Сè уште не се укинати рестриктивните законски одредби за абортусот

  Ќе ги укинеме одредбите од законот за прекин на бременоста кои го ограничија правото на жените. (стр.226) [Извор: Изборна програма на СДСМ, (2016), „План за живот во Македонија“ (стр.133 и стр.226); датум: декември 2016]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: За предвремените парламентарни избори…

Рестриктивниот закон не ги намали драстично легалните абортуси

  Овoj напис е изработен во соработка со нашите партнери од istinomer.rs во Република Србија.   Иако формално изјавата на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, дека во Македонија бројот на легални абортуси е намален по донесувањето на рестриктивните измени во…