќе биде изграден на сегашната локација на болницата, на местото од објектот на стара педијатрија. Зградата на сегашната Педијатрија во иднина ќе се реновира за потребите на штипскиот…