Невистина: Услови за избори има, САД и ЕУ грешат (ВМРО-ДПМНЕ)

Владејачката партија непосредно по оценката на САД и на ЕУ дека не се исполнети условите за избори на 24 април годинава, излезе со невистинит став дека оценката е погрешна и дека се исполнети или има време за исполнување на сите…

ИКС – Јавната сфера сè уште во „пранги“

Еден од посериозните наоди, кои докажуваат дека реформите во медиумската сфера не се ни помрднати од место, е и последната анализа на Институтот за комуникациски студии, кој во последните месеци преку т.н. проект МОДЕМ, врши квалитативна…

Неисполнето: Болницата во Штип ќе „почнеме да ја градиме од 2014 до 2018“

  Објектот на новата Клиничка болница во Штип ќе биде изграден на сегашната локација на болницата, на местото од објектот на стара педијатрија. Зградата на сегашната Педијатрија во иднина ќе се реновира за потребите на штипскиот…

Неисполнето: Новиот „Клинички“ стана „клинички случај“

Предвидуваме изградба на капитален објект за новиот клинички блок во Клинички центар - Скопје, кој претставува најголем инфраструктурен проект досега реализиран во областа на здравствените установи. Новиот проект ќе обезбеди создавање на…

Неисполнето: „Чебрен“ не се гради ниту „соло“- без „Галиште“

Во завршна фаза се активностите за привлекување на инвеститор за изградба на ХЕЦ Чебрен во периодот што следува. Реализацијата на оваа инвестиција директно ќе влијае врз зголемувањето на економската активност во мариовскиот регион…

Неисполнето: TEЦ Неготино никако да излезе од „лад“

Во следниот мандат, ќе се разработи проект за отпочнување со работа на ТЕЦ Неготино, но на начин што ќе ја направи електричната енергија произведена од оваа централа конкурентна на пазарот на електрична енергија. За таа цел ќе се…

Здравствените книшки сè уште се потребни за дел од осигурениците

Во Програмта на владејачката ВМРО ДПМНЕ за периодот 2014-2018 година во делот „Здравје за секој дом, здравје за секој граѓанин“,  стр.307, која е во најголем дел преточена во програмите на Владата и на министерствата, се наведува,…

Исполнето ветување за проверка на вашето такси

Мобилната апликација за да го проверите вашето такси беше ветена во предизборната програма на владејачката партија ВМРО ДПМНЕ во 2014 година, и е исполнета. Со апликацијата се предвидува проверка на лиценцата и проверка на…

Ахмети: Не може на избори во јуни поради Фитр Бајрам

Лидерот на Демократската унија за интеграција (ДУИ) Али Ахмети,  изминатиот викенд (30.01.2016), меѓу  причините зошто не можат да се одложат изборите предвидени за 24 април годинава, ги навeде обредните ритуали поврзани со…

МРТ на хартија го обезбеди професионализмот

Македонската радио телевизија (МРТ), засега е единствениот радиодифузер кој состави и прифати два клучни документи кои треба да бидат водич и гаранција на новинарите и уредниците од јавниот сервис за професионално покривање на изборите.…

„Мирисот“ на омраза во говорот на Груевски е опасен за општеството

„Говорот на омраза во македонската политика не е никаква новина, ниту почнува со Никола Груевски. Ова е веќе одомаќинета појава која, за жал, го отсликува нивото на политичка култура во Република Македонија, иако далеку од тоа дека ова е…

Груевски заборави на согласноста за „Ванхојтовци и Катици“

Претседателот на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски, говорејќи на годишната конференција на Унијата на жени, на 24.01.2016 во Скопје, меѓу другото, рече: После оваа лекција, која ќе дојде на изборите преку општонародното масовно…

Преодната влада не смее да нуди бесплатен превоз за младите

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, даде изјава поврзана со спроведувањето на нови проекти на партијата, од кои еден се однесува на зголемување на бројот на денови во кои младите до 27 години ќе можат бесплатно да го користат…

Димитров: Дури и Хан ќе разбере со кого си има работа ако посегнат по Специјалното обвинителство!

Една од дилемите и прашањата што остануваат отворени по одлуката на власта да оди на предвремени избори на 24 април без постигнат договор со опозицијата е што ќе се случува со Специјалното јавно обвинителство, како клучна институција…

Ванхојте: Клучните политичари се плашат од независни медиуми!

Наспроти волјата од многу новинари и медиуми за помалку рестриктивност и за засилување на слободниот медиумски простор, искажана во изминатите неколку месеци, клучните политички играчи се плашат да дозволат таков независен простор – Петер…

Правилата на МРТ за избори паѓаат на ситни „финти“

Македонската радио телевизија (МРТ) се обидува со два документа-правилници да обезбеди фер покривање на изборната кампања за претстојните вонредни парламентарни избори. Едниот е наречен Правила, а другиот е Eтички водич, кој е изработен од…

Мрежа 23: Договорот од Пржино не се исполнува целосно и конструктивно

Мрежа 23, при Институтот за Европска политика од Скопје (ЕПИ), оценува дека е дискутабилно дали има време да се создадат услови за фер и предвремени избори во април годинава, дури и да се забрза со спроведувањето на обврските од договрот од…

Обврските од „Пржино“ не се спроведени – сè друго е манипулација

Обична проверка на напишаното во договорот и датумите за спроведување на обврските од истиот, е доволна за да се утврди манипулацијата со јавноста дека „сите обврски“ се спроведени. Доцнењето на поголемиот дел од поважните обврски е со рок…