Нема портал за даночни и царински пресуди

ПРОЕКТ: ПОРТАЛ-ПРЕСУДИ ЗА ДАНОЧНИ И ЗА ЦАРИНСКИ СПОРОВИ Со проектот се предвидува креирање на портал за преглед на конечни и правосилни судски одлуки донесени од Управниот суд кои се однесуваат на предмети од…

Турското маало во Струмица уште чека на некои ветувања од Заев

Општина Струмица некулку години наназад се залага и применува инклузивна социјална политика со цел намалување на разликите меѓу мнозинското население и Ромско-Турската популација. Се залагаме за изградба на социјално праведно општество во…

Мартин Нешкоски стана парадигма на жртвите на полициската бруталност

Подолу се поместени линкови кон текстовите објавени на „Вистиномер“ во кои се споменува случајот на убиениот Мартин Нешкоски, чиј живот згасна како резултат на жестокото претепување од страна на полицискиот специјалец Игор Спасов,…

Онлајн-совети и информации за земјоделците

ПРОЕКТ: ВИРТУЕЛЕН ЦЕНТАР ЗА СОВЕТОДАВНИ СЛУЖБИ Во рамки на овој проект ќе се креира корисна веб-страница која ќе содржи пишани и видеоматеријали за едукација и информирање на земјоделците за технологијата на производство (подготовка на…

„Умните“ билети сè уште не „поминуваат“ во приватните автобуси

Проект за инсталирање систем за интелигентна наплата на билети (Smart ticketing) како и систем за автоматска локација на возилата (AVL). Овој систем ќе го замени тековниот застарен систем за наплата на билетите и ќе овозможи следење на…

Полициската бруталност на 5 мај 2015 го разгоре оганот на протестите

Протестот пред Владата на РМ, а потоа и судирите со полицијата низ улиците на центарот на Скопје, откако таа ги нападна демонстрантите, претставуваа пресвртница кај протестното движење во главниот град. Тие овозможија овогодишните протести…

Струмица ја чека повеќенаменската хала

Изградбата на повеќенаменска хала е еден од проектите кои ќе придонесе за нов квалитет на живеењето во Струмица.  Во  просторот  на  поранешната  касарна  ќе  изградиме  повеќенаменска мултифункционална изложбена хала за: oдржување на…

Што посакуваше Мартин Протуѓер за Зоран Божиновски кога ќе заврши во притвор?

Македонскиот новинар Зоран Божиновски, кој е екстрадиран во Македонија и ќе биде во притвор, според тоа што се слушна во „бомбите“ зад затворските решетки би можел да биде изложен и на тортура. Имено, во рамките на 32-от сет…

И после пет години, клучката Брвеница уште во доизградба

47.ПРОЕКТ: ДОИЗГРАДБА НА КЛУЧКАТА БРВЕНИЦА Доизградбата на оваа клучка ќе ја олесни мобилноста на населението од општина Брвеница кон автопатот Мајка Тереза и ќе овозможи услови за побрз регионален економски развој. Средствата се од…

Граѓаните лични документи може да извадат само во местото на живеење

ПРОЕКТ: ОЛЕСНУВАЊЕ НА ПРИСТАПОТ ДО ДОКУМЕНТИ Без разлика на местото на живеење, секој граѓанин со претходна најава ќе може да аплицира или подигне документ (лична карта, патна исправа или возачка дозвола) во друг град. (Буџет: во рамки…

Доцни изградбата на кружниот тек кај Железарница

Изградба на кружен тек на поврзувањето на улицата 16. Македонска бригада со улицата Коце Металец, во соработка со Град Скопје. Рок: 2015 година ОБРАЗЛОЖЕНИЕ Тони Трајковски, кандидат на ВМРО-ДМНЕ и коалицијата за градоначалник…

Затворениот базен во Куманово уште не е отворен

Пред една година започна изградбата на Затворен базен кој има површина околу 6000 квадратни метри.На површина од 1800 квадратни метри, предвидено е да има деловен комплекс со спа центри, фитнес клубови, простории за спортски клубови и…

Пробиен и новиот рок за катната гаража кај Центарот на холокаустот

ПРОЕКТ: ДОИЗГРАДБА НА КАТНИ ГАРАЖИ Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ во изминативе години докажа дека посветува особено внимание на решавање на долгогодишните проблеми со сообраќајниот метеж и паркирањето. Во таа насока, во периодот од…

Груевски и ВМРО-ДПМНЕ беа за ограничување на правото за помилување, па ретерираа

Ставот на ВМРО-ДПМНЕ за Законот за помилување останува ист како и во 2009 година кога поднесовме измена на законот со која што побаравме укинување на одредени можности на претседателот поврзани со помилувања на одредени категории на лица.…

„Луково Поле“ уште не мрднало од фазата на проценување

Во енергетска смисла, проектот Акумулација Луково Поле претставува последниот елемент за конечно заокружување на хидро-системот „Маврово”. Реализацијата на овој проект ќе овозможи зголемено годишно производство на 105 GWh електрична…

Гевгеличани чекаат чиста вода, наместо „арсена“

ПРОЕКТ: „ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА НА ОПШТИНИТЕ“,ФИНАНСИРАН ОД ГЕРМАНСКАТА БАНКА ЗА ОБНОВА KFW Проектот се реализира во рамките на билатералната финансиска соработка со Владата на СР Германија и има за цел обезбедување на одржливо…

Нема државно вработување без партиска книшка

Изјава на координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и член на Извршниот комитет на партијата: Видете, јас кажав дека во последните неколку години се донесени сериозни закони и дека се спроведуваат реформи во…

Извршени се реновирања на стадионот во Кочани

Проект: Реновирање на градскиот стадион „Никола Мантов“ Опис на проектот: Реновирањето опфаќа реконструкција на трибините преку поставување столчиња, како и реконструкција и реновирање на соблекувалните. (Средства: 500.000 денари Извори…