Струмица не ги доби двата ветени булевара

  ИЗГРАДБА НА ДВА НОВИ БУЛЕВАРИ Струмица е град со модерни и убави булевари. Во изминатиот период спроведовме бројни инвестициони проекти за изградба и модернизација на патната инфраструктура. Во изминатиот период успеавме да ги поврземе сите влезови на градот со…

Се гради потпорниот ѕид во кумановско Гладно Поле

Изградба на потпорен ѕид во „Гладно поле” – стар дел   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ Во точката „Перо Чичо“ од делот „Моето маало“(стр. 30) од изборната програма со која бараше гласови од граѓаните на локалните избори во 2013 година, Зоран Дамјановски, тогашен градоначалник…

Струмица не доби втора подземна сообраќајница

Подземна сообраќајница Струмица е позната како најпрогесивна општина во Македонија. Дел од оваа прогресивност е резултат на тоа што ние не се плашиме да ги прифатиме големите и храбри проекти. Во изминатиот временски период Струмица стана претпознатлива по изградбата на…

Наеднаш отворени и затворениот и отворениот базен во Куманово

  Пред една година започна изградбата на Затворен базен кој има површина околу 6000 квадратни метри. На површина од 1800 квадратни метри, предвидено е да има деловен комплекс со спа центри, фитнес клубови, простории за спортски клубови и угостителски објекти.…

Турското маало во Струмица уште чека на некои ветувања од Заев

Општина Струмица некулку години наназад се залага и применува инклузивна социјална политика со цел намалување на разликите меѓу мнозинското население и Ромско-Турската популација. Се залагаме за изградба на социјално праведно општество во кое богатите ќе им помагат на сиромашните и…

Пазарот Чешел во Струмица сè уште не е модернизиран

Проект: Нови пазари за нови потреби на граѓаните. Пазарот Чешел ќе биде целосно модернизиран, со нови тезги за продажба на производи и ќе биде од затворен тип бидејќи се стремиме да овозможиме идеални услови за купување и продавање. Рок: 2015…

Каевски: За 10 години Груевски и ВМРО-ДПМНЕ не изградија ниту еден студентски дом

На 25.05.2016 година, неколку медиуми меѓу кои и порталот Плусинфо го пренесоа излагањето на Дарко Каевски, потпретседател на младите социјалдемократи, а во врска со состојбата во студентските домови во земјата. Каевски, меѓу другото, го изјави следното: За 10 години Груевски…

Уставен суд се прогласи за ненадлежен, па се премисли и ја поништи одлуката за распуштање на Собранието

  На 25.05.2016 СДСМ со соопштение реагираше на потегот на Уставниот суд  да ги поништи одлуките за распуштање на Собранието,  донесени на 18 јануари и на 23 февруари 2016 година. Во партиското соопштение, меѓу другото, се вели: Се потврди и…

Струмица ја чека повеќенаменската хала

Изградбата на повеќенаменска хала е еден од проектите кои ќе придонесе за нов квалитет на живеењето во Струмица.  Во  просторот  на  поранешната  касарна  ќе  изградиме  повеќенаменска мултифункционална изложбена хала за: oдржување на концерти; забавни настани; саемски манифестации; продажба на секаков…

Трамвајската линија Струмица-Цареви Кули застана на физибилити – студија

  Проект: Панорамско поврзување на градот со Цареви кули. Проектот Панорамско поврзување на градот со ридот над градот предвидува поврзување на градот Струмица со Цареви кули со помош на модерна железничка жичница. Жичницата овозможува искачување на ридот на градот за…

Затворениот базен во Куманово уште не е отворен

Пред една година започна изградбата на Затворен базен кој има површина околу 6000 квадратни метри.На површина од 1800 квадратни метри, предвидено е да има деловен комплекс со спа центри, фитнес клубови, простории за спортски клубови и угостителски објекти. Во овој…

СДСМ: Училиштата во долгови, учениците смрзнати, градоначалниците на власта молчат

Училиштата во Карпош должат над 1 милион евра. Во Струга и Кичево нема пари за нафта и греење. Во селата во Велес родителите не ги пуштаат учениците на настава поради не хигиена. Во Битола имаше проблеми со превозот на ученици.…

Дина Спировска: Премиерот и министерот за образование немаат право да ја кршат автономијата на Универзитетот

Ниту премиерот ниту министерот за образование и неговиот заменик немаат право да се ставаат над Уставот кршејќи ја автономијата на универзитетот и попречувајќи го правото на образование на граѓаните, порача СДСМ во својот одговор на реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на денешната…

Лидија Димова: Македонија губи заради неискористени средства од ИПА

Голем дел од средствата што преку Инструментот за претпристапна помош (ИПА) на Европската унија и се достапни на Македонија се неискористени и неповратно изгубени, тврди опозицискиот СДСМ. Наместо парите да завршат за проекти корисни за граѓаните, Македонија постојано губи поради…

ВМРО-ДПМНЕ: Институциите подолг период работат во врска со случајот „Актор“

ВМРО-ДПМНЕ | Извор: Република | Датум: 16.03.2014 „Подолг период институциите работат за да утврдат дали има или нема нешто што е превземено од фирмата („Актор“ ), а е противзаконски. Од друга страна апсолутно е сигурно дека сите постапки кои зависеле…

СДСМ: По осум години на власт Груевски промовира мерки ама од програмата на СДСМ

Мерката што денеска ја соопшти Никола Груевски, СДСМ ја промовираше пред два месеца, на 16 декември 2013 година, за што постои и изјава од потпретседателот на партијата Ванчо Узунов Извор: СДСМ | Датум: 23.02.2014 Образложение: На 23 февруари премиерот Никола…

Радмила Шекеринска: За време на ВМРО-ДПМНЕ долгот пораснал од 24,3% на 35,9% од БДП

[Извор: ПлусИнфо | Датум: 29.01.2014] Еве ги документите од Народна банка. И тие велат вака, кога премиерот кутар дошол на власт долгот во споредба со бруто домашниот производ не бил 38%, не бил ни 32% како што еднаш изјави Ставревски…

Маријанчо Николов: Енормно трошење на буџетот, а полнење по основ на глоби

Марјанчо Николов, СДСМ | Извор: ПлусИнфо | Датум: 25.02.2014 Ние сме сведоци дека за овие 45 дена од почетокот на оваа година, енормно Владата троши пари од Буџетот на Република Македонија. Притоа, ако се види извештајот на Министерството за финансии…