Локалните власти не одлучуваат за мерките за заштита од ковид-19

Локалните власти не носат одлуки за здравствените протоколи на локално ниво во услови на пандемија, а со тоа и за мерките што се спроведуваат во училиштата, како што прикажува кандидатот за градоначалник на Скопје од Родина Македонија,…

Нема официјални докази дека Панчевски ја напуштил државата

Пишува: Жаклина Цветковска Сензационалистички и непоткрепен со ниеден доказ е насловот на текстот објавен на порталот maktel.mk, со наслов „ЃУБРЕТО ПАНЧЕВСКИ ФАТИ ЏАДЕ ВО БУДИМПЕШТА КАЈ СВОЈОТ ШЕФ: Панчевски во бегство,…

Лажна вест е дека Нина Ангеловска му понудила оставка на Заев

Пишува Жаклина Цветковска Рецензираме текст со наслов „Заев не и дозволил на Нина Ангеловска да си даде оставка?!“, кој е полн со шпекулации, непоткрепени коментари и тенденциозно заземање страна кога се пишува за…

Фаворизирање и дискредитирање на политички субјекти

Пишува: Жаклина Цветковска Фаворизирање на еден и дискредитирање на друг политички субјект провејува во текстовите што го рецензираме, објавени на порталот centar.mk, на 08.07.2020 година, во речиси ист тајминг и…

Коректна изјава искористена за оцрнување на политички функционер

Пишува: Жаклина Цветковска На порталот infomax.mk објавен е текст со наслов„ Лаже кај стигне:Заев му ветил на Тачи дека ДУИ нема да ја земе во Влада“, во кој  е пренесена  изјава на претседателот на ДПА, дадена во интервју…

Лиферувана шпекулативнa инсинуација за ,,сериско палење возила низ Македонија”

Пишува Жаклина Цветковска Рецензираме текст со наслов „ После денешната аудио бомба дали станува јасно кој стои зад сериското палење возила низ Македонија?“, кој што е поврзан со објавувањето на аудио материјал,…

Партиски лидери се изедначуваат со историски личности?!

Пишува Жаклина Цветковска Рецензираме текст со наслов „Моќна фотографија на даскалите Христијан Мицкоски и Гоце Делчев “. Oбјавената фотографија на лидерот на опозицијата, веднаш до споменикот на Гоце Делчев e…

Двосмислени тврдења во насловот и неименувани ,,експерти”

Пишува Жаклина Цветковска Рецензираме текст со наслов „Јовески даде ветување дека ќе го доврши делот на Катица Јанева!“, објавен на порталот magazin.mk, на 30.06.2020 година, во кој се пренесува дел од интервјуто…

Коментаторски став за Фејсбук објави

Пишува: Жаклина Цветковска Тенденциозен, ироничен и навредлив наслов Ленче Ристова солзи рони за СЈО, денес ни е последен ден од лапањето и рекетирањето бизнисмени е објавен на порталот dokazmakedonija.mk, на 30.06.2020…

Новинарски текст не смее да наликува на партиско соопштение

Пишува: Жаклина Цветковска Рецензираме текст со наслов „(ФОТО) Да стапнеше некогаш во Истокот, немаше да ветуваш веќе изградени експресни патишта?!“, објавен на порталот gragjanskizbor.mk, на 29.06.2020 година.…

Фотографија од празен штанд искористена за анти-кампања

Пишува: Жаклина Цветковска Текстот со наслов  СДСМ се откажа од граѓаните, поставиле штандови на кои никој не доаѓа, објавен на порталот vesnik.com, на 27.06.2020 година создава необјективна слика за предизборна кампања во…

Информативен текст не смее да биде употребен за навредливи коментари

Пишува: Жаклина Цветковска Рецензираме текст со тенденциозен наслов „„Заевизмот“ го префатил и Сугарески“ , објавен на порталот lider.com.mk, на 26.06.2020 година, кој е полн со навредливи коментаторски забелешки и…

ПОРТАЛ БЕЗ ДОКАЗ ГИ ОБВИНУВА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ И ОПШТИНА КРИВА ПАЛАНКА

Пишува: Жаклина Цветковска Порталот dokazmakedonija.mk, на 24.06.2020 година, објави текст со наслов „На Брусалица капиталната инвестиција, растурање на постоечки проекти, овде уништување на игралиштето за голф“,  кој е…

Твитовите за спотот ,,Исправи се Македонијо“, повод за политичко навивање

Пишува Жаклина Цветковска Во текстот што го рецензираме, со наслов ,,Твитер „гори“: Само киропрактичарот Мицковски е исправен во спотот, тоа е затоа што одеше во теретана“, објавен на интернет порталот gragjanskizbor.mk на 24.06.2020…