Димитров: Дури и Хан ќе разбере со кого си има работа ако посегнат по Специјалното обвинителство!

Една од дилемите и прашањата што остануваат отворени по одлуката на власта да оди на предвремени избори на 24 април без постигнат договор со опозицијата е што ќе се случува со Специјалното јавно обвинителство, како клучна институција…

Ванхојте: Клучните политичари се плашат од независни медиуми!

Наспроти волјата од многу новинари и медиуми за помалку рестриктивност и за засилување на слободниот медиумски простор, искажана во изминатите неколку месеци, клучните политички играчи се плашат да дозволат таков независен простор – Петер…

Правилата на МРТ за избори паѓаат на ситни „финти“

Македонската радио телевизија (МРТ) се обидува со два документа-правилници да обезбеди фер покривање на изборната кампања за претстојните вонредни парламентарни избори. Едниот е наречен Правила, а другиот е Eтички водич, кој е изработен од…

Мрежа 23: Договорот од Пржино не се исполнува целосно и конструктивно

Мрежа 23, при Институтот за Европска политика од Скопје (ЕПИ), оценува дека е дискутабилно дали има време да се создадат услови за фер и предвремени избори во април годинава, дури и да се забрза со спроведувањето на обврските од договрот од…

Обврските од „Пржино“ не се спроведени – сè друго е манипулација

Обична проверка на напишаното во договорот и датумите за спроведување на обврските од истиот, е доволна за да се утврди манипулацијата со јавноста дека „сите обврски“ се спроведени. Доцнењето на поголемиот дел од поважните обврски е со рок…

Венецијанска комисија ги парчоса прописите за разрешување судии

По барање на Европската комисија, Венецијанската комисија со дипломатски јазик „ги парчоса“ законите на Република Македонија и планираните измени, а кои се однесуваат за утврдување на одговорноста на судиите. Во мислењето на Комисијата…

Селмани за „Вистиномер“: Без реформирани медиуми, да нема избори на 24 април!

„Без сериозони рефоми на медиумскиот систем, ќе се доведе во прашање и судбината на Договорот од Пржино. Без системски и одржливи решенија за медиумите нема да има услови за фер и демократски услови“ - вели Селмани.

СЈО: Имаме извесен напредок и покрај тешката соработка со сите субјекти

Пишува: Тео Блажевски Специјалното јавно обвинителство постигнало „извесен напредок“ во повеќе предмети, кои се во надлежност на ова обвинителство и покрај опструкциите од „сите субјекти“ со кои треба да соработуваат.…

Пробиените рокови за ДИК и за медиумите упатуваат на одложување на изборите

Од сите пробиени рокови од договорот во „Пржино“, како клучни се покажаа оние за Државната изборна комисија (ДИК) и за медиумите. Според мини истражувањето што го направивме, ова пробивање упатува на неопходноста од одложување на…

Од сите „реформи“ на Тодоров најдобро функционира одливот на лекари

Интерпелацијата на СДСМ за министерот за здравство Никола Тодоров, како што и самиот кажа, беше одлична можност да се споредат резултатите и бројките за тоа што е вложено и колку е постигнато со безбројните реформи на…

Ќахил: Владата на Груевски со години ветува изградба на Турскиот театар, но ништо од тоа

Лидерот на Партијата за движење на Турците во Македонија, Аднан Ќахил во разговор за 24 Вести, во врска со исвиркувањето на премиерот, Никола Груевски во салата „Борис Трајковски“, на прославата на националниот ден на Турција, изјави дека…

Молк за законот неопходен за функционирање на специјалното обвинителство

Освен самото Специјално јавно обвинителство, никој не се ангажира за донесувањето на законот, кој го овозможува неговото непречено функционирање. Пишува: Тео Блажевски Недонесувањето на законот за јавно…

СЈО премиерно со случајот „Пуч“

Случајот „Пуч“ е еден од 34-те предмети за кои Специјалното јавно обвинителство (СЈО) соопшти денеска дека е надлежно и дека ќе постапува во натамошните процесни дејствија, што значи дека е прв предмет со кој ќе се занимава конкретно во…

Случај „Пуч“ по преземањето од Специјалното обвинителство продолжува без процесни измени

Ангеле Илиевски, адвокатот на 5-темина обвинети во случајот „Пуч“ вели дека предметот, кој сега е преземен од страна на Специјалното јавно обивинителство (СЈО), продолжува со постапката онаму каде што е застанат досега.  СЈО може…

Никола Тодоров: Сериозен бенефит за младите лекари

„Ова (измените на Законот за здравствена заштита кои се во собраниска процедура и со кои, меѓу другото, се менуваат дел од условите за студирање на лекарите специјализанти - н.з.), значи сериозен бенефит за младите лекари, затоа што од една…