ВМРО-ДПМНЕ не застапува ниту тенко мнозинство, а камоли огромно мнозинство од граѓаните

   Лидерот на  ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, за време на престојот во САД даде интервју за „Гласот на Америка“, во чии рамки даде изјава која не соодветствува со реалноста: ВМРО-ДПМНЕ е одговорна политичка партија, ВМРО-ДПМНЕ застапува огромно мнозинство македонски граѓани и…

Дали здружувањето на БЕСА и Алијансата за Албанците ќе донесе пресврт во вториот круг?

  Владејачките коалициски партнери СДСМ и ДУИ значително си помогнаа едни на други во гласањето за градоначалници во етнички мешаните изборни средини во првиот круг од локалните избори. Соочени со тоа, БЕСА и Алијансата за Албанците договорија соработка за вториот…

Зошто на локални избори обично победува владејачката партија?

    Заеднички именител на сите локални избори во плурална Македонија е тоа што речиси по правило победуваат кандидатите за градоначалници и советници на партијата што е на власт на централно ниво, при што ваквиот тренд е сѐ поизразен со текот…

Контраспин: Вработувања има, ама на буџет

  Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, најавува дека во следната декада ќе отвори најмалку 150.000 нови работни места. Со цел да ги увери граѓаните дека е кадарен и способен да го оствари ова ветување, Груевски напоменува дека за време на…

Коце Трајановски меѓу (не)остварените проекти, сенката на Груевски и проблемот со албанските гласови

Скопскиот градоначалник Коце Трајановски, во рамки на кампањата за претстојните локални избори, секојдневно промовира разни проекти од сферата на урбанизмот и инфраструктурата, комуналните дејности, загадувањето и животната средина… Арно ама, голем дел од овие проекти беа дел и од неговата…

Контраспин: Груевски ќе ја прави Македонија извозник на струја, а во негово време увозот растеше

  Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, во предизборната кампања за претстојните локални избори, најави дека Македонија во наредната декада ќе стане електро-енергетски независна. Ова ветување ќе беше издржано и ќе влеваше доверба, доколку за време на неговото десетгодишно владеење Македонија…

Бизнисмени во градоначалничка трка на локалните избори

    На претстојните локални избори ќе учествуваат и значителен број бизнисмени, или, пак, лица чии потесни семејства делуваат во одреден бизнис-сектор, при што некои од нив и досега биле дел од политичкиот живот и јавната сфера, додека за други,…

Семејството на Бејта го поседува трговскиот центар „Де Јуре“, но не и „Елкос Груп“

  Антонијо Милошоски, пратеник од ВМРО-ДПМНЕ, на собраниската седница на која се расправаше за новиот Закон за јазици, изјави дека градоначалникот на Гостивар, Невзат Бејта, поседува два трговски центри во Гостивар, што е полувистинито и манипулативно тврдење. Нема потреба од…

Луна паркот во Скопје почна да се гради со големо задоцнување и пред избори

ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ЛУНА ПАРК Опис на проектот: По пат на јавно-приватно партнерство, Градот Скопје ќе најде приватен партнер, кој ќе изгради нов Луна-парк во Скопје. (Вредност на проектот: 8 милиони евра Рок: 2013-2015 година)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Откако стапи на…