Невистина: Експерти надвор од влада не одлучуваат за кратење плати и пензии

Спинувајќи изјава на Никола Поповски кој настапи како професор и експерт, прво дел од медиумите, а два дена подоцна и високи функционери на ВМРО-ДПМНЕ тврдат дека нивниот политичкки противник треба да остане во опозиција,…

Влатко Ѓорчев се жали на цензура врз провладините бастиони на слободата!?

Владимир Ѓорчев е најмалку 18 години во политиката, така што предобро знае што зборува, кога вели дека СДСМ и некои НВО-а сакале да воведат цензура во медиумите во Македонија посебно врз „Сител“ и ТВ „Нова“ - „последни бастиони на…

Контраспин: Ноќ на опасен говор на омраза

Од тапани до воени барабани, границата е тенка. Крајно време е да се престане со ваквата реторика, а еден од начините е државниот јавен обвинител да предупреди со тоа што ќе почне да повикува на распит луѓе што говорат со омраза

Големи забелешки за изборите од сериозни домашни набљудувачи – МОСТ и ЦИВИЛ

За разлика од меѓународните набљудувачи, чии прелиминарни извештаи за предизборниот и изборниот процес во Република Македонија содржат релативно мали забелешки, прелиминарните извештаи на домашните две најголеми посматрачки организации МОСТ…

Партиите имале 1,4 милиони евра, а потрошиле 3,1 милиони евра за кампањата

Скопје, 12 декември, 2016 - 12:11 (META)  За време на изборната кампања, политичките партии потрошиле двапати повеќе пари од што имале приходи. Вкупните приходи на сите политички партии изнесувале 88.314.902 денари (1.436.015…

Заев ветува радикална примена на препораките на Прибе

Кога ќе се срамнат сметките околу итните реформи што ѝ требаат на Македонија ја имаме следнава состојба: Груевски, кој ги има полугите на извршната и законодавната власт, на два пата за 18 месеци ветуваше нивно спроведување, а во пракса не…

Кој се крие, а кој бара лидерски ТВ дуели во самостојна Република Македонија (1990-2016)

Прв македонски политичар кој одби ТВ дебата беше Киро Глигоров на претседателките избори во 1994 година со изјавата дека „полтиката за него не е театар“. Никола Груевски, премиерот со најдолг стаж во историјата на Република Македонија,…

Ад-хок решението за медиумите неефикасно – судовите не го есапат

Ад-хок телото за мониторирање на медиумите се покажа како целосно неефикасно решение. Мониторинзите што ги прави Агенцијата се во ред, ад-хок телото функционира, макар и со надгласување, но што со тоа, кога судовите решиле…

И по десет години ВМРО-ДПМНЕ повторно ги ветува „Неготино“, „Чебрен“, „Галиште“

Заложбата на ВМРО ДПМНЕ за „Енергетска независност за нашата земја и долгорочен развој на енергетскиот сектор е нашата врвна цел“ , има декларативен призвук. Само еден краток преглед на ветувањата за трите големи потенцијални…

Контраспин: Груевски ќе ги субвенционира весниците откако придонесе за нивно одумирање

Во услови, кога ништо суштински од ставовите на оваа се уште владејачка гарнитура не се сменило (во осма минута од говорот Груевски повторно зборува за „туѓи медиуми“), да се ветува подршка, субвенции за печатените весници, во најмала…

Контраспин: Трајко Вељановски со лицемерна дефиниција за тоа што е национален интерес

Точно е, како што вели Вељановски, дека ќе се избира помеѓу концепт кој обезбедува сигурност и заштита на највисоките национални интереси и концепт кој води кон разградување на државата. Само уште да дефинира точно, што се највисоки…

Контраспин: Климовски потврдува дека ставот е појак од Уставот

Со своите ставови изнесени во интервју за една македонска национална телевизија, пензионираниот професор по уставно право и поранешен македонски политичар д-р Саво Климовски, де факто изрази став дека законите се над Уставот, дека е…

СЈО: УБК прислуслушува(ла) 6000 луѓе, само Груевски поштеден!

Истрагата „Таргет“ и доказите што ги поседува СЈО, а во кои тие се сигурни, де факто го демаскира случајот „Пуч“ и тврдењата на поранешниот премиер Никола Груевски дека зад незаконското прислушување стојат странски служби, чадори,…

Контраспин: Караџовски ја убедува јавноста дека ниту слуша, ниту гледа

Постојат бројни аргументи во прилог на фактот дека судството во Македонија страда (и) од исполитизираност, и затоа неумесно е од страна на претседателот на Судскиот Совет, Зоран Караџовски, да ја прави јавноста во Македонија, де факто,…

Контраспин: Денационализацијата трае – правото на сопственост уште се крши

Незавршениот процес од денационализацијата, после толку пати прогласување дека е завршен во изминатите години (практично пред секои избори), вклучувајќи го и во Отчетот на ВМРО-ДПМНЕ од пред неколку месеци, е недоследно и е извртување на…

Примената на законот за укажувачи е слаба зашто нема политичка волја

Четирите клучни институции за спроведување на законот, т.е. за надворешното пријавување - ДКСК, МВР, НП и ЈО, се крајно пасивни во спроведувањто, т.е. некои од нив сè уште не си ја вршат улогата доделена со законот со различен тип…

Контраспин: Груевски исполни и она што не вети – станавме неслободна земја

Дадениот збор на Никола Гревски и ВМРО–ДПМНЕ имаат тежина зашто делумно исполнуваат тоа што ветиле. Но, најголемата тежина произлегува од тоа што исполнуваат целосно тоа што не го ветиле. На пример, назадување во демократија и основни…