Категорија...

Новинарски лекции

Како се дознава кога едно видео било објавено на „Јутјуб“

На прв поглед, „Јутјуб“ не го покажува времето на објавување на видео-клипови. Сепак, точното време може да се пронајде преку апликација која ги вади метаподатоците на виделина. Пишува: Филип Стојановски, магистер по…

Раката и главата горе со „Лице в лице“

Колпортери на списанието „Лице в лице“. Фото: licevlice.mk Уличното списание „Лице в лице“ е еден од пионерите во развојот на социјалното претприемништво во Македонија и во моментов има околу 40 продавачи што го нудат во Скопје,…

Умните луѓе прифаќаат разумни мислења

Што да се каже за вакви наслови? А, што, пак за содржините? Фото: веб-скриншот Дали некаде постои патриотметар, некоја направа што го мери коефициентот на патриотизам кај граѓаните? Ако има, тој што сака да опонира на ова мислење,…

МТВ со однапред подготвени прилози го прескокна „баксуз денот“

„Некои ја продале државата за пари“, се вели во најавата на трибина на режирано и непознато здружение за еднократна употреба во 5. минута на централниот дневник на МТВ. Фото: видеоклип скриншот Ако за дел од македонските медиуми два…

Чуварот на замокот и кафезот во дијаспората

МРТ сат - Првиот сателитски канал го презема ТВ-дневникот на МРТВ. Неинформирани и изманипулирани странски претставници ја шират владината пропаганда и во земјата и меѓу нашите иселеници во странство. Фото: видеоклип скриншот Власта…

Срамно, поданичко „новинарство“

Ѕвона за повикување на слугите на поседот Тинтесфилд, во близина на градот Бристол, Англија. Фото: Tony Hammond, 2012 Медиумите, барем поголемиот дел од нив и особено оние позначајните, (телевизиите со национален предзнак) покажаа…

ТВ-дневник: Кога Владо Георгиев е побитен од скандалот со масовно прислушување

Да ги направиме естрадните уметници хумани. Нехуманоста на масовното криминално прислушување ќе ја оставиме за други времиња. Фото: видеоклип скриншот Прес-конференцијата на СДСМ за масовното криминално прислушување, која е…

Ан Ројал – Првата жена новинарка во дневен весник во САД

Надгробниот камен на гробот на Ан Ројал на Конгресните гробишта во Вашингтон. Фото: Википедија Ан Њупорт Ројал (Anne Newport Royall, 11 jуни 1769 - 1 oктомври 1854), се смета за првата американска жена новинар во дневен…

Јавност во тајната истрага

Судски чекан . Фото: ssalonso, 2009 За новинарите, ограничувањата се содржани во самиот Кодекс, да не известуваат сензационалистички за судските постапки и да ја почитуваат презумцијата на невиност. Секој обид за ограничување на…

ТВ-дневник: Меѓу тиквата и морковот!

Прекрасни тикви - заслужено на ТВ-дневник (сосе пилата за нивно сечење). Фото: видеоклип скришот Како цените на тиквите, компирот и на морковот, активностите на Владата за можниот циклон и пофалното интервју на министерот за…

Никогаш не велете му збогум на радиото

„Ајфон“ со најмодерна интерфејс-конзола и звучници во ретро-стил на старо радио и вистинско бакелитно старо музејско радио. Фото: „Ибеј“ (комерцијална понуда, лево) и Robneild, „Википедија“, 2007, (Bakelite Museum, Somerset, UK, десно)…

Поданичко новинарство

Баеги интервју, баеги новинарство. Емисија „Јади бурек“, 23.01.2015. Фото: видеоклип скриншот Зарем може еден новинар кој држи до своето реноме и углед, на секоја реченица од премиерот да вели: „да, така е“,  „во право сте (си)“, …

Јавнат радиодифузен сервис

Покрај ваква голема зграда и вакви шарени логоа за ТВ-каналите, кому му треба квалитетна телевизиска програма? Фото: Yemc, Википедија. Kолаж: СПФМ „Нашиот јавен сервис повеќе е јаден отколку јавен! Граѓаните, во однос на МРТВ, се…

Верификување содржини од социјални медиуми

Подготвено од тимот на „Глобал војсис“, објавено на Викито на „Глобал војсис“ под лиценцата ГНУ ФДЛ. Лажирање содржини на интернет е можно, а во некои случаи и лесно. Исто така, може да биде тешко да се пронајдат…

Крај на новинарството какво што го знаеме или иднината на новинарството

Претскажување - каква е иднината на новианрството? Lady and the fortune teller, New Orleans, LA. Фото; rickz, 2005 Во противречноста на овој наслов се крие суштината на темата: Дали на средината од втората декада на 21 век сме на…

Зошто редакциите се мали, а новинарството е непривлечна професија?

Весник заглавен во ќош од автобус. Фото: Jens Luedicke, 2006 За да може една редакција на дневен весник да функционира во денешни услови на едно, можеби не целосно професионално, но прифатливо ниво, потребно е да има доволен број…

ТВ-дневник: Како го премолчеа Кежаровски

Дента откако беше донесена пресудата за Кежаровски и тој однесен во затвор, шопингот во Солун и неговите ценовни специфики главна тема на саботниот ТВ Дневник. Фото: видео клип скриншот Минирање на штрајкот на СОНК преку…

Еврообврзницата, одлично средство за медиумски манипулации и пропаганда

Има земји на кои не им треба војна за нивните обврзници да послужат за пропаганда. Постер за пропагирање на воените обврзници на САД во Втората светска војна. Фото: National Museum of American History, 2010 Најголемото задолжување на…