Нема гласање со двојно мнозинство во судството

Стапувањето на сила на законот за јазиците и натаму е неизвесно

Доцни Зeлениот катастар на Скопје на чија подготовка се чека цела деценија

Во тек е изградбата на училиштето во Капиштец

Асфалтиран е патот во с. Мирдита, Гостивар

Пробиен и новиот рок за катната гаража кај Центарот на холокаустот

Хроника за една нереализирана инвестиција: 5000 вработувања преку “Веибо – груп”

Неисполнето: Не може да се закаже регистрација на возила по електронски пат

Исполнето: ФЗОМ поблиску до граѓаните

Неисполнето: Не е воспоставен ЦЕРТ-тим за управување со сајбер напади

ВМРО-ДПМНЕ: Реконструкција и изградба на административна зграда на Министерството за транспорт и врски

Надградбата и реконструкцијата на управната зграда на Министерството за транспорт и врски е во тек. Со реализацијата на овој проект ќе се добие поголема функционалност и ефикасност на работата во Министерството, со тоа што сите органи што се во состав на Министерството ќе бидат во една иста зграда.  [Рок: 2014 година]     Образложение: Градежниот зафат на  административната зграда на Министерството за транспорт и врски  започна на крајот од 2011 година, а според првичните проекции  реконструкцијата требаше да биде завршена …

Андреј Жерновски: По 10.000 денари за секое новороденче во Центар

Двојно зголемување на помошта за секое новородено дете во Центар – по 10.000 денари за секое новороденче       Образложение:   Во февруари 2014 година Општината ги извести семејствата кои имаат постојано живеалиште во Центар и кои имаат добиено принова во текот на 2013 година, да поденасат барање за паричен надомест кој изнесува 5.000 денари.  Истовремено, од Општината информираа дека со Програмата за здравствена, социјална заштита и заштита на деца, еднократната помош за сите новородени деца во 2014 година  е зголемена  …

ВМРО-ДПМНЕ: Стажирање на Македонци од соседните земји и дијаспората во Македонија

Цел на овој проект е доближување на младите од дијаспората до Република Македонија. Предвидено е учество да земат студенти во завршните години на студирање, припадници на македонските заедници во соседните држави и во дијаспората. Истите ќе стажираат и земат учество во работните активности на државните институции во Македонија, поточно во оние институции кои ја третираат областа поврзана со нивните образовни квалификации. Буџет: 7.500.000 денари Рок: [2015]   Образложение: Можноста за стажирање на Македонци од соседните земји и дијаспората во Република Македонија,…

ВМРО-ДПМНЕ: Воспоставување на инфо-центар 24/7 во рамките на Министерството за надворешни работи

ВМРО-ДПМНЕ: Реконструкција на Здравствен дом Крива Паланка

Предвидена е целосна реконструкција и адаптација на сутеренскиот простор со површина од 500 м2, во кој ќе се сместат ургентен центар, амбуланти, лабораторија, перална и стерилизација, тоалети и гардероби за персонал. Исто така, ќе се изврши замена на подови, тавани, ѕидни облоги, прозори и врати, како и замена на целокупната инсталација. Во рамки на истиот објект ќе се изврши и замена на кровот и кровната конструкција и ќе се изведе комплетно нова термофасада. Буџет: 21.183.600 денари Рок: [2014 година] Образложение:…

Андреј Жерновски: Боемска улица во Дебар Маало

Оформување на посебна Боемска улица во Дебар Маало, по терк на Белградската Скадарлија, каде ќе се чува и негува посебниот скопски шарм, на потегот од ресторан Идадија до Градежниот факултет – по целата должина на сегашната улица Раде Кончар     Образложение: На 17 септември 2014  година  улицата „Ѓорѓи Пешков“ свечено беше промовирана како прва  „Боемска улица“ во Дебар Маало. Со новото решение  оваа споредна улица прерасна во амбиентална пешачка зона со ниски станбени објекти, куќи со дворови и гостилници…

ВМРО-ДПМНЕ: Ремонт на железничката пруга Ногаевци – Градско – Неготино

Овој зафат е дел од проектот за ремонт на три делници од железничкиот Коридор 10, со средства обезбедени од Европската банка за обнова и развој. Реализацијата на овој проект е во насока на зголемување на безбедноста, како и зголемување на брзината на движење на возовите до максимални 120 km/h на делницата во должина од 30 км. Буџет: 9.400.000 евра [Рок: 2014 година]   Образложение: Реконструкцијата на пругата Ногаевци – Неготино почна на 27 декември 2013 година. Министерот за транспорт и врски,…

ВМРО-ДПМНЕ: Билети за повеќе патувања

Овој проект предвидува покрај постојните месечни, повратни и билети во еден правец воведување на нов тип на билети со можност за повеќе патувања (10 патувања).Со издавањето на овој билет МЖ Транспорт АД ќе одобрува 30% попуст од редовната цена за истиот број на патувања. На овој начин ќе се овозможи поголема флексибилност на МЖ Транспорт АД да излезе во пресрет на барањата на граѓаните кои ги користат услугите повеќе пати во месецот, но премалку да можат да извадат месечен билет…