Не е воведена можноста за предвремено пензионирање

Ќе воведеме можност за предвремено пензионирање до максимум 5 години пред остварувањето на правото на пензија, со пропорционално намалување на надоместокот за пензија. [Извор: Изборна програма на СДСМ, (2016), „План за живот во Македонија“ (стр.215);] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето на  СДСМ дадено…

АНАЛИЗА: Бројот на пензионери ќе надмине 333.000, притисокот врз ПИОМ расте!

  Само за исплата на пензии годинава државата, односно Фондот за пензиско осигурување, ќе одвои 880 милиони евра. Според податоците од Стратегискиот план на фондот 2018-2020 година, оваа сума значително ќе биде  во пораст и следните години   Следните три…

Пензиите се усогласуваат двапати годишно, но нема вонредно зголемување

  Двапати годишно пензиите ќе ги зголемуваме согласно порастот на платите и трошоците. На крајот на годината Владата ќе носи одлука за вонредно зголемување на пензиите [Извор: Изборна програма на СДСМ, (2016), „План за живот во Македонија“ (стр.109);] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ова…

Што бараат експертите на ММФ за да се обезбеди одржливоста на македонскиот пензиски систем

  Според тоа како беше пренесена кај голем дел од медиумите, министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, дала делумно вистинита изјава во врска со последниот извештај на ММФ во делот за пензискиот систем: Изјава: Ги почитуваме препораките на …

Невистина: Експерти надвор од влада не одлучуваат за кратење плати и пензии

  Спинувајќи изјава на Никола Поповски кој настапи како професор и експерт, прво дел од медиумите, а два дена подоцна и високи функционери на ВМРО-ДПМНЕ тврдат дека нивниот политичкки противник треба да остане во опозиција, измислувајќи дека ќе се крателе…

Пензиите растат, ПИОМ тоне?

  Новиот Извештај на Светска банка обелодени дека дури 89% од новоотворените работни места се со државна помош. Само во минатата година од 21 илјада нововработени, дури 18.700 работни места биле стимулирани од Владата.   Пишува: Анета Додевска   Во…

КОНТРАСПИН: Груевски предизборно ги купува пензионерите со парите на сите граѓани

Зголемување на висината на пензиите без реален приход на Фондот или од економијата, е класична политичка корупција со парите на сите граѓани. Минатата година  сменет е дури и законот за да може во изборна година да се исплатат линеарни покачувања…

Пензиите навистина растат, ама Фондот станува неодржлив

  Изјава на Зоран Ставрески: Она што пензионерите најмногу ги радува е што со нас знаат на што се. Тие тешко и чесно си ги заработиле своите пензии, работеле цел живот и затоа е значајно да ги добијат навреме и…