Категорија...

Делумно исполнето

Изградбата на градинката во Кавадарци доцни три години

 Проект: Изградба на нова детска градинка во непосредна близина на реката Луда Мара. Заради унапредување на заштитата на децата и нивно целосно вклучување во процесот на социјализација, како есенцијална компонента за правилен…

Споменикот на Мајка Тереза на плоштадот во Скопје сè уште се гради

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски на 02.05.2015 година, во својот говор на 15-от партиски Конгрес во Куманово, вети дека тогашната влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ  ќе го гради споменикот на Мајка Тереза на градскиот плоштад во…

Улицата „Скупи“ е проширена, кружниот тек ќе почека

Проект: Проширување на ул. „Скупи“ до бул. „8 Септември“. Опис на проектот: Со ова проширување на ул. „ Скупи“ до бул. „8 Септември“ ќе се растовари тесното сообраќајно грло на овие улици. Доколку постои можност, проширувањето…

Не е целосно завршена фискултурната сала во СУГС „Боро Петрушевски“

Проект: Изградба на нова фискултурна сала во СУГС „Боро Петрушевски“. Опис на проектот: Во соработка со Владата на Република Македонија, Градот Скопје ќе изгради нова фискултурна сала во СУГС „Боро Петрушевски“. Има проект…

Кејот на реката Луда Мара не е доизграден до Брушански мост

Проект: Доизградба на кејот на реката Луда Мара до Брушански мост. Продолжување на веќе реализираниот проект за изградба на кејот на реката Луда Мара како барање на граѓаните. Овој проект ќе се реализира со средства од буџетот…

Наместо по 500, по 300 евра субвенции за сончеви колектори

ПРОЕКТ: СУБВЕНЦИИ ЗА ИНСТАЛИРАЊЕ НА ТОПЛОВОДНИ СОНЧЕВИ СИСТЕМИ ВО ДОМАЌИНСТВА Ќе продолжиме со постојниот проект за субвенционирање на топловодни сончеви системи во висина од 500 евра по домаќинство, кој се спроведува преку…

Сè уште не е завршена конзервацијата на црквата „Св.Ѓорѓи“ во Струга

ПРОЕКТ: КОНЗЕРВАЦИЈА НА ЦРКВАТА „СВ. ЃОРЃИ“ ВО СТРУГА Проектот опфаќа конзервација на живописот кој е од исклучителна важност, особено од иконографски аспект, и потекнува од 19 век. Носител: НУ Завод за заштита на спомениците на…

Четврта среќа за набавка на радари за Охридското Езеро

ПРОЕКТ: МОНИТОРИНГ НАД УЧЕСНИЦИТЕ ВО ПЛОВИДБАТА Поради релативно долгиот брег на Охридското Езеро и постоењето на многу точки од кои е можен пристап за спуштање во вода на пловни објекти, намалена е можноста за контрола на Капетанијата…

Вработени преку лотарија во „Македонски шуми“ се уште „дремат“ дома

На 22 мај 2013 година, Владата објави оглас за вработување на 1.600 граѓани во јавното претпријатие „Македонски шуми“, со цел да им помогне на социјално загрозените и еднородителските семејства кои бараат работа подолго од 10…

Сменет кровот на ОУ „Мирче Ацев“, но не и на ОУ „Ѓорче Петров“

Проект: „Реконструкција на средни и на основни училишта со средства обезбедени од Банката за развој при Советот на Европа и од Владата на Република Македонија“. Со цел обезбедување просторни услови за одвивање на квалитетна настава во…

Видеонадзор само во некои автобуси на ЈСП

Проект: ВИДЕОНАДЗОР ВО СИТЕ АВТОБУСИ НА ЈСП Во насока на зголемување на безбедноста во автобусите на Ј СП, Град Скопје ќе постави безбедносни камери во целиот возен парк на Ј СП Скопје, а ќе формира и централна единица што ќе го следи…

Владата вети континуирано, а само еднаш даде субвенции на младите претприемачи

Проект: Финансиска поддршка за новоосновани претпријатија од страна на млади претприемачи. Со мерката ќе се субвенционираат новоосновани претпријатија чии основачи (над 50%) и управители се млади лица до 30 години, државјани на…

Доцни поставувањето на нови автобуски постојки во Скопје

Со овој проект ќе се постават 275 нови автобуски станици на територија на градот Скопје. Со реализација на овој проект ќе се постават електронски дисплеи, на кои ќе се покажува реалното време на пристигнување на автобусите. Во проектот…

Доцни реконструкцијата на улицата „Маџари“

Ќе се реконструира улица „Маџари“ од Методија Андонов Ченто до надвозникот во Маџари. (Рок на изведба: 2014-2015 година  ) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Проектот: РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЛ. „МАЏАРИ“ градоначалникот  Коце Трајановски го…

Конзервацијата на црквата „Св. Богородица Захумска“ во с. Трпејца се развлече шест години

Продолжуваме со конзервацијата и реставрацијата на фрескоживописот на црквата „Св. Богородица Захумска“, која се наоѓа во с.Трпејца, Охридско и која датира од 14 век. Носител: НУ Завод за заштита на спомениците на културата и…

Сè уште нема автоматизирана самопослуга за велосипеди

Со овој проект се планира да се унапреди постојниот систем за изнајмување велосипеди со автоматизирана самопослуга, нови 10 локации вклучувајќи ги и другите катни гаражи, како и набавка на 500 нови велосипеди од сите типови ( Рок:…

И после пет години, клучката Брвеница уште во доизградба

47.ПРОЕКТ: ДОИЗГРАДБА НА КЛУЧКАТА БРВЕНИЦА Доизградбата на оваа клучка ќе ја олесни мобилноста на населението од општина Брвеница кон автопатот Мајка Тереза и ќе овозможи услови за побрз регионален економски развој. Средствата се од…

Три години се најавува стартот на новото средно училиште во Сарај

Град Скопје, во соработка со Владата на Република Македонија, ќе изгради ново средно училиште на територијата на Општина Сарај. ( Рок: 2013-2015 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Изградбата на ново средно училиште во Општина Сарај,…