Ништо од ветениот градски плоштад во Гевгелија

Плоштад Гевгелија идеен проект, Фото: Скриншот

По изборот на идејниот проект за плоштадот во Гевгелија, во тек е изработка на основен проект, по што ќе следува реализација на изградбата. Со овој плоштад на градот ќе му се овозможи нов лик и место на кое граѓаните на Гевгелија и посетителите ќе минуваат многу пријатни мигови и ќе уживаат во културните манифестации (рок на реализација: 2013–2015 година)

 

ОБРАЗЛОЖЕНИЕ:

Проектот за изградба на градски плоштад во Гевгелија е најавен во Изборната програма на ВМРО-ДПМНЕ (локални избори 2013-2017 година во Гевгелија, дел „Комунални работи“, стр.40)  чиј кандидат и актуелен градоначалник е Иван Франгов. Проектот во програмата е назначен како приоритетен и истиот бил предвиден да се реализирав во периодот 2013 – 2015. Досега, ова ветување не е исполнето.

Во 2012 година, односно во текот на претходниот мандат на градоначалникот Иван Франгов бил објавен конкурс за изработка на идејно решение за изградба на нов градски плоштад. Според избраното идејно решение предвидено е изградба на пешачка зона, нов плоштад на површина од 5000 квадратни метри како и решавање на сообраќајните проблеми во централното градско подрачје преку изградба на подземна гаража под самиот плоштад и катна гаража во негова близина. Иако логичен следен чекор би бил подготовка на основен проект, нема информации за спроведување на друга активност која би довела до започнување со изградба на плоштадот во Гевгелија, иако подготовката на основен проект за плоштадот во Гевгелија е спомената и во ветувањето од самата програма.

Во извештајот на Општината за реализирани проекти во текот на 2014 година нема информации дека се спроведени активности за исполнување на ова ветување. Проектот не се спомнеува ниту во завршната сметка на Општината за 2014, ниту пак во буџетот во Општината за 2015 година. Дури во 2016 година, во годишниот план за јавни набавки за истата година предвидена е ставка за подготовка на идеен и основен проект за уредување на градскиот плоштад во центарот на Гевгелија. Имајќи ја предвид оваа анализа, може да се заклучи дека ветувањето на градоначалникот Иван Франгов за изградба на градски плоштад во Гевгелија, не е исполнето.

ИЗВОРИ:

Оценето од: Mилена Јосифовска

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Овој напис е изработен во рамките на Проектот за зголемување на отчетноста и одговорноста на политичарите и партиите пред граѓаните, Вистиномер, имплементиран од Метаморфозис. Написот e овозможен со поддршка на американската непрофитна фондација (NED - National Endowment for Democracy) и Балканскиот фонд за демократија, проект на Германскиот Маршалов фонд на САД (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), иницијатива која поддржува демократија, добро владеење и евро-атлантски интеграции во Југо-источна Европа. Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, проект на Германскиот Маршалов фонд на САД, или нивните партнери.

Оставете реакција