Едмонд Адеми

 

 

На 31.05. 2017 година Едмонд Адеми е избран за министер  без ресор во Владата на Република Македонија.

 

ПРИВАТЕН ЖИВОТ

Едмонд Адеми е роден  на 29.06.1975 година. Тој е женет, татко е на две деца.

Зборува : албански (мајчин јазик), македонски, англиски, српско-хрватски, француски и словенечки.

 

ОБРАЗОВАНИЕ

Септември 2010 година – Универзитет „Свети Кирил и Методиј“, Филозофски факултет – Катедрата за филозофија – кандидат Магистер по филозофија

Магистерски труд: Политичката антропологија и политичката мисла на Хана Арент

Септември 1994 година до јуни 2000 година –  Универзитетот Свети Кирил и Методиј – Филозофски факултет – Катедрата за социологија – Дипломиран  Социолог

Теза: Политика на мултикултурализмот – Правата на малцинствата во либералната теорија.

 

КАРИЕРА

 Март – мај 2016  – Советник на министерот за внатрешни работи

Февруари 2011 – февруари 2015 година –   Извршен директор на „Либерта институт“ за политички и економски истражувања.

Март 2009- февруари 2011 година –  Специјалист политичка комуникација  во ПЕН, ШОЕН И БЕРЛАНД (БЈБ) – САД ( КОМПАНИЈА СО СЕДИШТЕ- 1110 Вермонт авенија во Њујорк, Suite 1200 NW Вашингтон 2500)

Февруари-јуни 2010 година – Политички стратег за Нова социјалдемократска партија на Србија

Септември 2009 – февруари 2010 година – Политички стратег за ЛДК (Демократска лига на Косово)

Политички стратег за PSB за изборна кампања на социјалдемократите на Словенија.

Политички стратег за PSB за албанските парламентарни избори во јуни 2009 година

Консултант за ОН / УНДП – Македонија

Март 2007 – март 2009 година – Личен асистент на амбасадорот  на САД во Скопје  (Асистент на двајца американски амбасадори во ред – Џилијан А. Миловановиќ и Филип Рикер)

Септември 2006 – февруари 2007 година – Специјалист за медиуми/ јавна дипломатија во Амбасадата на Соединетите Американски Држави – Скопје

Октомври 2005 август 2006 година –  (Министерство за одбрана на РМ) Политичкиот советник на министерот за одбрана

Во јануари 2006 година  бил назначен, од страна на министерот за одбрана, на три-месечна позиција (20 февруари – 20 Мај 2006 година) во македонската дипломатска мисија во НАТО – Брисел. Во исто време бев лице за врски меѓу македонскиот министер за одбрана (во тоа време) и Кабинетот на високиот претставник на ЕУ за надворешна и безбедносна политика на ЕУ, преговорите за македонското учество во мисијата на ЕУ, АЛТЕА во Босна и Херцеговина.

Jуни 2002 – октомври 2005 година – Прес-офицер  во Европска агенција за реконструкција – Оперативниот центар Скопје

Октомври 2000-ви јануари 2002 година  – Национален демократски институт за меѓународни односи – Скопје , Асистент во Собранието на Република Македонија (Работа со пратеничката група на СДСМ)

Јануари 1999  –  Октомври 2000 – Генерален секретар (задолжен за Западен Балкан) во Transeuropeennes / Reseaux pour la Culture en Europe, Paris/Skopje ,

 

ПУБЛИКАЦИИ

„Импотентен парламент – како да го подобриме?” – Анализа на сегашниот модел на изборите и принос и алтернативен модел за да се смета како начин да се подобри и да се зајакне улогата на пратениците и Собранието vis-à-vis владата  (Објавено јануари 2014 година)

„Спротивно на Европа: Евроскептицизмот во Македонија – реална закана или блеф” – документ кој преку анализа на политичкиот дискурс и фактички истражување дава одговор на прашањето дали евроскептицизмот е вистинска загриженост на граѓаните или тоа е популистички обид на политичката елита во Република Македонија за слободна возење, кога длабоко и долгорочни реформи треба да се преземат. (Објавено, септември 2012 година)

Колумни за политичките случувања и прашања, објавени во печатена иелектронски медиуми на македонски и на албански јазик од 2009 година.

Млади и социјална интеграција во постконфликтни општества“ –  Труд презентиран на конференцијата на младите во Југоисточна Европа: Правилата за учество, назначување и социјална инклузија. Светската банка и УНИЦЕФ. (Рим, Италија. 29-31 мај 2002 година)

Меѓуграничната соработка – Еден чекор понатаму за стабилен регион” Труд презентиран на конференцијата за спроведување на односи и меѓугранична добро разбирање-клучен елемент за стабилноста на регионот. АТА-Албанија. (Тирана, Албанија 25 -26-ви јануари 2002 година)

„Правото на јавноста да знае и обврските на јавните органи. Медиумите во демократија” -Труд презентиран на конференцијата 10 години потоа – медиуми во транзиција лекции во Централна и Источна Европа. Владата на Хрватска и хрватскиот институт за медиуми. (Загреб, Хрватска. 4-7 ноември 2000 година)

 

 

ПРИЗНАНИЈА И НАГРАДИ

АМБАСАДОРОТ НА ЗНАЕЊЕ – Награда доделена од страна на доживотното учење Академија, и словенечкото Министерство за економски развој и технологија, Љубљана 08.June, 2016

Амбасадата на САД во Скопје

ПРИЗНАНИЕ ЗА ИЗВОНРЕДНА СЛУЖБА Посветен на блиските врски помеѓу Соединетите Американски Држави и Република Македонија и неговото широко знаење и експертиза придонесе за успехот на Амбасадата на САД во текот на овој период. [Потпишан од: Филип Рикер, амбасадор на Соединетите Американски Држави]

Американски Стејт департмент

FRANKLIN НАГРАДА – За исклучителен придонес во креирање и подобрување на поефикасни системи на работа во рамките на Амбасадата на САД и за вонредни перформанси во организација и реализација на 4-ти јули, а до крајот на годината претставничките активности. (Скопје, 7 јули, 2008 година)

Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД) Награда за:

Врвна работа за поддршката на Конгресната, март 2008 година, најголема делегација во историјата на Мисијата на САД во Македонија. (Скопје, 7. јули, 2008)

Американски Стејт департмент

FRANKLIN НАГРАДА – За извонредни перформанси и поддршка на високо ниво на САД Владина делегација на Евроатлантскиот партнерски Council- безбедност Форумот во Охрид (28-29 јуни, 2007 година).

Американски Стејт департмент

FRANKLIN НАГРАДА – За поттикнување на ефективни односи со медиумите во унапредувањето мисија цели во Македонија. (Скопје, 9 мај 2007 година)

Стипендии: Институт за политички d’на започнување де Рен, Франција

Програмата за размена на студенти од Југоисточна Европа, Рен, Франција (1996)

 

ИЗВОРИ

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Овој напис е изработен во рамките на Проектот за зголемување на отчетноста и одговорноста на политичарите и партиите пред граѓаните, Вистиномер, имплементиран од Метаморфозис. Написот e овозможен со поддршка на американската непрофитна фондација (NED - National Endowment for Democracy) и Балканскиот фонд за демократија, проект на Германскиот Маршалов фонд на САД (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), иницијатива која поддржува демократија, добро владеење и евро-атлантски интеграции во Југо-источна Европа. Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, проект на Германскиот Маршалов фонд на САД, или нивните партнери.

Оставете реакција