Гоце Делчев – „истински Блгарин“ или автохтон револуционер што се борел за автономна Македонија?

Вчерашниот ден, 4 февруари, од речиси сите бугарски медиуми беше одбележан како денот на раѓањето на Гоце Делчев. Така беше и со македонските медиуми.

Ѓорѓи (Гоце) Делчев е револуционер роден во Кукуш, образуван во Солун и Софија, човек што во својот придонес во ослободителната борба го минал во поголемиот дел во подрачјата на денешни Македонија и Грција, но секако и во Бугарија, и е долго време предмет на присвојување од страна на традиционалниот бугарски историографски наратив.

За неговото дело е пишувано многу во обете земји, претежно во Бугарија во изминатите век и 17 години од неговата погибија. Во последните 70 и кусур години, откако постои самостојна македонска држава, многу често се судирале историографските толкувања и секако тој е главниот „мегдан“ на кој се судрија аргументите на двете страни во заедничката бугарско-македонска комисија за историските прашања и за учебниците.

Официјална Бугарија, притоа, со децении тврди дека Гоце Делчев секогаш се чувствувал Бугарин. Како доказ се приложуваат еден куп книги од негови биографи и наводни записи (наводни факсимили), но тие зборуваат за недоверба кон луѓе од тогашната бугарска држава кои биле испраќани во странство – напоменуваме дека станува збор за дела издадени во Бугарија, каде што имало цензура – а и не можеме да имаме доверба ниту во транскрипцијата што е прикажана тука.)

Ако се исклучат книгите од периодот на 50-ти, 60-ти и 70-тите години на 20. век, кога преовладуваат дела на партиски апаратчици на социјалистичка Бугарија што прераснува во авторитарно општество (Цола Драгојчева и „прочее“, што би рекле Бугарите), веќе во 80-тите и 90-тите години на 20. век се појавуваат дела со посуштествена содржина во поглед на доказниот инструментариум на бугарското толкување за определбата и делото на Гоце Делчев. За несреќа на бугарската аргументација, најголемиот дел од нив се издадени или од Македонскија научен институт (МНИ) или од Бугарската академија на науките (БНИ).

Во меѓувреме, да видиме што велат за автохтоноста на македонската револуционерна борба руските државни архиви. Што велат самите Бугари за левото крило на ВМРО? И која е вистината за формирањето на ВМРО? Дали тоа што го велат бугарските медиуми или вистината е сепак понезависна отколку што би им одговарало на бугарските пропагандисти?

(мета.мк)

 

 

 

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Овој напис е изработен во рамките на Проектот за зголемување на отчетноста и одговорноста на политичарите и партиите пред граѓаните, Вистиномер, имплементиран од Метаморфозис. Написот e овозможен со поддршка на американската непрофитна фондација (NED - National Endowment for Democracy). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис и National Endowment for Democracy или нивните партнери.

Оставете реакција