Категорија...

Електронски комуникации и радиодифузија

Вистина е дека ВМРО-ДПМНЕ го кочи клучниот закон за медиумите

Измените во ЗААВМУ се подготвуваат уште од времето на т.н. Пржински процес од 2015-2016 година, кога тогашните четири водечки парламентарни партии разговараа за овие измени, бидејќи полето на медиумите беше означено како критично за…

АЕК против АЕК: Исти цени – помалку мобилни разговори

Поранешниот директор на Агенцијата за електронски комуникации(АЕК), Роберт Ордановски, минатата година, на 2 април, во одговор на новинарско прашање пред македонската јавност гарантираше дека спојувањето на двата мобилни оператори „Вип“ и…

Од кој извештај читаше Трајчевски штом не виде прекршувања во известувањето?

„Во петокот го пративме првиот извештај и до петокот (22.04.2016 – н.з.), за претходната недела, не беа констатирани прекршувања на Изборниот законик. Во овој период ги следиме централните информативни изданија на овие…

Професионалноста на медиумите беше главна цел на предлогот во парламентот

Зоран Трајчевски, директор на ААВМУ изјави: Сите оние прашања за кои што разговараа политичките партии во Клубот на пратеници околу регулација на медиумите, еден предлог отиде и во Парламентот, на измени на законот за аудио и…

Невистинита е „сликовитата претстава“ на Илија Димовски за законскиот предлог на СДСМ за медиумите

ВМРО-ДПМНЕ го отфрли предлог-законот за медиуми што СДСМ им го достави на политичките партии потписнички на Договорот од Пржино. Според Илија Димовски, член на преговарачкиот тим на ВМРО-ДПМНЕ, овој закон е противуставен,…

Горан Петрески: Дали навистина генералот Стојанче Ангелов „тропа на погрешна врата?!“

По континуирано инсистирање на генералот Стојанче Ангелов, лидер на партијата Достоинство, упатено до МРТ за пренесување на „бомбите“ од опозицијата, главниот и одговорен уредник на информативната програма на овој јавен сервис,…

Груевски: Дали навистина новинарите не доаѓале на пресовите на ВМРО-ДПМНЕ во нејзините опозициски…

Во текот на својот 53-минутен говор на партиската конвенција на ВМРО-ДПМНЕ во СРЦ „Борис Трајковски“ во неделата на 15.03.2015 година, премиерот Никола Груевски, говорејќи за состојбата во медиумите во земјава, тема на која…

Заев: Само мобилните оператори можат да дозволат за да се следи нивен корисник

Зоран Заев пред медиумите. Фото: СДСМ Во текст на Плусинфо за мобилните оператори и нивната можност за прислушкување, во кој се тврди дека телекомуникациските оператори во Македонија молчат и не кажуваат дали ѝ помагале на…

Зоран Трајчевски: Милионски суми… доаѓаат најчесто од една групација, а тоа е групацијата…

Јас мислам дека отпорот е поради тоа што ќе биде загрозено неконтролираното, можам да кажам во наводници, илегално финансирање на одреден број на портали во Република Македонија од добро познати извори. Значи, овие податоци што ги…