Од кои држави ни дошле најмногу туристи во изминатите 10 години

Туризмот во МакедонијаInfogram Објавените визуелизации се дел од проектот D.A.T.A. – Data Analytics for Transparency and Accountability имплементиран од Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“. Овој проект е делумно поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците или препораките…

ИНФОГРАФИК: Од светската цена на нафтата до домашната цена на дизелот

      Објавените визуелизации се дел од проектот D.A.T.A. – Data Analytics for Transparency and Accountability имплементиран од Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“. Овој проект е делумно поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците или препораките…

Учеството во работната сила и платите на жените во Македонија

Каква е улогата на жените во работната сила во Македонија? Како се платени и во однос на просечните плати и во однос на мажите? Овие графикони ги нудат тие и редица други информации. И не само тоа. Овде можете да…

Контраспин: Полека со спиновите – политичката криза го сопре економскиот раст

    Уште една прес конференција на ВМРО-ДПМНЕ за економијата во која повторно воопшто не се зема предвид контекстот во кој функционираше македонската економија во 2017 година, пред сѐ тригодишната политичка криза која кулминираше токму лани. Од излагањето на Славески…

Дури и министерските трошења во бифеата на државните институции ќе бидат објавувани

  Владата вели дека сака да објави што е можно повеќе документи, податоци, договори и да го олесни слободниот пристап на информации од јавен карактер     Не само предложениот дневен ред од седниците на владите, туку актуелната власт планира…

Контраспин: Спин до спин во видео-изјавата на Христијан Мицкоски

  Неколку краткорочни макроекономски и монетарни показатели, избрани тенденциозно од вкупно стотиците кои ги создаваат разните државни институции, а кои, всушност, или претставуваат нормални флуктуации или се производ на политичката криза во изминатите 3 години, одеднаш во изјавата на лидерот…

И ВМРО-ДПМНЕ отстрануваше „споменици“ од Скопје 2014

    Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Крсте Јовановски, при одржувањето на прес-конференција во името на својата партија, осврнувајќи се на отстранувањето на спомен-обележјето на Андон Јанев Лазов – Ќосето (АЈЛЌ) од пред судскиот комплекс во Скопје, изнесе редица како несоодветни споредби…

Главните факти (и совети) за пријавување на физичките лица како ДДВ обврзници

  Дали и кој треба да се пријави како ДДВ обврзник, кои се конфузиите од оваа мерка, што треба да знаете и како треба да постапите   Пишува: Владимир Петрески   Деновиве јавноста беше разбранувана од барањето на Управата за…

Маневски ги смеша датумите: Македонија падна на индексот на корупција во време на ВМРО-ДПМНЕ!

За само осум месеци од доаѓањето на власт на СДСМ и коалицијата со ДУИ, Македонија падна во однос на индексот на корупцијата од 66-то место на 90-то место. Тоа е влошување за цели 24 места, со што Република Македонија се…

Партиски статут мора да дефинира како се бира претседателот на партијата, без оглед што вели Мицкоски

    Во својот прв јавен медиумски настап како претседател на ВМРО-ДПМНЕ, каде што беше интервјуиран од страна на новинари на МТВ и четири национални терестријални комерцијални телевизии (освен Телма), Христијан Мицкоски искажа изјава која покрај тоа што е невистинита,…

Општина Kрива Паланка прва потпиша декларација за транспарентност

Во просториите на ЛУ Градски музеј, градоначалникот Борјанчо Мицевски потпиша Декларација за отвореност, отчетност и транспарентност со Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис. Општина Крива Паланка е прва општина која доброволно потпишува ваков вид на документ. При потпишувањето градоначалникот…

Споредување на јаболка и портокали: акцизата на дизелот во 2012 и во 2017

    Прогласувањето на политичкиот противник за дволичен, зашто наводно едно зборува кога е во опозиција, а друго прави кога е на власт не држи кога како аргументи се користат стари изјави и не се земаат предвид сите околности кои…

Власта не се задолжи 71 милиони евра, туку сервисира обврски направени од владата на ВМРО-ДПМНЕ

  Влатко Ѓорчев, член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, во интервјуто за емисијата Топ Тема на ТВ Телма ја кажа следнава хаотична и невистинита изјава:   Што е поважно за Македонија, дали што Саздовски сменил страна или тоа што сега…

Контраспин: Не е можно „било какви измени на даноците“ да бидат во прилог на сите

    Ако „било какви измени на даноците“ се во прилог на сите, дајте тогаш да воведеме даночна стапка од 100 отсто. Ако веќе се смета дека „било какви измени на даноците“ се добри. Едноставно, даночните измени, особено, пак, оние…

Предизборен молк

Почитувани читатели, Од 24 часот денеска до 19 часот в недела (15 октомври 2017 година) трае предизборниот молк. Во овој период „Вистиномер“ нема да објавува нови содржини – ниту на својата веб-страница, ниту на страниците и профилите на сајтот на…

КОНТРАСПИН: Корупцискиот магнет „Синохидро“ и спинот на Груевски

    Не само што „Синохидро“ е поврзана со редица случаи на корупција на разни континенти, туку и во периодот кога ѝ е доделен тендерот во Македонија, кинеската компанија беше на црна листа на Светската банка со забрана да учествува…

Не, во последниве 10 година Македонија не го доживеа „најголемиот економски раст во историјата“

    Христијан Делев, заменик министер за економија, во дебатната емисија „Клик Плус“ на ТВ21 го изјави следново: Сите релевантни индикатори покажуваат дека Македонија во последниве 10 години го доживеа најголемиот економски раст во историјата. И тоа е факт. Дали…

Иванов гледа економски раст кој едноставно го нема

  Во 2009 година и во 2012 година Македонија не само што немаше ниту највисок економски раст, ниту меѓу најголемите во Европа, туку овие две години економијата забележа пад   Претседателот Ѓорге Иванов минатата недела даде интервју за Хрватската телевизија.…