Општина Чашка ја доби првата градинка

ВЕТУВАЊЕ: Отворање градинка во Чашка [Извор: Изборна програма на  Горан Стојановски за локални избори 2017 година, „Живот во Чашка! За сите!“ (стр. 12), датум: октомври 2017]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето за отворање градинка во Чашка е исполнето ветување на градоначалникот на…

Не е започната изградбата на новата градинка во Дебар

  Ветување: Изградба на градинка во Општина Дебар со површина од 1000 м2 [Извор:  Порталб:  Дебата за Дебар за локалните избори 2017, датум: октомври 2017] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во политичката програма на градоначалникот на Општина Дебар, Ружди Лата, во делот „Капитални инвестиции”(стр.5) …

Владата почна со дел од мерките за помош на самохраните родители

  ВЕТУВАЊЕ: Владата ќе ги поддржува еднородителските семејства со ослободување од дел јавни давачки (такса, јавен превоз, надомест во градинка) на еднородителските семејства со плата пониска од просечната плата.  [Извор:Програмата за работа на Владата (2017-2020) , датум: јуни 2017 ]…

Наместо во септември, отворањето на градинката во Куманово пролонгирано за декември

Пренамена на дел од просториите на Пионерскиот дом во Куманово во градинка за дечиња од предучилишна возраст. (Рок за реализација: 20 септември 2017 година) [Ветување на министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, Датум: 04.08.2017]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Пренамената на…

Нема нова градинка во Расадник

Проект: Изградба на нов комплекс кај постојната градинка во населбата Расадник. Општината Кисела Вода ќе преземе активности за изградба на нов комплекс како доградба на постојната градинка во населбата Расадник за 160 деца. Средствата за овој проект ќе ги обезбеди…

Не е изградена регионалната градинка во Општина Теарце

  Проект: Регионална детска градинка (2013-2014)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Проектот за изградба на регионална детска градинка, ветен како приоритетен во изборната програма „Заедно градиме”, на кандидатот на ДУИ за Општина Теарце, Исен Асани, сега градоначалник на оваа Општина, не е исполнет. …

Отворена нова градинка во Дексион

  Изградба на детска градинка во населба Дексион во соработка со Владата на РМ и со Министерството за труд и социјална политика.  (Вредноста на из-градбата на новата детска градинка изнесува околу 1,5 милион евра; Рок: декември 2016 година)     ОБРАЗЛОЖЕНИЕ:…

Направена е нова градинка во Црниче

  Во октомври 2013 година градоначалничката на  Општина Кисела Вода, Билјана Беличанец – Алексиќ, на жителите од  урбаните заедници Црниче  и Пржино им вети:  Нова градинка во склоп на подрачното училиште „Кузман Јосифовски – Питу”    ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Новата детска градинка во…

Децата во Дојран добија нова градинка

     Отворање на детска градинка во Нов Дојран. Со цел подигнување на степенот на заштита на децата и нивно целосно вклучување во процесот на социјализација, се предвидува отворање на детска градинка во Нов Дојран. (Рок: 2014 година)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ:…

Ниту една нова градинка во Куманово

  Ветување: Изградба на три детски градинки, поради зголемена потреба за згрижување на најмалите.  Презедовме обврска до 2017 година да изградиме три нови детски градинки: во населбите „Карпош“, „Перо Чичо“ и „Тоде Мендол“ каде што има концентрирано најголем број на…

Радишани доби нова градинка

Изградба и проширување на детска градинка „11 Октомври“ во населба Радишани   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Новата градинка во Радишани е пуштена во употреба во август 2016 година. Ова е  исполнето ветување на  градоначалникот на Бутел,  Петре Латиновски, кое тој го го наведе…

Не е изградена нова градинка во Влае 1

   Изградба на нова градинка во Влае 1 ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во изборната програма на Стевчо Јакимовски, „Храбро!“, со која тој излезе на локалните избори во 2013,  е наведено дека во Влае ќе се изгради нова градинка. Досега (07.03.2016) овој проект не…

Груевски: Заев отвораше градинки со Жерновски

  Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, во своето обраќање на Годишната конференција на Унијата на жени нa партијата, меѓу другото, рече: Гледам дека деновиве, нашите опоненти и нивните медиумски подржувачи го отвораат прашањето зошто јас се појавувам на разни настани…