КОНТРАСПИН: Еврообврзницата од 2005 не беше за трошење, туку за враќање долгови од поранешна…

Партијата на власт обвинува дека „истата влада тогаш ги потроши парите, ништо не изгради, а денес тој залуден заем на СДСМ се враќа“. Но еврообврзницата не е издадена заради инвестиции, како што потенцира тогашниот министер за финансии,…

КОНТРАСПИН: Власта ги урна институциите – затоа народот излезе на улица

Класичен, би рекле школски, пример на политичко спинување на вистината беше протуркан во интервјуто на Срѓан Керим, актуелен кандидат на Македонија за нов генерален секретар на Обединетите нации, емитувано на 26 јули вечерта на Телевизија…

Спорните гласачи ги виде ДИК

  Аналитичарот Сотир Костов, правник по вокација, а во моментот претседател на Комитетот за истражување на воздухопловни несреќи и сериозни инциденти на Република Македонија, во изјава објавена денеска (28.07.2016) вели дека во…

Двориште го чека ветениот водовод

Проект: ВОДОВОДНИ СИСТЕМИ Изградба на современ систем за снабдување со вода во село Двориште. (Рок: декември 2014 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ Современ водоводен систем во селото Двориште вети пред локалните избори во 2013…

Средното „Ѓошо Викентиев“ во Кочани остана без интернат

Проект: Интернат во состав на СОУ „Ѓошо Викентиев“ – Кочани Опис на проектот: Општината ќе се заложи за обезбедување содветни усло­ви за привлекување инвеститори кои би инвестирале во изградба на интер­нат. Максимално ќе вложиме…

Пречистителната станица во Гевгелија сè уште не е изградена

Изградба на прoчистителна станица за фекални води покрај реката Вардар По изградбата на колекторски систем за одведување на отпадните води, со поддршка на Владата на Република Македонија, швајцарската агенција СЕКО и грчката влада, ќе…

Училиштето „Кирил и Методиј“ во Иловица се подновува

Реконструкција на санитарниот јазол во училишниот двор на ОУ „Кирил и Методиј“ во село Иловица Средствата, во износ од 200 илјади денари, ќе се обезбедат од буџетот на Општина Босилово. (Рок: април 2014 година) Промена на…

Против Талески се води истрага, а не политичка хајка

Градоначалникот на Општина Битола, Владимир Талески, кој денеска (20.07.2016) беше на распит во Специјалното јавно обвинителство (СЈО) како осомничен во случајот „Транспортер“, изјави дека против него се водела политичка хајка…

Трпејца далеку од изградба на фекална канализација

Проект: Третман на отпадните води во село Трпејца, село Љубаништа и населено место Свети Наум Со нова технологија што ќе ја воведеме во поглед на третманот на отпадните води, ќе придонесеме овој регион да биде опфатен со систем за…

Четврта среќа за набавка на радари за Охридското Езеро

ПРОЕКТ: МОНИТОРИНГ НАД УЧЕСНИЦИТЕ ВО ПЛОВИДБАТА Поради релативно долгиот брег на Охридското Езеро и постоењето на многу точки од кои е можен пристап за спуштање во вода на пловни објекти, намалена е можноста за контрола на Капетанијата…

Уште не зататнила скапо платената фабрика за селекција на отпадот во Прилеп 

 ТРЕТИРАЊЕ НА ОТПАД  Фабрика за селекција на отпад со можност за изградба на фабрика за производство на електрична енергија и био-гас  ЈКП „Комуналец“ веќе има потпишано договор за купување на линија за секундарна селекција на…

Жителите на Пепелиште почекаа за новиот резервоар за водоводот

Оградување и довршување на два базена за вода за пиење во с. Пепелиште Со овој базен ќе се обезбедат зголемени резерви на вода и долгорочно ќе се реши проблемот со водоснабдување во с. Пепелиште. Средства: 9 милиони денари Извор на…

Индустриската зона „Караслари“ е во функција

Проект: Изградба на нова индустриска зона во село Караслари   Опис: Изградба на индустриско-развојна зона на магистралниот пат М1 (Гевгелија - Скопје), која е поврзана со автопатот Е75 (Скопје – Гевгелија) и е оддалечена од Велес осум…

Гевгеличани ќе почекаат за новиот градски пазар

Довршување на проектот „Нов градски пазар“ Во првата фаза е предвиденo да се изгради една од трите планирани хали, во кои, освен зелен пазар, ќе бидат сместени 18 дуќани и паркинг-простор за граѓаните. Реализацијата на првата фаза ќе…

Изграден гасоводот Клечовце – Штип

Делницата од Клечовце Блок станица 5 (Штипско) ќе се реализира во согласност со Законот за реализација на инфраструктурен проект за изградба на магистрален гасовод, Делница „Клечовце - Блок станица 5“ (Штипско) кој  беше  донесен…

Ветените спортски училишни сали во Ресен не се изградени

Проект Изградба на две спортски училишни сали Опис: Со цел поттикнување на правилен психофизички развој и поттикну­вање на спортскиот и натпреварувачкиот дух кај младите и возрасните во соработка со Владата на Република…

Штип доби Мултимедијален центар

Проект: Изградба на мултимедијален центар За да им излеземе в пресрет на потребите на младите од општината со цел забава, дружење и уметничко творештво, во Општина Штип ќе направиме напори да обезбедиме средства од донатори и да…

Берово не го доби ветениот базен

Проект: ИЗГРАДБА НА ОЛИМПИСКИ БАЗЕН Општина Берово, поради покачувањето на летната температура, има реална потреба од изградба на отворен олимписки базен. Со тоа ќе ѝ се овозможи на младата популација да плива и телесно да се развива…