Притисоците врз вработените да одат на протести се кривично дело

Да се одвои партијата од државата е еден од клучните предуслови за фер и демократски избори согласно препораките од Извештајот на Прибе и, секако, од меѓународните претставници во земјава. Деновиве, откако почнаа да се организираат…

Трамвајската линија Струмица-Цареви Кули застана на физибилити – студија

Проект: Панорамско поврзување на градот со Цареви кули. Проектот Панорамско поврзување на градот со ридот над градот предвидува поврзување на градот Струмица со Цареви кули со помош на модерна железничка жичница. Жичницата…

Нема апликација „Пешачи низ Македонија“

Проект: Пешачи низ Македонија. Ќе се изработи апликација „Пешачи низ Македонија“ која ќе се користи за избор на локација за рекреација. На апликацијата ќе бидат прикажани националните паркови, природни убавини во општините во Македонија,…

Членовите на ДИК немаат заменици

Зборувајќи за можноста СДСМ да ги повлече своите членови од ДИК и како во таква ситуација би работела Комисијата, професорот Оливер Андонов изјави: Во тој случај ДИК може да функционира нормално и да носи одлуки, а нивното…

Земјиштето продадено, новата автобуска во Охрид ја нема

Проект: Изградба на нова современа меѓународна автобуска станица Опис: На локација на сегашната автобуска станица ќе изградиме нова современа меѓународна автобуска станица, која ќе ги задоволува сите познати стандарди од оваа сфера и ќе…

Ахмети не сакаше ни да размислува, а сега ќе оди на избори без опозиција

На новинарско прашање: Дали ќе одите на избори без опозиција, лидерот на ДУИ, Али Ахмети, во јануари изјави: Не би сакал да имам такво размислување, затоа што сите заедно треба да делуваме и како што кажав на почетокот, треба да ги…

Наместо пет, десет базени – ама на хартија

Изградба на пет училишни базени во основните училишта во општината Карпош. Рок 2014-2017 ОБРАЗЛОЖЕНИЕ Овој проект е најавен во изборната програма на градоначалникот на Општината Карпош Стевчо Јакимовски, за локалните избори во 2013…

Кривичниот суд и тоа како ја коментира акцијата на СЈО

Основниот суд Скопје 1 - Скопје нема да ја коментира вчерашната акција на СЈО и нивните оперативно тактички мерки на клопка и заседа на институциите повикувајќи се на судски наредби и анонимни дојави кои што повеќе наликуваат на…

Не е почната изградбата на спортскиот комплекс СРЦ „Хиподром“

Почнување со изградба на спортскиот комплекс СРЦ „Хиподром“, кој ќе вклучува изградба на игралишта за спорт и за рекреација. Рок 2014 ОБРАЗЛОЖЕНИЕ Овој проект е најавен во изборната програма на градоначалникот на Општината Гази…

Диверзиите со лифтовите можат да го чинат виновникот најмалку 5 години затвор

Кој исклучуваше лифтови во зградите во општина Центар за време на локалните избори во 2013 година и по чија наредба, оневозможувајќи им го на граѓаните правото на глас? На овие прашања одговор треба да даде истрагата што…

Изградена е нова зграда на ОУ „Григор Прличев“ во Железара

Изградба на нова зграда на ОУ „Григор Прличев“. (Вредност: 91 милион денари. Рок: 2014 година). ОБРАЗЛОЖЕНИЕ Изградбата на ново основно училиште во населбата Железара е најавенa во изборната програма на градоначалникот на Гази…

Формирање на специјален судски оддел за предметите на СЈО е легално и легитимно

Откако Основниот суд Скопје-1 ги одби барањата за притвор на Специјалното јавно обвинителство(СЈО), за осомничените во случајот „Титаник“, во јавноста се отвори дилемата, дали е потребно да се формира специјален суд за предметите на СЈО. По…

Исполнето: Изградена нова детска градинка во Капиштец

Наша цел е општина Центар да биде општина со најдобро целодневно окружување на нашите најмлади сограѓани, и во смисла на условите за престој и во смисла на квалитет на нега и воспитување. За таа цел, во претстојниот четиригодишен период…

Советот на јавни обвинители не може да ја разреши Катица Јанева без согласност од Собранието

Пред кого и за што одговара специјалната јавна обвинителка Катица Јанева за својата работа? Може ли Советот на јавни обвинители да ја разреши поради несоставувањето записник при примањето на материјали од лидерот на СДСМ, Зоран Заев? Ова се…

ВМРО-ДПМНЕ: Телефонска линија за медицински совети (Ало докторе)

Ќе формираме повикувачки центар кој ќе пружа советодавни услуги/упатства за сите граѓани на Македонија, за кои не е неопходен итен медицински третман (настинки, покачена телесна температура, главоболки и др.). Во повикувачкиот центар ќе…

Политиката е појака и од Уставот

Одлуката за самораспуштање на Парламентот, со одложено дејство предизвика бурни реакции во јавноста, а правниците реагирааат дека со тоа е погазен највисокиот правен акт во државата, Уставот. Според нив, во државава, во моментов имаме…

ВМРО-ДПМНЕ: ПЕТ-Центар во Македонија

ПЕТ-центарот е предвиден како современ здравствен објект, во кој ќе биде вградена најсовремена опрема за радиофармација, радиопротекција и дијагностика. Локацијата на овој објект е во кругот на Градската општа болница „8 Септември“, Скопје.…

Лажни лични карти и телефонски разговори: две обвинителства – прашања со надлежности

Кое обвинителство е надлежно да води истрага и евентуално да постапува во новиот случај со лажните лични карти и новопронајдените телефонски разговори? Дали за некои сегменти има место и за приватни тужби? И какви индиции за кривични дела…