Каматата на кредитите од ЕИБ за мали и средни претпријатија сè уште е 5,5 отсто

  Ќе овозможиме намалување на каматната стапка на кредитната линија од ЕИБ од сегашните 5,5% на 3% годишно. Во моментните услови на пазарот, каматна стапка од 5,5% не може да се третира како поддршка. [Извор: Програма на СДСМ за предверемените…

АНАЛИЗА:  Ќе олеснат ли условите за кредитирање – очекувањата на банкарите!

Фирмите со воздржана кредитна побарувачка, за граѓаните и натаму потрошувачките и станбените кредити се најатрактивни. Народната банка ја сумираше банкарската 2017 година. Лани, вкупната кредитна изложеност изнесувала 4,8 милијарди евра, пишува анализата на Portalb.mk. Дел од банкарите велат дека со…

Анализа: Јавниот долг под напон – какви кредити зема Владата?

Пишува: Анета Додевска Само за две години по основ на три наменски кредити, Владата ќе ја задолжи државата со 335 милиони евра. Овие задолжувања, главно земени преку Европската банка за обнова и развој ќе завршат за изградба на патишта и…