Ветувања

Проверка на факти

Контраспин

Изјави

Регион

Анализи

Најнови написи

АНАЛИЗА: Сè повеќе пензионери и сè повеќе пари за пензии, трошоците на ПИОМ надминаа 11 отсто од БДП

Пензионерите од септември очекуваат повисоки пензии за 2.500 денари, линеарно. Ова беше едно од првите ветувања на новата Влада. Според пресметките на Министерството за финансии, со ребаланс на Буџетот треба да се обезбедат 80 милиони евра…

Контраспин: Граѓаните никогаш не смеат да бидат спокојни во врска со пожарите

Опасноста од пожари и противпожарната безбедност се многу сериозни и сложени теми за да си дозволат политичарите и партии да спинуваат околу тоа, а токму на спинови е изложена јавноста во последните два-три дена. И од ВМРО-ДПМНЕ и од СДСМ.…

Носталгија по диктатори: Хусеин, Гадафи и Асад

Чест путински наратив е тоа дека ирачкиот лидер Хусеин, либискиот Гадафи и сирискиот Асад биле големи патриоти и имале добри социјални политики, но дека биле жртви на американскиот империјализам, по што на сцената стапиле некои многу полоши…

Владините лопати се фрлаат и на 40 степени

Топлото време и екстремно високите температури не беа пречка премиерот Мицкоски, повеќе владини и локални функционери, во најтоплиот период од денот - од 12 до 14 часот, да фрлаат лопати и да ги изложуваат на 40 степени Целзиусови…

АНАЛИЗА : За првпат годинава, мајски пад на каматите за новите штедни влогови, „замрзната“ каматата…

За прв пат годинава, во мај во споредба со април е регистриран пад на каматите за новопромените штедни влогови. Според податоците од Народната банка, просечната камата на новопримените депозити во мај изнесувала 2,36% што е за 0,18%…

Контраспин: Пропаѓањето на ЈСП е заедничко дело на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ

Вистината е дека градското сообраќајно претпријатие е во многу лоша состојба поради повеќе политики што биле водени (па прекинувани), кон оваа јавна фирма, вклучувајќи ја и главната политика за тоа каков треба да биде јавниот превоз во…