Земјоделците добија поголеми субвенции за тутунот

  Во декември 2016 година , една недела пред одржувањето на предвремените парламентарни избори, претседателот на СДСМ Зоран Заев при посетата на Могила вети поголеми субвенции за тутунот: Во делот на производството на тутунот којшто исто така е застапен еден…

Нема субвенции за камати за кредит за стан за млади брачни парови

  Во предизборната програма на СДСМ за изборите во 2016 година, е наведено и следното ветување кое не е исполнето: Ќе ја субвенционираме каматата од кредитите подигнати за купување на стан на млади брачни парови.   [Извор: СДСМ – План…

Град Скопје продолжи да дава субвенции за велосипеди

  ВЕТУВАЊЕ:  Ќе продолжиме со субвенции за купување велосипеди [Извор: Живот во Скопје! За сите! – Изборна програма на Петре Шилегов, градоначалник на град Скопје (стр.19), датум: октомври 2017]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Како еден од важните приоритети на новиот скопски градоначалник Петре…

Општина Карпош со субвенции за купување велосипеди

  Општина Карпош ќе биде третата локална самоуправа во земјава што од наредната година (2018) ќе го субвенционира купувањето велосипеди од граѓаните. Од 2018 година во општинскиот буџет ќе бидат предвидени средства за поврат на дел од вложените средства на…

Субвенциите за земјоделието не се 160, ама не се ни 136 милиони евра

    Претставник на ВМРО-ДПМНЕ даде изјава во јавноста во име на партијата, а во врска со земјоделските субвенции, за која сметаме дека е полувистина: Ова е фактот, земјоделците се излажани и изманипулирани. Зоран Заев во кампањата кажа: цитирам, 160…

Секој денар од „јавните“ пари, мора да биде јавен

    Никола Груевски во говор посветен на политиките кон странските инвестиции ја даде следната изјава за која сметаме дека е невистина: Н.Г.: …Најавеното објавување еден вид официјално објавен ценовник за државната помош како и да го наречат тоа, во…

Наместо по 500, по 300 евра субвенции за сончеви колектори

ПРОЕКТ: СУБВЕНЦИИ ЗА ИНСТАЛИРАЊЕ НА ТОПЛОВОДНИ СОНЧЕВИ СИСТЕМИ ВО ДОМАЌИНСТВА Ќе продолжиме со постојниот проект за субвенционирање на топловодни сончеви системи во висина од 500 евра по домаќинство, кој се спроведува преку Министерството за економија и кој на голем број…

Владата вети континуирано, а само еднаш даде субвенции на младите претприемачи

Проект: Финансиска поддршка за новоосновани претпријатија од страна на млади претприемачи. Со мерката ќе се субвенционираат новоосновани претпријатија чии основачи (над 50%) и управители се млади лица до 30 години, државјани на Република Македонија, преку кофинансирање на 60% од докажаните…

Прислушувани разговори – сет 7: Лажни гласачи, притисоци и закани кон граѓани и фирми

Лажирани избори со лажни лични карти, фантомски гласачи, „ќутење и климање со глава“, притисоци и казни за фирми… Упади во откупни пунктови, теледиригирање на гласањето на наставници и вработени во јавни претпријатија и институции, ама и „купување“ преку доделување пензии.…