Дали сите понекогаш гледаме заговори?

Што го карактеризира заговорничкото размислување? Овој период, во кој живееме, задоволува многу од условите за развој на заговорничко размислување. Во овој напис ќе се насочиме кон спецификите што го карактеризираат заговорничкото…

Три главни причини за појава на заговорнички теории

Зошто во вонредни ситуации гледаме заговори насекаде? Во оваа вонредна состојба станува забележително дека не само што секојдневно се зголемува бројот на лажни вести и дезинформации, но се зголемува и бројот на сосема неверојатни теории на…

Дезинформации за коронавирусот

Најголемиот број од светската популација денес не доживеала пандемија, но моментално сите заедно ја доживуваме. Ваквите кризни моменти покрај лошите ефекти имаат и добри страни: нѐ прават посовесни, поздружени и порационални и ја…

5-те најекспонирани теми во 2019 година што ќе се пренесат и во 2020

Минатата 2019-та, меѓу останатото, беше и година на скршени илузии и изгубени надежи. Низ медиумите постојано беше матно, а надвор постојано нешто чадеше. Дезинформации насекаде и правдата како да беше недостижна. Овде ќе се обидеме…