Каде исчезнаа странските служби на Груевски?

„Мирисот“ на омраза во говорот на Груевски е опасен за општеството

Зошто и како (ќе се) се засилува хајката против Катица Јанева: ВО СТРАВОТ СЕ ГОЛЕМИ ОЧИТЕ

Иванов залутан меѓу перцепцијата и реалноста: Бројки, надлежности, активности и очекувања

Медиумите и штрајкот во образованието

Седницата на Синдикатот во присуство на владини министри на која падна одлуката за прекин на штрајкот. Фото: СОНК, 2015   Чудно е како она што едните медиуми го презентираат како успех и прифатливо решение, за другите е неприфатливо и изигрување на големите очекувања кои просветните работници ги имале од преговорите со Владата.   Пишува: Светлана Вељановска, доцент-доктор по меѓународно право   СЛИКА БРОЈ 1: Штрајкот во  дел од основните и од средните училишта подолго време ги полнеше печатените и електронските…

Што може или не може да направи Народниот правобранител

Иџет Мемети (втор од лево), Народен правобранител на РМ – Работилница за сoработка со медиумите. Фото: ombudsman.mk, 2014   Политичарите, високите функционери во власта, претставниците на државни институции сакаат да даваат изјави. Изјавата претставува однапред составен збир од информации кои тој што ја дава изјавата сака да ги даде, кои се спакувани на одреден начин и испраќаат одредена порака.   Пишува: проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Новинарите во Република Македонија многу често целокупното информирање на јавноста го…

Конфузиите во случајот „Пуч“ како средство за манипулација на јавноста

Ветар и магла – одлични за креирање конфузија од која потоа не можe да се види суштината. Фото: Jordan Woods, 2012   Многу е тешко во услови на конфузија, создадена од страна на власта, медиумите да ја адресираат секоја информација, полуинформација и лажна информација. Меѓутоа, тие имаат на располагање моќна алатка: да поставуваат прашања и да бараат сведување на одговорите до многу елементарно ниво, кога едноставно станува многу тесен и просторот за дезинформирање и за затскривање во намерно создаден облак…

Новинарството е во служба на јавноста, а не на власта!

Едвард Сноуден на насловната страница на „Ваерд“ (Wired), издание од август 2014. Фото: Mike Mozart, 2014   Главните новинарски лекции од аферите „Сноуден“ и „Вотергејт“ се дека новинарите се во служба на јавноста и дека се должни да информираат за злоупотребите на власта и со помош на „шепкачи“ и на тајни документи. Етичка должност на новинарите е да обелоденуваат тајни документи или снимки од прислушување (дури и ако се незаконски создадени или набавени), кои покренуваат прашања од јавен интерес, како…

Како медиумите се справија со невремето

„Македонија пат“ има 98 товарни возила опремени со снежен плуг и соларки (меѓу остантите). Композиција: СПФМ, фото: „Македонија пат“ и blmlers2   Не видовме никаква разврска од страна на надлежните за проблемите што настанаа на патиштата по паѓањето на првиот посериозен снег низ земјава, ниту, пак, медиумите побараа информации, а камоли да известат за какви било решенија и одлуки во таква насока. Особено што викендов, според метеоролозите, нè очекува нов снег, кој повторно може да ги затрупа патиштата.   Пишува: …

Битка за почитување на законите или за рекламниот колач?

„Снег“ на ЛЦД телевизор. Фото: Bernie Dodge, 2008 Точно е дека гледаноста на каналите треба да биде репер за популарноста, но во никој случај не смееме да ја ограничиме потребата за следење (поради информирање) само на домашни или, пак, само на странски канали кои се во понудите на кабелските оператори   Пишува: Светлана Вељановска, доцент-доктор по меѓународно право   Интересна дебата се води деновиве, а е поврзана токму со медиумите како место од каде најголем дел од граѓаните секојдневно добиваат…

Професија – експерт

Уште едно „експертско“ мислење. Фото: Daniel F. Benavides, 2008   Експертските мислења се важен дел од медиумското известување. Манипулацијата со овие мислења го дезавуира кредибилитетот на вистинските експерти и ја намалува довербата на граѓаните во медиумското известување.   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Во процесот на информирање и во своите анализи, медиумите презентираат факти (бројки, места, имиња, документи, материјални податоци, …) и се повикуваат на мислења и на ставови на експерти, аналитичари, стручњаци од конкретна…

За смислата на протестите и улогата на медиумите

Ваков протсет не се прави за мали и неважни промени: протестот на хонорарците на 22 декември 2014. Фото: Ванчо Џамбаски, CC BY-NC-SA.   Реакцијата на граѓаните јасно покажува дека не станува збор ниту за мали, ниту за неважни промени, што значи дека пратениците направиле грешка во процената или биле ставени во заблуда, но, во секој случај, и таа грешка треба да ја поправат, односно, да го вратат законот во редовна процедура, а прашањето е: како мислат да ја поправат направената…

Иванов во Собранието на РM: Што кажа, што не кажа и зошто

Фото: веб-страницата на Претседателот на РМ, 2014   Говорот на Претседателот треба да се анализира од страна на медиумите. Детално и повеќеслојно. Тоа не е вест од еднократен интерес, туку извор на сознанија за суштинските движења во општеството и за функционирањето на демократските институции.   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Медиумите известија за говорот на Претседателот на државата одржан пред Собранието на Република Македонија. Говорот на Претседателот на државата пред Собранието има исклучително големо значење…

Неопходен е подлабок поглед врз новите мерки за вработување на лицата со попреченост

Знакот не е од голема помош. Фото: minimalniemand, 2009   Улогата на медиумите како контролори на власта е особено важна кога станува збор за мерки кои се однесуваат на вработувањето на лицата со попреченост, кои не се само прашање на демократија, туку и највисок облик на благородност и на хуманост.   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Во медиумите е претставен Предлог-законот за вработување на лицата со инвалидност. Претставен е како позитивен исчекор во заштитата на…

Дали сопствениците на медиуми се одговорни за говор на омраза?

Европскиот суд за човекови права во Стразбур. Фото: LuxTonnerre, 2013   Дали сопствениците на медиуми можат да бидат осудени и казнети поради говор на омраза во нивните медиуми? Одговорот на ова прашање е потврден, ако ги имаме предвид пресудите на Европскиот суд за човекови права и Меѓународниот кривичен трибунал за Руанда.   Пишува: Жарко Трајаноски, магистер по човекови права   СЛУЧАЈ „СУРЕК ПРОТИВ ТУРЦИЈА“ (БР.1) Сопственик на неделник во Турција бил осуден и парично казнет поради објавувањето на две писма…

Повеќекратните убиства, проблемот со оружјето и медиумите

Зачаден пиштол. Фото: Applе Dave, 2008   Ако некаде во институциите е лоциран проблем, медиумите треба тоа најтранспарентно да го споделат со своите гледачи (читатели, слушатели) исто како што ја споделија и информацијата за немилите настани.   Пишува: Светлана Вељановска, доцент-доктор по меѓународно право   Двете тројни убиства што се случија во период од десетина дена побудија огромен интерес во медиумите во нашата земја. Факт е дека за нив детално се информираше и тоа од случувањето на убиствата, па сè…

Барањето објаснување е една од алатките за контрола на власта

Вештачка семантичка дилема создадена за добивање политички поени, која остана без објаснување: „државен испит“ наспроти „екстерно тестирање“. Фото: Xavi, 2010   Претставниците на власта многу често ги прикажуваат новинарите како здодевни. Всушност, претставниците на власта најмногу од сè се плашат од давањето објаснувања/образложенија. Да објасниш некоја своја активност или изјава, значи дека ја разбираш (во целост) и дека стоиш зад неа. Должност на новинарот е да биде „здодевен“ и одново и одново да бара дообјаснување на она што го слушнал…

ЈАВИ СЕ ЈУЖНА: Зошто Македонија му вели „ДА“ на „селекторот“ Нимиц

Метју Нимиц со новинарите во Атина. Фото: GreeceMFA, 2014   За еден надворешен набљудувач тоа сигурно е под голем знак прашалник ако се има предвид изјавата на Нимиц (в. Тера) дека тој секоја година нè прашува и нас и Јужниот сосед дали сакаме тој да продолжи со својата мисија на посредување. Ако е тоа точно, тоа значи дека Македонија упорно, секоја година вика – ДА! Ама ако Јужниот сосед свесно го развлекува разрешувањето на спорот, а тие викаат „да“ за…