Категорија...

Договорот од Пржино

И да има Влада до сериозни реформи само преку нови избори

Ако влада формира ВМРО-ДПМНЕ не треба ниту да се очекува некој реформски напор плус, имaјќи го предвид досегашното нивно однесување. Ако СДСМ формира влада, откако ВМРО ДПМНЕ не би успеал во тоа, јавноста може да биде сигурна на влада со…

Зовриени страсти и потпалувачки пораки

Запаливата реторика во настапите на Божиновска, Милошоски, Димовски, Петрoвски, Ѓорчев, Амди Бајрам, всушност и не е некакво големо изнанадување, со оглед на фактот што вратата за говори кои натежнаа од гнев и омраза, уште пред две недели…

Големи забелешки за изборите од сериозни домашни набљудувачи – МОСТ и ЦИВИЛ

За разлика од меѓународните набљудувачи, чии прелиминарни извештаи за предизборниот и изборниот процес во Република Македонија содржат релативно мали забелешки, прелиминарните извештаи на домашните две најголеми посматрачки организации МОСТ…

Заев ветува радикална примена на препораките на Прибе

Кога ќе се срамнат сметките околу итните реформи што ѝ требаат на Македонија ја имаме следнава состојба: Груевски, кој ги има полугите на извршната и законодавната власт, на два пата за 18 месеци ветуваше нивно спроведување, а во пракса не…

Ад-хок решението за медиумите неефикасно – судовите не го есапат

Ад-хок телото за мониторирање на медиумите се покажа како целосно неефикасно решение. Мониторинзите што ги прави Агенцијата се во ред, ад-хок телото функционира, макар и со надгласување, но што со тоа, кога судовите решиле…

Примената на законот за укажувачи е слаба зашто нема политичка волја

Четирите клучни институции за спроведување на законот, т.е. за надворешното пријавување - ДКСК, МВР, НП и ЈО, се крајно пасивни во спроведувањто, т.е. некои од нив сè уште не си ја вршат улогата доделена со законот со различен тип…

Европската комисија со критички оценки за Македонија во многу сегменти

Извештајот на ЕК за Македонија покажува дека земјата назадувала во основните критериуми што се абецеда за секоја либерална демократска земја - судство, слобода на изразување и човекови права, функционална пазарана економија. Со вакви оценки…

Ванхојте: Рокот од 18 месеци во Законот за СЈО го договорија Груевски и Заев без преговори

Вистиномер во соработка со агенцијата МЕТА, дојде до некои одговори околу досега непознатите детали за Законот за СЈО, за некои одредби кои се сметаат за реална опструкција во работата на Обвинителството. Според сведочењето на Питер…

Ништо од измена на законите за СЈО и по посетата на Хан

Граѓанските организации, се чини, се последните што инсистираат на спроведување на принципот на одговорност и непречена работа на СЈО, преку усвојување на „законите за СЈО“ и преку формирање специјално судско одделние. Ова произлегува по…

Јанева бара клучни законски измени за побрза правда

Трите законски измени кои ги бара Јанева од Собранието се клучни за побрза и поефиканса правда и казнување на криминалот и корупцијата во Македонија. Оттука и отпорот, барем од овој состав на Собранието, кој ја тривијализира расправата во…

СЈО со обвиненија – едно и за Никола Груевски?

Телефонските разговори кои биле незаконски снимани се докази, а на сведоците мора да им се обезбеди поголема заштита - ова се клучните зборови на главната обвинителка на СЈО, Катица Јанева, на прес конференцијата одржана токму на…

Нема последици по Чавков ни за неовластен потписник, ни за неуставен министер

Митко Чавков, ем беше е неовластен потписник на документите во МВР, ем беше неуставен министер што го потврди Собранието на РМ. Тој, сепак, со огромна доза на веројатност, нема да понесе какви било последици поради ова, пред сè, поради…

Пред лидерската средба: Услови нема, избори ќе има, за реформи ќе почекаме

Избори, најверојатно ќе има, иако условите и тие минималните, не се докрај исполнети. Од длабоките реформи, кои ѝ се потребни на Македонија, ништо до пред крај на изборите, кои, пак, или ќе ја продлабочат кризата или ќе ја вратат земјава…

Експерти за медиуми: Методологијата недовршена, ад хок групата – монета за поткусурување

Кога политичарите си носат сами решенија какви што им одговараат на кројката на нивните ментални матрици за улогата на медиумите и новинарството во едно демократско општество, тогаш, обично, се доаѓа до вакви полукилави решенија, какви што…

Две новини во методологијата за следење на медиумите за изборите

Методологијата за следење на медиумите за време на изборите на Агенцијата за медиуми (ААВМУ), воведува две новини во однос на досегашните методологии што ги применуваше ова тело - примена на француски модел за времето одвоено за опозицијата…

Договорот од Пржино „трета епизода“ – Амбициозен план за праведни и кредибилни избори

За разлика од Договорот од Пржино (02.06.2015), каде што датумот за избори беше определен во самиот старт, овојпат е договорено партиите до 31 август да ја оценат примената на договореното, па потоа да го прецизираат датумот на…

Договорот меѓу четирите политички партии од 20 јули 2016 година

На 20 јули 2016 четирите политички партии се договорија: Избирачки список Четирите политички партии се согласија да се справат со проблемите со избирачкиот список за овие избори, на следниот начин: 1. Законот за…

Полицијата подредена на СЈО – кнедла во грлото на власта

Иако Законот за кривична постапка дозволува специјален полициски тим да биде под команда на обвинителите, министерот за внатрешни работи Митко Чавков и експремиерот Никола Груевски ова многу тешко го голтаат