Извештаите на Државниот ревизор не се разгледуваат од собраниските тела

  ВЕТУВАЊЕ: Извештаите на Државниот завод за ревизија ќе се разгледуваат од страна на матичните собраниски тела. [Извор: Изборна програма на СДСМ за предвремени парламентарни избори 2016 „План за живот во Македонија“ страна 233]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето на СДСМ  дека…

Изграден е потпорен ѕид во Турското Маало во Струмица

  Ветување: Да изградиме потпорен ѕид во Турското Маало во должина од 25 м [Извор: Изборна програма на Коста Јаневски за локалните избори 2017-2021 – „Живот во Струмица за сите“ (стр.41) , датум: октомври 2017]    ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето на градоначалникот на…

Обезбедени доволно пари за превенција и борба против ХИВ и Сида

  Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ), во предизборната програма „План за живот во Македонија“ го има дадено следното ветување што го оценуваме како исполнето во делот на превенцијата и лекувањето од ХИВ: Ветување: Обезбедување на финансиски средства и соодветен простор…

Започнаа активности за воведување на картичката „Мој Карпош“

  ВЕТУВАЊЕ: Картичка „Мој Карпош“ – Со оваа картичка сите граѓани со место на живеење во Општина Карпош ќе имаат можност да користат бенефиции во угостителските објекти, театрите, кината, библиотеките и спортските објекти. Рок: 2018 година [Извор: Изборна програма на…

Сугарески со кратко паметење – СДСМ вети изградба на 600 километри автопати

  На 04.05.2018 година министерот за транспорт и врски Горан Сугарески во  гостувањето во „Студио 1“ на 1ТВ, ја искажа следната невистина: Значи одма на почеток сакам да кажам дека 600 километри автопат, ако ја погледнете изборната програма и на …

Богдановиќ го исполнува ветеното за јавниот простор во Центар

  Во предизборната програма на градоначалникот на Општина Центра Саша Богдановиќ, во поглавјето „Клучни проекти“ во делот „Запирање на неконтролираните градежни активности“, се наоѓа и следното ветување кое го оценуваме како исполнето: Ревидирање на квалитетот на планирањето на просторот [Извор:…

Во тек е реконструкцијата на северниот влез во Битола

Реконструкција на влезниот патен правец во Битола од Прилеп [Извор: Изборна програма на Наташа Петровска за локалните избори 2017-2021 – „Живот во Битола за сите“ (стр.26) , датум: октомври 2017]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Градоначалничката на Битола, Наташа Петровска како кандидат на…

Не е извадена барокната ограда околу владината зграда

  На 10 септември 2015 година, Петре Шилегов, во тоа време портпарол на најголемата опозициска партија, СДСМ, вети дека откако ќе дојдат на власт барконата ограда околу зградата на Владата ќе биде извадена: ВЕТУВАЊЕ: Никола Груевски се оградува од народот,…

Владата ги објави извештаите за доделени државни пари на невладини организации

  ВЕТУВАЊЕ: Воспоставување електронска база на податоци на доделените средства за граѓанските организации од Буџетот на Владата на Република Македонија за периодот 2012 – 2016 година, во која ќе бидат внесени сите донесени одлуки         [Извор: Влада на РМ – План…

Град Скопје продолжи да дава субвенции за велосипеди

  ВЕТУВАЊЕ:  Ќе продолжиме со субвенции за купување велосипеди [Извор: Живот во Скопје! За сите! – Изборна програма на Петре Шилегов, градоначалник на град Скопје (стр.19), датум: октомври 2017]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Како еден од важните приоритети на новиот скопски градоначалник Петре…

Укината е наплатата на паркинг во штипска „Автокоманда“

  ВЕТУВАЊЕ: Укинување на платен паркинг во населба „Автокоманда”  [Извор: Изборна програма на Благој Бочварски за локални избори 2017 година,  „Живот во Штип за сите“. Страна 29, датум: октомври 2017]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето на градоначалникот на Штип, Благој Бочварски  дека…

Не се укинати високите такси на извршителите

  На 04.02.2016 година лидерот на СДСМ, Зоран Заев пред жителите на Капиштец, кажа дека откако СДСМ ќе дојде на власт ќе заврши „дивеењето“ на извршителите и наплаќањето на големи суми од граѓаните. ВЕТУВАЊЕ: Ама уште душата остана кај народот…

Се поставува ново улично светло во Куклиш

ВЕТУВАЊЕ:  Да го подобриме уличното осветлување во селото  (Куклиш)  со нови сијалични места [Извор: Изборна програма на Коста Јаневски за локалните избори 2017-2021 – „Живот во Струмица за сите“ (стр.47) , датум: октомври 2017]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: За локалните избори (октомври…

Граѓаните сѐ уште не можат електронски да добијат 50 најчесто издавани документи

  ВЕТУВАЊЕ: Ќе обезбедиме целосно електронско издавање на 50 најчесто издавани потврди или документи. За секоја постапка поединечно јавно ќе се објават чекорите во постапка и кои службеници се задолжени за постапување. [Извор: Изборна програма на СДСМ(2016) : „План за…

Општина Карпош со субвенции за купување велосипеди

  Општина Карпош ќе биде третата локална самоуправа во земјава што од наредната година (2018) ќе го субвенционира купувањето велосипеди од граѓаните. Од 2018 година во општинскиот буџет ќе бидат предвидени средства за поврат на дел од вложените средства на…

Охридското крајбрежје сè уште се бетонира

  Во светлото на најновите укажувања на еколошките здруженија за продолжување на бесправно градење и узурпација на крајбрежјето на Охридското Езеро, неодамнешната изјава на премиерот Зоран Заев околу мерките кои ги презема Владата за заштита на охридското природно и културно…

МВР ги испита истрагите за невладините организации – криминал не е најден

  ВЕТУВАЊЕ: Спроведување истраги за заплашување и притисоци врз граѓанските организации (односно да се истражат сите пријави за говор на омраза, напади, притисок). [Извор: Влада на РМ – План 3-6-9, стр.3, датум: јули 2017 година] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето за спроведување истраги…

Се чистат дивите депонии во Прилеп

  ВЕТУВАЊЕ: Расчистување на сите диви депонии [Извор: Изборна програма на Илија Јованоски за локалните избори 2017-2021 – „Живот во Прилеп за сите“ (стр.22), датум: октомври 2017]     ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во предизборието на локалните избори (октомври 2017 година) градоначалникот на  …