Преговорите за нови амбасадори се почнати, столчињата сè уште празни

  Отпочнување консултации со Претседателот на Република Македонија за пополнување на упразнетите места во дипломатските претставништва.   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето за отпочнување консултации со Претседателот на државата за пополнување на испразнетите места во дипломатските претставништва на Македонија е ветување на Владата…

Јакимовски да одлучи – треба или не треба да се водат преговори за името

    Лидерот на ГРОМ, Стевче Јакимовски, во дебатната емисија Отворено студио на Телевизија „Нова“, зборувајќи за спорот околу името со Грција и преговорите кои ги води сегашната власт за надминување на овој спор, изјави: Мислам дека по ова прашање…

Патриотите, тајните преговори за името и посетата на Коѕијас

Спорот за името не бил дел од разговорите на Коѕијас и Попоски. Очигледно процесот на преговори, вклучително под покровителството на Организацијата на Обединетите Нации е сè уште во застој. Но, интересни се некои скриени работи за преговорите со грчката страна…

Прислушувани разговори – сет 33: Преговори за името

  Како се воделе тајните преговори за името со Грците преку Сашо Мијалков, при што, пак, се прифаќала идејата за сложено име, а наспроти тоа се занемарувале официјалните преговори под покровителство на ОН дознаваме од четирите разговори во овој сет.…