Македонија не се справува со говорот на омраза

Македонија доби нова Влада на чело со Зоран Заев

„Репортери без граници“: На 111. место, Македонија е „лошото момче на Балканот“

СЕММ оцени како основани 9 жалби на Фондацијата „Метаморфозис“

Втори Април, Меѓународен ден на проверката на факти

Демант: „Метаморфозис“ не организира протести!

Решение на Апелационен суд, Скопје, по повод жалбата на осомничениот Сеад Кочан за притвор

Решение на Апелационен суд – Скопје по повод жалбата на осомничениот Сеад Кочан, изјавена преку бранителот Адвокатско друштво Никола Додевски-адвокат Никола Додевски, против решението на Кривичниот совет на Основниот суд Скопје за притвор (ПДФ документ): Case_BF5DEC29-F220-470A-A783-3001761A87BE…

Се одржа меѓународната конференција „Е-Општество“ на тема проверка на факти и влијанието на новите технологии врз новинарството

Лажните вести претставени како факти, фикција како реалност и (зло)употреба на принципите и стандардите врз кои почива доброто новинарство беа тема на 12-тата меѓународна конференција „Е-општество.мк“: „Проверката на факти и влијанието на новите технологии врз новинарството“, која се одржа на 31.01.2017 година во организација на Фондацијата „Метаморфозис“. На конференцијата се разговораше за важноста на проверката на фактите во медиумите и од аспект на борба против лажните вести и од аспект на почитување на стандардите во новинарството. Сервисот за проверка на…

Демант на лагите искажани од СОС за Фондацијата „Метаморфозис“

Избор написи на Владо Ѓорчев во 2016 година

Избор текстови на Теофил Блажевски во 2016 година

ЗБОРОТ ВО ФУНКЦИЈА НА ДЕМАГОГИЈАТА: Избор од анализираните изјави во 2016 година

Избор написи на Сашо Спасоски во 2016 година

Избор написи на Оливера Војновска во 2016 година

Предизборен молк

Проектите на „Метаморфозис“ претставени на водечката ТВ емисија „360 степени“ на Алсат-М

  Искуствата од проектите на Фондацијата „Метаморфозис“, кои се однесуваат на проверката на факти во медиумите и (не)исполнувањата на изборните ветувања на партиите беа претставени на водечката ТВ емисија од информативен, репортажен и дебатен формат „36о степени“ на „Алсат-М.“ Прилогот најпрвин провери како се исполнуваат 5 случајно избрани ветувања на политичките партии, а потоа следеше и разговор си уредникот на Сервисот за проверка на факти, Владимир Петрески. Целата емисија можете да ја видите долу. Прилогот за изборните ветувања започнува од…

Партиите имале 1,4 милиони евра, а потрошиле 3,1 милиони евра за кампањата

Твоето политичко ветување звучи познато: Реконструирана спортска сала во училиштето во Чегране