Категорија...

Рецензии

Рецензии: ВМРО ДПМНЕ прифаќа, СДСМ не знае дали е за парламентарна разврска

Претворањето на анонимни „дојави“ останува класика во тоа како овој весник ги наблудува релациите меѓу две најголеми партии. Дури и во атмосфера на максимална политичка борба, кога барем едната страна не е заинтересирана да останува…

Рецензија: Исповед на една Србинка во автобус: Косоварите се среќни што си заминуваат од својата…

Секој новинар мора да знае дека основна функција на новинарството е да информира, точно и прецизно. Овој текст покажува дека е пропуштена шанса читателите да бидат информирани точно, навремено, што е можно подетално и квалитетно.…

Kоментари и обвинувања кои како да се пишувани од партиски портпарол, не новинар

Авторот на оваа медиумска содржина пројавил амбиција врз основа на фотографии со сомнително потекло, за кои нема никаков податок од каде се и во каков контекст се снимени, и врз основа на една компилација од изјави,…

Рецензија: Грувски: Вистината ќе ја слушнат сите – за се ќе одговорам пред Судот

Пример за „новинарство изгубено во времето и во просторот“. Стара информација пласирана како актуелна, наслов изваден од контекст, „тврди“ формулации непоткрепени со аргументи, неколку обоени коментари за дополнување на…

Рецензија: Заев почна да се крие од истрагата за Пуч

Веста насловена: „Заев почна да се крие од истрагата за Пуч“ е лажна.  Манирот во кој е напишан и пласиран овој материјал остава впечаток дека не станува збор за некаков ненамерен превид или грешка, туку намерно е објавена…

Наместо аналитички коментар, врвен спин

(Рецензија: Пендаровски: или ние на власт, или граѓанска војна!!!) Анализата како потформа на коментарот, дава извесна слобода за изнесување сопствени мислење врз основа на расчленетите факти. Тоа мислење, базирано врз…

Рецензија: Македонија гори одвнатре: Пеколот на Заев

Пред нас имаме четиво кое недвосмислено е мотивирано од потребата да се пренесе ставот на владејачката ВМРО-ДПМНЕ и да се даде прилог во контракампањата насочена кон претседателот на опозицискиот СДСМ, по обелоденувањето на…

Рецензија: Предизвика негодувања: Мајка го нашминка нејзиниот 7-неделен син

Насловот на овој текст е сензационален. Помислата дека една мајка го нашминкала своето бебе, навистина, ужаснува, но, сепак, се работи за тоа дека мајката користела веб-апликација, факт кој се открива подолу во текстот. Линкуван…

Рецензија: Паника во СДСМ: Кој стои зад „Македонските Анонимуси“

Овде има сè, од замена на тези и префрлување на паника и на загриженост на спротивната страна за да се сокрие сопствената, сеење ветер и магла да се сврти внимание од сериозноста на ситуацијата и да се амнестира актуелниот…

Рецензија: Што значат засуканите ракави и погледот во камерата

Анализата на говорот на телото не е нешто што не е предмет на користење во многу анализи. Таа е метод кој е инструмент на комуниколозите, на маркетинг-агенциите... иако, ако ги користите во некој медиум и тоа згора во контекст на…

Кога се точни само датумот и времето на објавување

(Рецензија: СДСМ и Заев се херои во Грција: И покажале на ЕУ дека Македонија не ги исполнува критериумите за членство) Вистинитоста на оваа медиумска содржина е проблематична зашто ако изворно ги прочитате новинарските извештаи на кои се…

Рецензија: Заев објави нови прислушувани разговори

Станува збор за целосно непрофесионален материјал кој има цел да ја релативизира мегааферата со прислушувањето, за која опозицијата го впери прстот во премиерот и во неговиот братучед  - директорот на УБК. Овој прилог…

Рецензија: Ромите – вредни за внимание само кога има избори

Социјална репортажа со точно дозирани емоции прикажани преку зборовите и фотографиите, е жанр што речиси изумира во македонското новинарство. Особено во печатените, а уште понагласено во новите медиуми. Овој редок пример на …

Рецензија: Сопартијците на Заев под уцена, бизнисмените во грч

Едностран, несодржаен, невистинит, без факти... Ова се зборовите кои се клучни во објаснувањето на овој производ, кој тешко може да се нарече новинарски текст Линк до оригиналниот напис: Сопартијците на Заев под уцена,…

Рецензија: Заев продолжи со заканите кон новинарите и сопартијците

Овој текст е само дел од низата текстови објавени последнава недела со тенденција да се нападне и оцрни лидерот на опозицијата, Зоран Заев, кој во јавноста излезе со „бомба“, обвинувајќи ја власта дека прислушувала повеќе од…

Рецензија: Никој не сака обвинет за шпијунажа и велепредавство за партиски лидер

Веројатно, многу читатели си поставуваат прашање - кој пишува вакви текстови и зошто нивните автори не се потпишуваат. Одговорот е едноставен. Поради стравот да не се посрамотат и некој утре да не ги препознае на улица и на нив да…

Рецензија: Заев лаже дека му обезбедувал работни визи на Верушевски!

Од обвинувања, преку спинови и квалификации „спакувани“ во неумесни коментари, па сè до јавна осуда. Сето ова е натискано во материјал кој многу малку функционира врз база на аргументи и на вистински контекст, а повеќе се…

Умните луѓе прифаќаат разумни мислења

Линк до оригиналните написи: Балканот се тресе - Македонија влегува во војна?! Колумна на Наталија Ивчева: Крвни непријатели, алчни слепци, задоени предавници. Доста е, ова ќе ви биде крајот! Датум и време на објавување: 12.02.2015…