Учеството во работната сила и платите на жените во Македонија

Каква е улогата на жените во работната сила во Македонија? Како се платени и во однос на просечните плати и во однос на мажите? Овие графикони ги нудат тие и редица други информации. И не само тоа. Овде можете да…

Армијата го доби ветеното покачување на платите од десет отсто

  Во октомври минатата година (2017) министерката за одбрана Радмила Шекеринска при посетата на касарната во Штип,  ја даде следнава изјава во која вети: После долги преговори кои што ги водевме и во рамки на Владата и со министерот за…

Одлуката на ДИК не предвремено, туку е задоцнето објавена

  Претседателот на Државната изборна комисија, (ДИК), Александар Чичаковски, во интервју за НОВАТВ, меѓу другото, даде изјава која ја оценуваме како невистина: Tаа одлука (за наградите и надоместоците) требаше да биде објавена откако ќе се реализираше… Кога ќе биде реализирана…

Не се покачени платите на здравствените работници

  Ќе ја покачиме основната плата на сите здравствени работници за 15% во првите 6 месеци. [Извор: Изборна програма на СДСМ (2016) „План за живот во Македонија“ (стр.226)]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: За предвремените парламентарни избори кои се одржаа во декември 2016…

Максималната граница за плаќање придонеси не е укината, туку поместена

Ќе ја укинеме максималната горна граница за плаќање на придонеси на плата, со цел да го отстраниме регресивното даночно оптоварување на платите. Во моментов, поради постоењето на максималната горна граница за плаќање на придонеси на плата, на граѓанин коjшто има…

Невистина: Експерти надвор од влада не одлучуваат за кратење плати и пензии

  Спинувајќи изјава на Никола Поповски кој настапи како професор и експерт, прво дел од медиумите, а два дена подоцна и високи функционери на ВМРО-ДПМНЕ тврдат дека нивниот политичкки противник треба да остане во опозиција, измислувајќи дека ќе се крателе…

Кога СДСМ предлага поголема минимална плата тоа е популизам, кога ветува ВМРО-ДПМНЕ не е!

  Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски на 21.11.2016 година промовирајќи ја новата партиска програма „Реално“, меѓу другото, најави и зголемување на минималната плата: Од постоечката која изнесува 10 080 денари, ќе порасне на 12.000 денари во 2017, 12.500 денари во…