ВМРО-ДПМНЕ со грешка од над 270 милиони евра околу задолжувањата

  Новиот состав на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ на 16.01.2017 одржа прв состанок, по што, меѓу другото, беше соопштено и следново, што го оценуваме како невистина: …Нивната неспособност ја плаќаат граѓаните кои за само 15-тина денови, актуелната влада ги задолжи…

АНАЛИЗА: Каматите на кредитите “долги“ како нов автопат, секоја година!

Владата обезбеди евтин извор на пари со кои ќе ја крепи буџетската ликвидност, но во исто време, според дел од економистите, новото задолжување од 500 милиони евра преку Еврообврзница  е  тест за домаќинското работење и менаџирање со јавните пари. Дел…

Граѓански буџет станува практика во работата на Министерството за финансии

  ПРОЕКТ: Објавување на Граѓански буџет за Буџетот за 2018 година Влада на РМ (План 3-6-9 ) Рок 11.2017.   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето за објавување на Граѓански буџет е исполнето. Владата оваа обврска ја презеде во својата програма за работа и…

Владата на СДСМ повеќе се раздолжила отколку што се задолжила

  ВМРО-ДПМНЕ не наведува дека задолжувањето од странските пазари, може, а не мора да се реализира, а второ, дел од задолжените пари ќе се префрлат во 2018 година, кога на 29 јануари државата мора да отплати 95 милиони евра за…