Категорија...

Анализи

Ќе се сопне ли Заев на Иловичкиот златен камен?

Со средбата во Струмица, премиерот Заев само навидум го изгасна пожарот на незадоволство кај струмичките екологисти, а всушност е купено малку време, веројатно до крајот на летово, до кога има маневарски простор да се разгледаат двете опции…

Каде исчезнаа странските служби на Груевски?

Година и половина по избивањето на политичката криза во Македонија, „странските служби“ исчезнаа од говорот на Груевски. Во ниту еден јавен настап подоцна (а, ги имаше многу), никогаш експлицитно веќе не се спомнаа деталите кои ги изнесе…

„Мирисот“ на омраза во говорот на Груевски е опасен за општеството

„Говорот на омраза во македонската политика не е никаква новина, ниту почнува со Никола Груевски. Ова е веќе одомаќинета појава која, за жал, го отсликува нивото на политичка култура во Република Македонија, иако далеку од тоа дека ова е…

Зошто и како (ќе се) се засилува хајката против Катица Јанева: ВО СТРАВОТ СЕ ГОЛЕМИ ОЧИТЕ

„Специјалниот јавен обвинител е дел од системот на јавното обвинителство. Тој е, во крајна линија, одговорен пред Собранието, односно пред граѓаните од кои и го влече својот суверенитет. Процедурално не е направено ништо што излегува надвор…

Иванов залутан меѓу перцепцијата и реалноста: Бројки, надлежности, активности и очекувања

Скопје, 18 јуни, 2015 (META)  Претседателот Ѓорге Иванов повторно се најде во центарот на вниманието по вчерашното интервју на телевизијата „Телма“. Социјалните мрежи експлодираа, апострофирајќи му ги гафовите и споредувајќи ги со тие…

Медиумите и штрајкот во образованието

Седницата на Синдикатот во присуство на владини министри на која падна одлуката за прекин на штрајкот. Фото: СОНК, 2015 Чудно е како она што едните медиуми го презентираат како успех и прифатливо решение, за другите е неприфатливо и…

Што може или не може да направи Народниот правобранител

Иџет Мемети (втор од лево), Народен правобранител на РМ - Работилница за сoработка со медиумите. Фото: ombudsman.mk, 2014 Политичарите, високите функционери во власта, претставниците на државни институции сакаат да даваат изјави.…

Конфузиите во случајот „Пуч“ како средство за манипулација на јавноста

Ветар и магла - одлични за креирање конфузија од која потоа не можe да се види суштината. Фото: Jordan Woods, 2012 Многу е тешко во услови на конфузија, создадена од страна на власта, медиумите да ја адресираат секоја информација,…

Новинарството е во служба на јавноста, а не на власта!

Едвард Сноуден на насловната страница на „Ваерд“ (Wired), издание од август 2014. Фото: Mike Mozart, 2014 Главните новинарски лекции од аферите „Сноуден“ и „Вотергејт“ се дека новинарите се во служба на јавноста и дека се должни да…

Како медиумите се справија со невремето

Не видовме никаква разврска од страна на надлежните за проблемите што настанаа на патиштата по паѓањето на првиот посериозен снег низ земјава, ниту, пак, медиумите побараа информации, а камоли да известат за какви било решенија и…

Битка за почитување на законите или за рекламниот колач?

„Снег“ на ЛЦД телевизор. Фото: Bernie Dodge, 2008 Точно е дека гледаноста на каналите треба да биде репер за популарноста, но во никој случај не смееме да ја ограничиме потребата за следење (поради информирање) само на домашни или, пак,…

Професија – експерт

Уште едно „експертско“ мислење. Фото: Daniel F. Benavides, 2008 Експертските мислења се важен дел од медиумското известување. Манипулацијата со овие мислења го дезавуира кредибилитетот на вистинските експерти и ја намалува довербата…

За смислата на протестите и улогата на медиумите

Ваков протсет не се прави за мали и неважни промени: протестот на хонорарците на 22 декември 2014. Фото: Ванчо Џамбаски, CC BY-NC-SA. Реакцијата на граѓаните јасно покажува дека не станува збор ниту за мали, ниту за неважни промени,…

Иванов во Собранието на РM: Што кажа, што не кажа и зошто

Фото: веб-страницата на Претседателот на РМ, 2014 Говорот на Претседателот треба да се анализира од страна на медиумите. Детално и повеќеслојно. Тоа не е вест од еднократен интерес, туку извор на сознанија за суштинските движења во…

Неопходен е подлабок поглед врз новите мерки за вработување на лицата со попреченост

Знакот не е од голема помош. Фото: minimalniemand, 2009 Улогата на медиумите како контролори на власта е особено важна кога станува збор за мерки кои се однесуваат на вработувањето на лицата со попреченост, кои не се само прашање на…

Дали сопствениците на медиуми се одговорни за говор на омраза?

Европскиот суд за човекови права во Стразбур. Фото: LuxTonnerre, 2013 Дали сопствениците на медиуми можат да бидат осудени и казнети поради говор на омраза во нивните медиуми? Одговорот на ова прашање е потврден, ако ги имаме предвид…

Повеќекратните убиства, проблемот со оружјето и медиумите

Ако некаде во институциите е лоциран проблем, медиумите треба тоа најтранспарентно да го споделат со своите гледачи (читатели, слушатели) исто како што ја споделија и информацијата за немилите настани. Пишува: Светлана…

Барањето објаснување е една од алатките за контрола на власта

Вештачка семантичка дилема создадена за добивање политички поени, која остана без објаснување: „државен испит“ наспроти „екстерно тестирање“. Фото: Xavi, 2010 Претставниците на власта многу често ги прикажуваат новинарите како…