„Вистината“ на Даштевски – Имало дестабилизација заради промена на името

Александар Даштевски, еден од првите луѓе на собирите на Граѓанското движење за одбрана на Македонија, изјави: Никако не смее да се дозволи во Македонија, која 25 години има либерална демократија, некој да дојде на власт без…

Владата е главен проблем за медиумите – потврдено во два извештаи за еден месец

Репортери без граници и американскиот Стејт Департмент, во период помал од еден месец, излегоа со (повторно) лоши оценки за состојбата со медиумите, медиумските слободи и почитувањето на правотото на изразување во Македонија. И во двата…

Странските служби повторно во репертоарот на Груевски

Повеќе аргументи и факти говорат дека тврдењата за постоење заговор од странство, со крајна цел редефинирање на Македонија, при што Зоран Заев е само инструмент на кого му биле дадени незаконски прислушкуваните телефонски разговори за да…

Во правна држава нема „тресење од ракав“ дали е некој шпион

Ванчо Шехтански, претседател на вонпарламентарна партија ТМРО изјави: Синоќешните насилни протести во Скопје, се последна опомена дека толеранција за таканаречените невладини организации Македонската држава не смее да има, смета…

Некритичко „јуначење“ по доделено помилување

Доволно е само да се земе списокот за помилување на Иванов објавен во Службен весник и преобјавен во медиумите, и да се забележи дека на тој список се помилувани многу повеќе раководни лица и политичари на ВМРО-ДПМНЕ, отколку што има…

Контраспин: Говорот на Иванов за помилувањето е преполн со спинови!

Одлуката на претседателот Ѓорѓи Иванов за помилување и најава за идни такви ако оцени за потребно, наместо помирување, како што самиот вели, само долеа масло на огнот и предизвика нов вител во кризата. Внимателна анализа на говорот на…

Законот за „свиркачите“ во сила – имплементацијата ќе биде главниот тест

Законот за заштита на укажувачите започна со активна примена од 18-ти март. Нецел месец подоцна, речиси ниту една инстиитуција сè уште не излегла со јавен податок дали постапува по одредбите од законот и подзаконските акти, а уште помалку,…

Експремиерот контрадикторен со изјавите на премиерот

Претседателот на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски, меѓу другото, изјави: Доста беше. Оваа криза мора да заврши и зад оваа криза не стојат никакви заложби за слобода на медиуми ниту демократија и борба против корупцијата, стои немоќ,…

Претседателот на Антикорупциска „е скаран“ со „неговиот“ закон

Горан Миленков, претседател на Државната комисија за спречување на корупција ги даде следниве изјави: Зашто на некој би му требала мојата имотна состојба?...Согласно закон јас не можам да го покажам ( анкетниот лист на Никола…

Ниту еден суд не одредил бранител по службена должност за сиромашни!

Како дел од регионално истражување, деновиве од страна на Хелсиншкиот комитет за човекови права беа претставени првичните наоди во врска со функционирањето на правото за определување бранители по службена должност, при што можеше да се…

Над 100 милиони евра во модернизација – резултат, помалку струја!

Во Отчетот на ВМРО ДПМНЕ и Коалицијата од март 2016 г се наведува: Ревитализација и модернизација на ТЕЦ Битола. Моќноста на термоблоковите е зголемена за вкупно 25 MW и е продолжен животниот век на агрегатите за наредните 25…

Без казни за медиумите за спектаклите „апсења во живо“

Не постои основа за кривично правна одговорност за медиумите кои со часови во прајм тајм емитуваа снимки од „апсења во живо“', понижувајќи пред јавноста лица кои во тој момент биле без докажана вина - велат соговорниците на „Вистиномер“.…

Апсењето на Бошкоски е поврзано со прислушувањето

Стојам на тоа дека таканаречното обвинение Тортура нема никаква врска со прислушувањето, со она што се случувало во текот на прислушувањето. За тоа како е дојдено до прислушувањето, туку дека се работи повторно за политички атак...Зашто се…

Совет за етика: „Вест“ манипулира и ја извртува вистината

Скопје, 29 март, 2016 - 12:56 (META)  Советот за етика во медиумите остро реагира на „тенденциозното известување“ на повеќе медиуми околу вчерашното обраќање на обвинителката Фатиме Фетаи на прес-конференцијата организирана од…

Споредување на неспоредливото за инвестиции низ три децении

Странските директни инвестиции во земјата кумулативно, за периодот 2007-2015 година, достигнаа 2.281 милиони евра и се повисоки за 1.498 милиони евра во однос на периодот 2003–2006 (три пати повеќе). СДИ во периодот 2007–2015 година се за…

Поранешна „Бихаќка“ остана „тесно грло“

 ПРОЕКТ: ПРОШИРУВАЊЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈА НА „ПАВЕЛ ШАТЕВ“ (ПО РАНЕШНА БИХАЌКА)   Град Скопје ќе ја реконструира и прошири улицата „Павел Шатев“ (поранешна улица „Бихаќка“), со што ќе се добие модерен булевар по сите стандарди. Рок: 2014-2015…

Јанева точно знае што е легитимитет на власт, а што е држава

Изјава на пратеникот Илија Димовски: Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ја осудува вчерашната изјава на Катица Јанева. Според нејзиниот говор, таа практично кажа дека Македонија не постои ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Станува збор…

Пензиите навистина растат, ама Фондот станува неодржлив

Изјава на Зоран Ставрески: Она што пензионерите најмногу ги радува е што со нас знаат на што се. Тие тешко и чесно си ги заработиле своите пензии, работеле цел живот и затоа е значајно да ги добијат навреме и да ги добијат…