Корупцијата останува голем проблем на патот кон ЕУ

  Според она што е запишано во Прогрес извештајот за Република Македонија 2018 година за напредокот на земјата кон стандардите на ЕУ, корупцијата станува еден од виталните проблеми во делот на Владеењето на правото и фундаменталните права. Сепак, место за…

Лазарова Трајковска: Нетранспарентната судска постапка остава сомнеж за корупција

Разговор со д-р Мирјана Лазарова Трајковска, поранешна судијка на Европскиот суд за човекови права во Стразбур (ЕСЧП):   – Дел од Итните реформски приоритети на ЕУ за МКД од 2015 година е и транспарентноста на судските постапки и поголемо вклучување…

Тасева: Нетранспарентноста и необразложените судски пресуди се линкуваат со корупција

Разговор со д-р Слаѓана Тасева, претседателка на Транспаренси интернешнл Македонија: – Дали можеме да изведеме линк – макар и индиректен, помеѓу корупцијата и нетранспарентноста и нејавноста на судските постапки, што е загарантирано човеково право и со нашиот устав и закони…

Истражување на МЦМС: „Судовите, обвинителството и здравството – најкорумпирани сектори“

Според Извештајот на МЦМС, тројца од од четворица граѓани сметаат дека судиите и јавните обвинители се најкорумпирани, а над 65 проценти од граѓаните ги посочиле пратениците, министрите, лидерите на политичките партии и локалните лидери како најкорумпирани професии. Еден од заклучоците…

Ниту секое македонско домаќинство е задолжено за „нови 1.000 евра“, ниту Македонија е најкорумпирана во Европа

  Главниот проблем е што не прават ништо. Не работат. Сликата за Македонија не е розева како што изгледа од удобните фотељи во зградата на „Илинденска“, туку вистинската слика е на терен, меѓу граѓаните кои го живеат секојдневието, истите тие…

Маневски ги смеша датумите: Македонија падна на индексот на корупција во време на ВМРО-ДПМНЕ!

За само осум месеци од доаѓањето на власт на СДСМ и коалицијата со ДУИ, Македонија падна во однос на индексот на корупцијата од 66-то место на 90-то место. Тоа е влошување за цели 24 места, со што Република Македонија се…

Чакаровски вели дека транспарентноста не била за јавноста!?

  Заменик министерот за здравство на Република Македонија д-р Гоце Чакаровски, во ТВ дебата ја даде следнава недоследна изјава: Од кога дојдов си дадов аманет дека овој проблем со недостаток на лекови на пациентите со ретки болести транспарентно ќе го…

Истражување: Антикорупциските столбови во Македонија се пред колапс

    Сеопфатно и длабоко истражување на Tранспаренси интернешнл – Македонија покажа дека имаме растечка корупција и дека институциите кои треба да ја спречуваат немаат интегритет во практиката, иако во ресурсниот капацитет, во што спаѓа и законската рамка, оценките не…

Законот за „свиркачите“ во сила – имплементацијата ќе биде главниот тест

  Законот  за заштита на укажувачите започна со активна примена од 18-ти март. Нецел месец подоцна, речиси ниту една инстиитуција сè уште не излегла со јавен податок дали постапува по одредбите од законот и подзаконските акти, а уште помалку, пак,…