Висар Ганиу, градоначалник на Општина Чаир: Не сите проекти зависат од нас (видео)

Градоначалникот на општина Чаир, Висар Ганиу, во интервју за Порталб.мк и Вистиномер.мк, зборуваше за спроведувањето на предвидените проекти во Општината, меѓу кои: уредување на улиците, кружните текови, уредување на училиштата, изградба на библиотека, изградба на културен дом, на паркинзи и…

Рамиз Мерко: Струга ќе се промени, ветувањата ќе се исполнат (видео)

Градоначалникот на Општина Струга, во интервју за Порталб.мк и Вистиномер.мк, говореше за туризмот во град Струга, за градската депонија, состојбите со општинскиот буџет, легализацијата на земјиштетето, урбанистичкиот план, изградбата на базени и за други активности на кои ќе се работи…

Фатмир Дехари, градоначалник на Општина Кичево: Ќе има инвестиции и од државата и од странство (видео)

Градоначалникот на Општина Кичево, Фатмир Дехари во интервју за Порталб.мк и Вистиномер.мк зборуваше за предизвиците за реализација на проектите предвидени во Општината. Исто така, говореше и за инвестициите од странство и од државата, парите за самовработување на младите, депониите и…

Владата со доцнење од три месеци го усвои стратешкиот документ за добро управување

  Ветување: Во првите шест месеци Македонија ќе има Стратегија за добро управување, којашто ќе гарантира зголемена транспарентност на сите државни институции, задолжителни консултации со граѓаните, бизнис-заедницата и граѓанските организации и засилена контролна улога на Собранието [Извор: Предизборна програма на…

Јованоски: Во Прилеп работиме на сите полиња и на сите ветени проекти

Со доаѓање на новата локална власт се ослободи негативната енергија акумулирана долг период меѓу граѓаните. Незадоволството на ВМРО-ДПМНЕ на општинско ниво, како партија која  ја сочинува опозицијата во општинскиот Совет е разбирливо. Она што е најбитно, е дека Советот работи…

(Видео) Јаневски: Во периодот пред нас ќе станат повидливи ветените проекти

  Коста Јаневски, градоначалник на Струмица и поранешен пратеник и член на Советот на Општината, изразува умерено задоволство од досега сработеното, пред сè затоа што за да се реализираат проектите мора да се исполнат законските предуслови, а за тоа е…

Гасификацијата – најголем предизвик за градоначалникот на Охрид

  Во првите шест месеци од мандатот успеавме да реализираме околу 20 – на проекти од областа на инфраструктурата, реконструкција и изградба на патишта, детски градинки и училишта. Го отворивме новото општинско крило  во кое сега функционира најголемиот дел од…

Направени се чекори за поголема транспарентност на јавната администрација

  Ветување: Транспарентност на јавната администрација Адекватно информирање на јавноста Објавување на информации од јавен карактер  [Изборна програма на ДУИ „Платформа 2016-2020“  стр.3, датум: декември 2016 ]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во платформата на ДУИ во делот „Јавна администрација“ (стр.3) каде се…

Тасева: Нетранспарентноста и необразложените судски пресуди се линкуваат со корупција

Разговор со д-р Слаѓана Тасева, претседателка на Транспаренси интернешнл Македонија: – Дали можеме да изведеме линк – макар и индиректен, помеѓу корупцијата и нетранспарентноста и нејавноста на судските постапки, што е загарантирано човеково право и со нашиот устав и закони…

Дури и министерските трошења во бифеата на државните институции ќе бидат објавувани

  Владата вели дека сака да објави што е можно повеќе документи, податоци, договори и да го олесни слободниот пристап на информации од јавен карактер     Не само предложениот дневен ред од седниците на владите, туку актуелната власт планира…

Нов веб сајт на Општина Гостивар со податоци и информации од јавен карактер

  Арбен Таравари, градоначалникот на Гостивар веќе исполни, речиси во целост, едно свое предизборно ветување – онлајн транспарентност. Ветување: Транспарентност, известување преку онлајн системите и со други алатки за нашите одлуки  [Извор: AA – Арбен Таравари: За Гостивар со знаење…