ДУИ: Електронски услуги на албански јазик

Демократската унија за интеграција ќе се ангажира особено во понудата на Електронски услуги на албански јазик и создавање на нови електронски услуги кои ќе го олеснат животот на граѓаните. [Рок: 2015 година]

Образложение:

ДУИ во својата платформа дава неклку примери каде wеб страната е преведена и на албански: катастарот www.katastar.gov.mk ,  електронскиот дневник за училиштата http://ednevnik.edu.mk/?lang=al .

Но поголемиот дел од  wеб страниците на министерствата или на самата Влада на РМ не се преведени на албански јазик. Некои имат само англиска верзија, некои само македонска. Има случаеви каде што wеб страната била и на албански јазик но после превземањето на министерството од страна на македонски министер, албанската верзија е отстранета ( Министерство за труд и социјална политика http://www.mtsp.gov.mk/default-al.asp ; Министепство за здравство, во оваа web станат не се ставени нови материали од заминувањето на албанскиот министер http://moh.gov.mk/sq/ ).

Останува да се види до крајот на 2015 дали на линковите подолу ќе им се додаде и албанска верзија.

http://alsat-m.tv/index.php/lajme/vendi/116536.html Министерството за здравство ја укина албанската верзија на својот веб-сајт. пристапено на 22.02.12

Линкови:

Пристапено на 04.11.11 12 ам , 22.11.11 12:20 am

 

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција