Македонците се далеку најбројни и кај судиите и кај обвинителите

Фото: Скриншот од фотографијата и дел од постот

Лажни бројки за судии и обвинители според етничка припадност, во која судиите и обвинителите со македонско етничко потекло се, наводно, на претпоследно место, е постирана на Фејсбук. Постот бележи зголемен број на споделувања и видливост, што може да доведе до погрешни заклучоци и да шири говор на омраза по етничка основа. Фактите што ги провери „Вистиномер“ укажуваат на целосно поинаква состојба

Лажни бројки за судии и обвинители според етничка припадност, во која судиите и обвинителите со македонско етничко потекло се, наводно, на претпоследно место, е постирана на Фејсбук. Постот бележи зголемен број на споделувања и видливост, што може да доведе до погрешни заклучоци и да шири говор на омраза по етничка основа. Фактите што ги провери „Вистиномер“ укажуваат на целосно поинаква состојба

 

Пост на социјалната мрежа Фејсбук, со содржина која е лажна во форма на фотографија, деновиве доживува обновена популарност, иако е постиран поодамна. Во него се објавуваат податоци за етничката структура на државјаните на РС Македонија, но не е наведено ниту од кога се, ниту од каде се овие податоци, односно кој е нивниот извор. Но, ако за овие податоци е потешко да се открие нивната вистинитост, тоа не е случај со податоците за етничката структура на судиите и јавните обвинители во земјава, кои се исто така, вклучени во овој пост и за кои нашите проверки покажаа дека се комплетно неточни. Само во последните 24 часа во моментот на оваа проверка на фактите, постот бил виден од најмалку 1.100 луѓе:

Етничката застапеност на Судиите и Обвинителите процентуано е ваква:

– Власи 41 %

– Срби 27%

– Албанци 24%

-Македонци 7%

– Останати 1%

Кој тоа го контролира правосудството?

Во текстот со ваква содржина вграден како фотографија, не се наведува од каде се извлечени овие податоци, ниту, пак, дали се однесуваат на определна временска отсечка или година. Но, според проверката на факти на „Вистиномер“, овие бројки за етничката припадност на судиите и јавните обвинители во земјава се целосна ЛАГА.

Последните бројки што се однесуваат на бројот на судии во Северна Македонија може да се најдат во редовниот годишен извештај на Судскиот совет, врховно тело за состојбите во судството, кое има обврска да го објавува секоја година за периодот од претходната и да го доставува и до Собранието. На веб страницата Суд.мк, во која се наоѓаат и посебните веб страници на сите институции во судството, може да се најде Годишниот извештај (Годишен извештај за работата на Судскиот совет на Република Северна Македонија за 2019 година), каде што на страница 20 може да се види половата и национална структура на судиите во земјата во периодот за цела 2019 година.

Притоа, од 506 активни судии, најбројни биле судиите Македонци со 75,69 отсто, на второ место се судиите Албанци со 17,39 отсто, а потоа сите други судии со различно етничко потекло.

Слична е и состојбата со етничкото потекло на вкупниот број активни јавни обвинители, што може да се види од последниот објавен Годишен извештај на Советот на јавни обвинители во РСМ, кој е објавен во 2019 г., а се однесува на цела 2018 година.

Во тој извештај, на страница 10, се наведува табеларен приказ од кој може да се види дека од вкупниот број активни обвинители во 2018 г., 191 обвинители, 77 проценти биле Македонци по етничко потекло, додека 17 проценти биле Албанци по етничко потекло, а преостанатите 6 отсто припаѓаат на сите други етнички заедници.

Постот-фотографија досега била споделена 92 пати, бил виден од вкупно 16 илјади корисници, а само во последните 24 часа, од 03. до 04 септември, од над 1100 корисници на социјалната мрежа.

Инаку, според јавно достапни податоци засега не може да се провери првиот дел од содржината на постот, односно колку од вкупниот број издадени државјанства се во корелација со етничката структура на државјаните на Северна Македонија.

Бројките во овој пост во кој не се кажува за кој период станува збор, наводно, драстично се промениле, па така етничките Македонци наводно се застапени со 72,66 отсто, а етнички Албанци со 16,70 отсто, што е огромна разлика од бројките од пописот во 2002 година кога етнички Македонци имало 65,17 отсто, а етнички Албанци 25,17 отсто (види на стр. 14).

Овој рецензиран пост може да доведе до погрешни заклучоци и да шири во јавноста говор на омраза по етничка основа. Фактите што ги провери „Вистиномер“ укажуваат на целосно поинаква состојба.

 

 

 

 

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција