Тенденциозни наслов и фотографија за ,,данс и чекичи”

Пишува Билјана Димко Рецензираме текст со тенденциозен наслов и тенденциозна фотографија, кои оставаат впечаток дека на некој начин зголемениот број на новозаразени кој изнесува 241 за еден ден, е некако поврзан со Заев и…

Текст кој можел да го напише било кој, доказ за партиско вработување?

Пишува Билјана Димко Написот „Дали во Битола се тргува со работни места за гласови?“се темели на текст односно список од непознат автор. Главната проблематичност на овој документ е во тоа што не е веродостоен. Овој текст ја има за…

Саркастични коментари наместо информации за работата на Филипче

Пишува: Билјана Т. Димко На веб страницата на телевизија „Алфа“ на 05.07.2020 е објавен новинарски текст со наслов „Филипче си тера предизборни партиски активности, заборави на тематските прес-конференции за…

Субјективно и емоционално коментирање во новинарски прилог (дополнето со реакција)

(реакцијата можете да ја најдете веднаш под под самата рецензија) Пишува: Билјана Т. Димко На веб страницата на телевизија „Алфа“ на 27.06.2020 беше објавен прилог: Прогонот врз Душко – млекарот…

Заев ја посетил градинката во Штип, но не држел митинг

Пишува: Билјана Димко На сајтот „24инфо“ на 28.06.2020 е објавена вест: „Детските градинки се затворени за деца, а отворени за Заев што претставува груба злоупотреба која најостро ја осудуваме“. Текстот е…

Повторно тенденциозни коментари во насловите

Пишува: Билјана Т. Димко На порталите „Курир“ и „Република“ на 27.06.2020 се објавени вести со идентични наслови на тесктови со иста содржина: „Драматичен број на новозаразени и починати лица за само 24 часа -…

Без извори се искривува вистинската причина за разрешувањето на Зибери

Пишува: Билјана Т. Димко Во крајно пристрасен, коментаторски и текст кој не може да се смести во ниту еден од  информативните новинарски жанрови, се изнесени невистини, тешки обвинувања за наводна политизација на Комисијата…