Николче Ацевски: Со парите од увоз на електрична енергија можеа да се изградат многу енергетски капацитети

nsdp-logo1

Во последниве шест години за увоз на електрична енергија се дадени 1,2 милијарди долари, пари со кои можеа да се изградат многу енергетски капацитети. [Датум: 01.11.2012 | Извор:  Сител Телевизија]

Образложение:

Според податоците од Народната банка на Република Македонија, увозот на електрична енергија за периодот од 2006 до 2011 година изнесува 1 милајарда и 127 милиони долари. Од друга страна, изградбата на ХЕЦ Света Петка, која што беше пуштена во употреба пред неколку месеци, изнесуваше 75 милиони евра. Според ова, ако се направи математика, со парите кои се дадени за увоз на електрична енергија, можеле да се изградат преку 15 енергетски капацитети од типот на ХЕЦ Света Петка. Од ова може да се заклучи, дека изјавата на пратеникот е вистинита.

Линкови:

Оценето од: Дејан Димитриевски

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *